Αθήνα

19 oC

σποραδικές νεφώσεις

Hottest

Ενημέρωση σε…fast-forward!

Θλίψη με τον ξαφνικό θάνατο της Μαργαρίτας Ζήκου, υποψήφιας βουλευτή Ιωαννίνων με τον ΚΙΝΑΛ

STIGMA

Κυβέρνηση και Σύριζα στήνουν σκηνικό τεχνικής πόλωσης!

Η χώρα βρίσκεται σε οριακή κατάσταση, με την κοινωνία να παρακολουθεί εμβρόντητη τις εξελίξεις, τόσο στο μέτωπο της πανδημίας όσο και στ’ απίστευτο σκηνικό έντασης και βίας των τελευταίων ημερών.

Κυβέρνηση & Σύριζα καλλιεργούν την όξυνση και τη βία

Σκηνικό που έντεχνα συντηρείται και αναπαράγεται τόσο από την κυβέρνηση όσο και την αξιωματική αντιπολίτευση, η οποία μάλλον βρήκε λάθος αφορμή για να αναβιώσει το σκηνικό της πλατείας του 2011.

Το τελευταίο χρονικό διάστημα απόλυτα συγκροτημένα και συντεταγμένα στήνεται ένα σκηνικό μιας τεχνητής πόλωσης και μιας ακραίας όξυνσης, για να μην συζητάμε για τα πραγματικά προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα η ελληνική κοινωνία, την πανδημία και τις οικονομικές και κοινωνικές της επιπτώσεις.

Το είδαμε από τον τρόπο χειρισμού της Κυβέρνησης στο θέμα Κουφοντίνα, το είδαμε από την ακραία καταστολή όλο το τελευταίο διάστημα, ζητήματα στα οποία φυσικά ακολουθεί και ο ΣΥΡΙΖΑ με τις ιδεοληπτικές εμμονές του θέτοντας πλασματικά διλλήματα που δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματική ατζέντα της κοινωνίας.

H κυβέρνηση της Ν.Δ. και ο ΣΥΡΙΖΑ «παίζουν με τη φωτιά» και καλλιεργούν συνειδητά μια επικίνδυνη όξυνση, μακριά από τα πραγματικά προβλήματα της κοινωνίας μας, αυτό φάνηκε από τα πρόσφατα θλιβερά γεγονότα που συνέβησαν στη Νέα Σμύρνη.

Την ώρα που η χώρα μας βρίσκεται αντιμέτωπη με την έξαρση της πανδημίας, με τις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους να βυθίζονται στα χρέη και την αβεβαιότητα, η πολιτική ζωή φαντάζει εγκλωβισμένη σε ένα συγκρουσιακό τεχνητό δίπολο.

Αφενός έχουμε την αδικαιολόγητα υπέρμετρη βία της Αστυνομίας απέναντι σε συμπολίτη μας και αφετέρου δηλώσεις και ενέργειες πολιτικών που πυροδοτούν και προσφέρουν έδαφος σε αυτούς που επιδιώκουν την αναταραχή και την αναπαραγωγή της βίας.

Η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής κ. Φ. Γεννηματά επεσήμανε ότι, «Ο κ. Μητσοτάκης και ο κ. Τσίπρας, ως λύση στα δικά τους αδιέξοδα, διαμορφώνουν συνειδητά το πλαίσιο μιας διχαστικής εκλογικής αναμέτρησης. Ο ένας γιατί αποδεικνύεται αδύναμος και αναποτελεσματικός να διαχειριστεί την υγειονομική και οικονομική κρίση. Ο άλλος γιατί επιχειρεί και πάλι να καλύψει την απουσία πολιτικής, με την όξυνση και τον λαϊκισμό. Η κοινωνία όμως που δοκιμάζεται, περιμένει απαντήσεις στα προβλήματα της. Γι’ αυτό και πρέπει να απομονώσουμε όλοι μαζί τους οπαδούς της βίας, απ’ όπου κι αν προέρχονται.»

