• Τετάρτη, 16 Ιανουαρίου
  • 22:06

Αθήνα

5 oC

ελαφρές νεφώσεις

Το Κίνημα Αλλαγής και οι 180 της βουλής

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το Κίνημα Αλλαγής, από την ημέρα εκλογής ηγεσίας μέχρι το Ιδρυτικό Συνέδριο, κατάφερε να συγκεντρώσει το ενδιαφέρον καταρχάς των “πιστών” ψηφοφόρων του- αλλά και των κομμάτων που παρακολουθούν στενά και διερευνητικά το εγχείρημα συμπόρευσης των δυνάμεων της κεντροαριστεράς μετά από οκτώ έτη πνιγηρής κρίσης.

Γράφει η Φώφη Γιωτάκη

Ήταν εκείνο το σήμα, από την αρχηγό του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά προς τις διάσπαρτες δυνάμεις να βρεθούν κάτω από την ίδια στέγη και το κάλεσμα προς τους “άστεγους” ψηφοφόρους της Κεντροαριστεράς να στηρίξουν το εγχείρημα και το “επικαιροποιημένο” μοντέλο προοδευτικής διακυβέρνησης που προτείνει. Θα πετύχει το εγχείρημα; Ή, ο στόχος της ηγετικής ομάδας του Κινήματος για την αλλαγή των πολιτικών συσχετισμών, θα αποδειχθεί υπερβολικά φιλόδοξος στην εποχή της άγριας σύγκρουσης μεταξύ των ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ με τη Νέα Δημοκρατία;

Τα γκάλοπ καταγράφουν τις τάσεις και τα σκαμπανεβάσματα από το Νοέμβρη και μετά- και σίγουρα δείχνουν πως οι εν δυνάμει ψηφοφόροι του νέου φορέα αξιολογούν την κάθε κίνηση των πρωταγωνιστών του εγχειρήματος, για τα μείζονα εθνικά και πολιτικά θέματα. Οι ψηφοφόροι αντιλαμβάνονται και θεωρούν “πλούτο” του Κινήματος την “πολυχρωμία” των απόψεων, αλλά δεν συγχωρούν την εικόνα μιας ξεκούρδιστης μπάντας.

Το Κίνημα θα πρέπει δηλαδή να ανακαλύψει γρήγορα τους όρους της πολιτικής ενότητας, να βρει τον βηματισμό του, να μάθει και να σεβαστεί το ένα κόμμα/στέλεχος τις ικανότητες και τις ιδιαιτερότητες του άλλου. Και όλοι μαζί οι “κινηματίες” να βγουν έξω στην κοινωνία και να εξηγήσουν στους προοδευτικούς ψηφοφόρους, τους λόγους για τους οποίους τους καλούν να προσπεράσουν το δίλημμα του σημερινού δικομματισμού.

Βασική προϋπόθεση στην πορεία πριν τις εθνικές εκλογές, αποτελεί η ενιαία στόχευση παρά τις διαφορετικές απόψεις, για την προσέγγιση και επίλυση των προβλημάτων που εγκατέστησε στην ζωή των πολιτών η πολυετής και πολυεπίπεδη κρίση. Δεν χρειάζονται “διαπιστευτήρια” για πιθανές μετεκλογικές συνεργασίες. Έτσι κι αλλιώς η μη αυτοδυναμία του πρώτου κόμματος στις επόμενες εθνικές εκλογές (όποτε και αν γίνουν) θα συνδεθεί αυτόματα με τα σενάρια και τους 180 βουλευτές που απαιτούνται για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. Και αυτό που γνωρίζουν ήδη καλά, τόσο στον ΣΥΡΙΖΑ όσο και στη ΝΔ είναι ότι ένα διψήφιο ποσοστό για το Κίνημα Αλλαγής θα ισχυροποιήσει τον ρυθμιστικό του ρόλο...

Send this to a friend