• Σάββατο, 14 Δεκεμβρίου
  • 14:55

Αθήνα

12 oC

βροχοπτώσεις μέτριας έντασης

«Καμπανάκι» για την κυβέρνηση ή στοίχημα για την Κεντροαριστερά;

«Καμπανάκι» για την κυβέρνηση ή στοίχημα για την Κεντροαριστερά;

Η συζήτηση που έχει ανοίξει από χθες, όταν και δημοσιοποιήθηκε η δημοσκόπηση της Public Issue που ήταν γνωστή στο Μαξίμου εδώ και μία εβδομάδα, είναι μάλλον η αναμενόμενη.

Και η φθορά της κυβέρνησης είναι εξίσου αναμενόμενη και η πορεία του ΣΥΡΙΖΑ δεδομένη, όπως δίδαξε η «φρέσκια» πείρα των Μνημονίων.

Γράφει ο Αιμίλιος Περδικάρης

Μέχρι τώρα, το ΠΑΣΟΚ ήταν το μόνο κόμμα που πλήρωσε τα Μνημόνια. Σήκωσε βάρος μεγαλύτερο από αυτό που του αναλογούσε εξ αρχής, παρά τα λάθη του που γενναία αναγνώρισε. Έφτασε στο μηδέν και από αυτό πασχίζει να σηκωθεί σήμερα. Και τηρουμένων των αναλογιών, έχει καταφέρει ήδη έναν άθλο, όπως δείχνει η δημοσκόπηση της Public Issue.

Το ΠΑΣΟΚ κυρίως έφτασε σ' αυτό το σημείο διότι έπεσε θύμα ενός άκρατου λαϊκισμού και της βουλιμίας του ΣΥΡΙΖΑ να λεηλατήσει πολιτικά αυτό το χώρο, στην πορεία του προς την εξουσία. Ενώ, από την άλλη, η ΝΔ δεν απειλήθηκε από όσους κινούνται δεξιότερά της και έτσι διασώθηκε.

Τώρα, ο ΣΥΡΙΖΑ υπόκειται τη φυσιολογική φθορά της εξουσίας, αλλά επιπλέον σηκώνει το βάρος των μνημονιακών του επιλογών, αφού κατάλαβε ότι δεν υπάρχουν παραμύθια με... πρίγκιπες, παρά μόνο με δράκο στα χρόνια των Μνημονίων. Έχει όμως ένα πλεονέκτημα: δεν έχει αντίπαλό του τον λαϊκισμό ούτε τη διάθεση των άλλων να τον λεηλατήσουν. Γι' αυτό και κρατιέται στο επίπεδο που τον δείχνει η δημοσκόπηση της Public Issue.

Γρήγορα, όμως, η φθορά του θα μεγαλώσει, καθώς θα μεγαλώσει και η δυσαρέσκεια στην κοινωνία. Και εκεί είναι που θα κριθεί η μάχη της Κεντροαριστεράς. Γι' αυτό και η δημοσκόπηση αυτή δεν είναι μόνο καμπανάκι για την κυβέρνηση, αλλά αποτελεί το μεγάλο στοίχημα για το ΠΑΣΟΚ και τη Δημοκρατική Συμπαράταξη.

Send this to a friend