Η χώρα και η κοινωνία μας αυτή την περίοδο έχουν ανάγκη από ομοψυχία, από ένα Εθνικό Σχέδιο για να αντιμετωπίσουμε την πανδημία και να δουλέψουμε όλοι μαζί με σχέδιο και ενότητα για την επόμενη μέρα, για να μπορέσουμε να ζήσουμε σε μια κοινωνία με ειρήνη, αλληλεγγύη, δημιουργία και πρόοδο και όχι σε έναν κόσμο που θα ορίζεται από τα γκλοπ, τα καδρόνια, τις κουκούλες, τις μολότωφ, και τις κροτίδες κρότου λάμψης.

Καθυστερημένες και ανεπαρκείς οι εξαγγελίες

Η αδιέξοδη πολιτική της κυβέρνησης και η αποτυχία στη διαχείριση της πανδημίας υποχρέωσαν τον κ. Μητσοτάκη χθες να υιοθετήσει ένα μέρος των προτάσεων του Κινήματος Αλλαγής για την στήριξη των επιχειρήσεων.

Αλλά, δυστυχώς συνεχίζει να απουσιάζει από τις εξαγγελίες του κάθε ουσιαστικό μέτρο που να αφορά τους εργαζόμενους και τους ανέργους που δοκιμάζονται όλο αυτό το διάστημα της πανδημίας.

Οι καθυστερημένες αυτές εξαγγελίες, όμως δεν καλύπτουν τις ανάγκες των επαγγελματιών που ολοένα και διευρύνονται. Ιδιαίτερα, αν δεν ληφθεί πρόνοια για την στήριξη των μικρότερων επιχειρήσεων, οι οποίες έχουν μείνει εκτός από τα προγράμματα ρευστότητας της κυβέρνησης μέσω της Αναπτυξιακής Τράπεζας.

Η κυβέρνηση μεταθέτει για το 2022 μόνο τις οφειλές και υποχρεώσεις που δημιουργήθηκαν κατά την περίοδο της πανδημίας που είναι περίπου 1,5 δις ευρώ. Θα πρέπει όμως, να επισημάνουμε ότι οι οφειλές αυτές αποτελούν ένα πάρα πολύ μικρό ποσοστό των συνολικών υποχρεώσεων προς εφορία και ασφαλιστικά ταμεία που συνολικά αγγίζουν τα 145 δις ευρώ.

Δεν ακούστηκε τίποτα για το αναγκαίο κούρεμα των υποχρεώσεων, ούτε για ρύθμιση 120 δόσεων. Και το ερώτημα είναι το πως θα ανταποκριθούν οι επαγγελματίες, εν μέσω κρίσης;

Τα κριτήρια κατανομής των ενισχύσεων πρέπει να είναι δίκαια, αφού είναι ορατός ο κίνδυνος οι πόροι να κατευθυνθούν στις μεγάλες επιχειρήσεις που τα αποθεματοποιούν στις τράπεζες και όχι στις μικρές επιχειρήσεις που τα έχουν απόλυτη ανάγκη για να επιβιώσουν.

Θα πρέπει να επιβληθεί πλαφόν ενίσχυσης ανά επιχείρηση και κατηγορία επιχειρήσεων, ώστε να ενισχυθούν ουσιαστικά οι μικρότερες επιχειρήσεις.

Η κυβέρνηση μετατρέπει την ενίσχυση παγίων δαπανών σε πιστωτικό voucher συμψηφισμού υποχρεώσεων σε εφορία και ταμεία.

Για να έχει αντίκρισμα η ένταξη των επιχειρήσεων στο πρόγραμμα «Γέφυρα», θα πρέπει οι τράπεζες να μη επαναλάβουν τις απαράδεκτες απαιτήσεις που έθεταν για τα φυσικά πρόσωπα. Αν συνεχίσουν να μένουν «ασύδοτες», όσοι χτυπήθηκαν από την κρίση, η πλειοψηφία δηλ. των μικρών επιχειρήσεων θα αφεθούν στη τύχη τους.

Από τη άλλη έχουμε τους διάφορους κυβερνητικούς παράγοντες να εξαντλούνται σε προφητείες για το ποτέ θα ανοίξει η αγορά, χωρίς να υπάρχει καμία προετοιμασία από την κυβέρνηση για τα μέτρα επανεκκίνησης της οικονομίας, ώστε να μη βρεθούμε μπροστά σε μαζικά λουκέτα και ανεργία.

