Αθήνα

24 oC

αίθριος καιρός

«Κινέζος» ο πρωθυπουργός για την COSCO

Τι συμβαίνει με το ΚΑΣ που ανακάλυψε, μετά από χρόνια, πως ο μισός Πειραιάς είναι αρχαιολογική ζώνη; Είναι γνωστό ότι το λιμάνι του Πειραιά λειτουργεί για δεκαετίες, χωρίς να προκύψει κανένα ουσιαστικό αρχαιολογικό ενδιαφέρον, ενώ το  2016, οι αρχές επέκτειναν έως το 2052 τις άδειες για τα ναυπηγεία, που το ΚΑΣ θέλει τώρα να κλείσουν.

Τι συμβαίνει με το ΚΑΣ που ανακάλυψε, μετά από χρόνια, πως ο μισός Πειραιάς είναι αρχαιολογική ζώνη; Είναι γνωστό ότι το λιμάνι του Πειραιά λειτουργεί για δεκαετίες, χωρίς να προκύψει κανένα ουσιαστικό αρχαιολογικό ενδιαφέρον, ενώ το  2016, οι αρχές επέκτειναν έως το 2052 τις άδειες για τα ναυπηγεία, που το ΚΑΣ θέλει τώρα να κλείσουν.

ΓΡΑΦΕΙ Ο Ανδρέας Κωνσταντάτος

Το 2016 όμως ήταν η χρονιά που ο πρωθυπουργός επισκέφτηκε την Κίνα και σημείωνε στις δηλώσεις του πως η συμφωνία με την Cosco είναι αμοιβαία επωφελής και πως «με την Κίνα είμαστε στρατηγικοί εταίροι και όχι απλώς ευκαιριακοί συναλλασσόμενοι». Ήταν ακριβώς η χρονιά που η COSCO εξασφάλισε το πλειοψηφικό πακέτο του ΟΛΠ με τον κινέζο πρωθυπουργό Λι Κετσιάνγκ, να δηλώνει πως οι κινεζικές επιχειρήσεις βλέπουν θετικά την επενδυτική αγορά στην Ελλάδα.

Οι καλές σχέσεις συνεχίστηκαν. Ένα χρόνο αργότερα ο πρωθυπουργός, με τη σύζυγο του, βρίσκεται ξανά στο Πεκίνο και γίνεται δεκτός με θέρμες εκδηλώσεις. Μάλιστα, η κυρία Μπαζιάνα, αναγορεύεται σε ειδική εκδήλωση επισκέπτρια καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων του Πεκίνου και εγκαινιάζει με την παρουσία της στην πρώτη πτήση, την απ’ ευθείας αεροπορική σύνδεση Πεκίνου- Αθήνας.

Ήταν η χρονιά, όπως υπενθυμίζει σε άρθρο της η WSJ, που η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, άσκησε βέτο στον ΟΗΕ, σε απόφαση της ΕΕ για καταδίκη της Κίνας στην παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, μια κίνηση που στόχο είχε να κερδίσει την εύνοια του Πεκίνου.

Τι μεσολάβησε και το ΚΑΣ που τα μέλη του, στην πλειοψηφία τους είναι διορισμένα από την κυβέρνηση, να επιλέξει να φέρει εμπόδια στη νέα επένδυση της COSCO ύψους 600 εκατομμυρίων ευρώ;

Γιατί ένας αριστερός πρωθυπουργός, υπερασπίστηκε την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κίνα, προκειμένου να μη διαταράξει τις σχέσεις της με τη χώρα μας και τώρα φέρνει προσκόμματα στις κινεζικές επενδύσεις;

Το μόνο που μεσολάβησε ήταν η εκλογή Τραμπ και η αλλαγή της πολιτικής των ΗΠΑ απέναντι στην εμπορική επεκτατικότητα της Κίνας.

Το μήνυμα της αλλαγής, έφτασε στο Μέγαρο Μαξίμου με πολλούς τρόπους ο κ. Τσίπρας γοητεύτηκε από το ενδιαφέρον των Αμερικανών, εξυπηρέτησε τα σχέδια του ΝΑΤΟ με τη συμφωνία των Πρεσπών εξ ου και τα καλά λόγια του Αμερικανού πρέσβη χθες-και δέθηκε γερά στο ατλαντικό άρμα ξεχνώντας τα λόγια του περί «στρατηγικών εταίρων» με την Κίνα.

Βεβαίως το παιγνίδι δεν παίζεται μόνο γεωπολιτικά, αλλά επηρεάζεται και από εσωτερικούς οικονομικούς παράγοντες, οι οποίοι ελέγχουν τις εσωτερικές ισορροπίες.

Όμως, η Ελλάδα χρειάζεται επειγόντως επενδύσεις για να ξεφύγει από τη στασιμοχρεοκοπία. Αντ’ αυτού γίνεται έρμαιο συγκρούσεων κρατών και παραγόντων του μεγάλου κεφαλαίου. Έτσι, η επένδυση στο Ελληνικό ύψους 7,5 δισεκατομμυρίων ακόμα δεν έχει ξεκινήσει, η επένδυση των 600 εκ. στο λιμάνι του Πειραιά σκοντάφτει, ενώ η επένδυση 42 εκ. στην περιοχή Αφάντου στη Ρόδο ξεμπλοκάρει τώρα ύστερα από τέσσερα χρόνια καθυστέρηση εξ αιτίας του ΚΑΣ.

Έως ότου όμως δώσει την απάντηση της, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και το  ΚΑΣ στις αιτήσεις για επενδύσεις, από τη χώρα έχουν φύγει στο εξωτερικό, εκατοντάδες χιλιάδες νέοι Έλληνες που αναζητούν μια δουλειά , αξιοκρατία και λίγη αξιοπρέπεια.

*Ο Ανδρέας Κωνσταντάτος είναι δημοσιογράφος , υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος στο Δήμο Αθηναίων με τον Κώστα Μπακογιάννη και το συνδυασμό «Αθήνα Ψηλά».

 

Send this to a friend