• Παρασκευή, 22 Φεβρουαρίου
  • 04:48

Αθήνα

5 oC

ελαφρές νεφώσεις

Κυβέρνηση για τα πανηγύρια

Τώρα που τελείωσαν τα μεταξύ τους και ελαφρού τύπου πανηγυράκια στο Ζάππειο και ο πρωθυπουργός φόρεσε γραβάτα, έστω και για λάθος λόγο- είχε δηλώσει τον Ιανουάριο του 2015 ότι θα την φορέσει όταν «κουρευτεί» το χρέος κάτι που δεν συνέβη- θα πρέπει να αντιμετωπίσουν μερικά προβλήματα και μερικές αλήθειες.

Γράφει ο Ανδρέας Κωνσταντάτος

Πρώτον, ότι δεν λύθηκε το πρόβλημα του χρέους και δεν «κουρεύτηκε» ούτε ένα ευρώ. Στην Ελλάδα, ακόμα και ένα επαρχιακό δικαστήριο μπορεί «κουρέψει» δέκα, είκοσι, τριάντα χιλιάδες ευρώ από ένα στεγαστικό δάνειο, αυτοί δεν κατάφεραν  να «κουρέψουν» ούτε ένα σέντ.

Απλά, όπως παρατήρησε εύστοχα ο κ. Λιαργκόβας «κλωτσήσαμε το τενεκεδάκι λίγο παρακάτω».

Δεύτερο, το μοναδικό «κούρεμα» χρέους το πέτυχαν οι... επάρατες προηγούμενες κυβερνήσεις. «Έφυγε» από την Ελλάδα χρέος 120 δισεκατομμυρίων ευρώ, χωρίς χορούς και πανηγύρια. Φαντάζομαι να σκέφτηκε κάποια στιγμή ο κ. Τσακαλώτος τι θα γινόταν, αν είχε να διαπραγματευτεί και χρέος προς ιδιώτες 120 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Τρίτον, στην κυβέρνηση πανηγυρίζουν, γιατί εφάρμοσαν πιστά τη μνημονιακή πολιτική που επέβαλαν οι δανειστές από το 2010 ,την οποία θεωρούσαν κατάρα και προδοσία για τη χώρα. Τελικά φαίνεται πως τούς άρεσε τόσο αυτή η πολιτική, που υποθήκευσαν τη δημόσια περιουσία έως το 2115, έβαλαν το υπερταμείο τριτεγγυητή για 25 δισεκατομμύρια στο χρέος και συμφώνησαν σε παράταση του μνημονίου έως το 2022.

Τέταρτον, καλό θα ήταν ο πρωθυπουργός της χώρας μας να γιορτάζει μια, έστω και αμφισβητούμενη επιτυχία του, με δική του γραβάτα -αφού τη θεωρεί σύμβολο στην πολιτική του δράση- κι όχι με… άλλων!

Πάντα τέτοια σύντροφοι.

Θέλω και πυροτεχνήματα στις 21 Αυγούστου, καθότι φαντάζομαι ότι θα καλέσετε  και τους πολίτες στις γιορτές σας, για την ολοκλήρωση της επιτυχούς εφαρμογής του μνημονίου Τσίπρα- Καμμένου. Μην τη βγάλετε έτσι μεταξύ σας και φτωχά με δανεικές γραβάτες!

Send this to a friend