Το Κίνημα Αλλαγής συνεχίζει τον αγώνα του με ουσιαστικές και εποικοδομητικές προτάσεις για να μείνει όρθια η κοινωνία μας και ζωντανές οι επιχειρήσεις.

*Ο Γιάννης Διονυσόπουλος είναι Διδάκτωρ Οικονομικών Επιστημών, Αν. Γραμματέας Τομέα Επιστημόνων ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ – ΠΑΣΟΚ, Μέλος ΣτΑ Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας

Ροή Ειδήσεων

28/11/2021 | 20:31

Θεσσαλονίκη: 15χρονος σημάδεψε αστυνομικούς με ψεύτικο πιστόλι για να ανεβάσει βίντεο στα social media

28/11/2021 | 20:26

Αντεπιτίθεται ο Θάνος Πετρέλης στη Βανδή για τα σχόλια της: «Θα έπρεπε να είναι πιο ευγενική» (vid)

28/11/2021 | 19:59

Κορονοϊός: Εξαπλώνεται με γοργό ρυθμό η «Όμικρον» – 13 κρούσματα στην Ολλανδία, 3 σε Γερμανία, Βρετανία – Τι λέει κορυφαία νοτιοαφρικανή γιατρός

28/11/2021 | 19:50

Βρετανία: Τρίτο κρούσμα της μετάλλαξης Όμικρον – Συνδέεται με ταξίδι στη Νότια Αφρική

28/11/2021 | 19:33

Θλίψη στη Formula 1 – «Έφυγε» ο Σερ Φρανκ Ουίλιαμς

28/11/2021 | 19:24

Καιρός αύριο Δευτέρα: Βροχερό σκηνικό με πτώση της θερμοκρασίας

28/11/2021 | 19:14

Συγκλονίζει η Κατερίνα Βρανά: «Όταν ξύπνησα από το κώμα και δε μπορούσα να μιλήσω η οικογένειά μου πανηγύρισε» (vid)

28/11/2021 | 18:57

Τατιάνα Στεφανίδου: Ο πατέρας της Μίμης Στεφανίδης έχει γενέθλια και τα γιορτάζουν μαζί (EIKONEΣ)

28/11/2021 | 18:53

Τραγωδία στον Ωρωπό: Δύο νεκροί από πτώση αυτοκινήτου στο λιμάνι δίπλα σε ferry boat

28/11/2021 | 18:48

Συμπέθεροι από τα Τίρανα: Γέλια μέχρι δακρύων από το video με τα γυρίσματα και η εξαφάνιση του Μπουκουράν (vid)

28/11/2021 | 18:34

Σοκ από τον τραυματισμό του Νεϊμάρ στον αστράγαλο, έφυγε με φορείο και κλάματα (vid)

28/11/2021 | 18:24

Συγκινεί ο Ανδρέας Τσούνης στο «πολιτικό» μνημόσυνο της Φώφης Γεννηματά: «Εύχομαι να μείνει χαραγμένη στη μνήμη όλων»

28/11/2021 | 18:12

Χάρτης κορoνοϊού: 973 κρούσματα σε Αττική, 703 σε Θεσσαλονίκη, σε 124 Αχαΐα (Λίστα)

28/11/2021 | 18:04

Αιμίλιος Χειλάκης: «Συνάδελφος είπε να μην με πάρουν στις Άγριες Μέλισσες, ξέρει αυτός που το έχει κάνει» (vid)

28/11/2021 | 17:39

Κορονοϊός: 647 διασωληνωμένοι, 96 θάνατοι, 3.823 νέα κρούσματα
Άνθρωπος, αυτό το κτήνος…
Ο Ολυμπιακός άξιζε να περάσει και πέρασε παλεύοντας μέχρι τέλους!
Ολυμπιακός: Ο θρίαμβος του ΟΑΚΑ και το δώρο του Περιστερίου τον έκαναν ακλόνητο φαβορί!
Ο θάνατος του… σουβλατζή
Το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ! Αν ζούσε η Μελίνα θα έλεγε «αρέσουμε ξανά»;
Καλάβρυτα 1943, με υποστηρικτές και ενάντιους…