Αθήνα

13 oC

αίθριος καιρός

Κοπρίτες, νάνοι, ρεμάλια, Πάγκαλος, Πολάκης και σία!

Με αφορμή την κόντρα Αρβελέρ-Πολάκη, ο Μένιος Σακελλαρόπουλος θυμάται κάποιες ατάκες που έγραψαν ιστορία και σημάδεψαν τους πολιτικούς που της είπαν.

Με αφορμή την κόντρα Αρβελέρ-Πολάκη, ο Μένιος Σακελλαρόπουλος θυμάται κάποιες ατάκες που έγραψαν ιστορία και σημάδεψαν τους πολιτικούς που της είπαν.

ΓΡΑΦΕΙ Ο Μένιος Σακελλαρόπουλος

«Κοπρίτες, νάνοι, μαλάκες, ανιστόρητοι» και άλλα πολλά.

Σ’ αυτό τον τόπο -της φαιδράς πορτοκαλέας που είπε κι ο ποιητής- ο δημόσιος λόγος πάντα προκαλούσε θυμηδία.

Ποτέ δεν πλήξαμε, ποτέ δεν μείναμε βαριεστημένοι μπροστά στις οθόνες, ποτέ ως έθνος δεν θα αυτοκτονούσαμε από ανία.

Με ή χωρίς τον Θόδωρο Πάγκαλο έτσι;

Βεβαίως ήταν ο σημαιοφόρος στο κράξιμο και -πιθανόν- αξεπέραστος!

Από το «ο κύριος τίποτα!» που είχε πει για τον Δημήτρη Αβραμόπουλο πριν 25 χρόνια (!), ως την αδιανόητη επίθεση στη Ρένα Δούρου πριν 5 χρόνια, τότε που είχε πει το απίθανο:

«Παρανόμως έχει κολλήσει τη φάτσα της στους τοίχους γιατί νομίζει ότι είναι ωραία! Θέλω να ολοκληρωθεί η εκστρατεία της κυρίας Δούρου. Να δούμε ολόσωμη φωτογραφία με μπικίνι. Να δούμε τι ψηφίζουμε. Όλα τα κορμιά στην πίστα»!

Στον Πάγκαλο δύσκολα απαντούσε κανείς γιατί θα έμπλεκε μετά, ενώ λίγο-πολύ, ενώ οι νεώτεροι λένε ότι το ίδιο συμβαίνει και με τον Παύλο Πολάκη, τον «όλοι σας και μόνος μου γιατί σας έχω όλους!»

Ο σκληρός λόγος κάποιων πολιτικών δεν έμενε πάντα αναπάντητος, αφού κάποιοι επέστρεφαν το γάντι.

Όπως έκανε τώρα η Ελένη Αρβελέρ, που στα 92 της χρόνια ξιφούλκησε κατά του αθυρόστομου υπουργού.

«Όταν στέλνουμε στο εθνικό Κοινοβούλιο Πολάκηδες δεν μπορούμε να μιλάμε για πρόοδο»

Προφανώς ήξερε ότι ο Πολάκης θα απαντήσει, όπως κι έγινε:

«Είπε η κυρία Πρύτανης, που έχει δηλώσει "υποταγή" στον Κυριάκο Μητσοτάκη από τον Νοέμβρη του ‘15 και με ποίημα μάλιστα... αφού είχε στηρίξει και το ΝΑΙ στο δημοψήφισμα για να μας σώσει... ΟΛΕΣ οι εφεδρείες του συστήματος στη μάχη για να βγει ο Κυριάκος... ΥΓ. Με ξέρατε και χθες, κυρία Πρύτανης, όσον αφορά τη μόρφωση, τις σπουδές μου, τους βαθμούς μου, τη δουλειά μου ως γιατρός; Διαβάσατε τι έχουμε καταφέρει 4 χρόνια στον χώρο της δημόσιας υγείας που παραλάβαμε σε αποσύνθεση ή ενημερώνεστε μόνο από τα ρεπορτάζ των σταθμών ΣΚΑΪ και STAR; Ή μήπως έχετε τυφλωθεί από τα πτυχία και την αισθητική των κυρίων Γεωργιάδη, Μπογδάνου, Αϊβαλιώτη κ.λπ. κ.λπ.; ΚΑΘΕΙΣ ΕΦ Ω ΕΤΑΧΘΗ ... Ο λαός θα αποφασίσει ποιος θέλει να τον κυβερνήσει. Αυτά και ΤΕΛΟΣ».

Η διαύγειά της -στα 92 της- έφερε ανταπάντηση.

«Σήμερα έμαθα ότι με βρίζει ο Παύλος Πολάκης. Δεν καταλαβαίνω τι ακριβώς μου προσάπτει. Δεν έχω ψηφίσει ούτε μια φορά στην Ελλάδα, δεν έχω πάρει ούτε μια δραχμή από το ελληνικό Δημόσιο, ζω χάρη σε ό,τι έχω δημιουργήσει στη Γαλλία. Δεν θα σχολιάσω την ανάρτησή του. Αλλά σκεφτείτε να μη με έβριζε – θα αυτοκτονούσα!»

Το σκεπτικό της πάντως έχει ενδιαφέρον και καλό θα ήταν να ρίξουν μια ματιά οι πολιτικοί όλων των κομμάτων.

«Γι’ αυτό το απαράδεκτο λεξιλόγιο, το οποίο έχει αρχίσει και εγκαθίσταται πια μέσα στο κοινοβούλιο το ελληνικό, σχεδόν καθημερινά, θεωρώ ότι πραγματικά υπάρχουν Πολάκηδες. Έδωσε αυτός αν θέλετε την αρχή για ένα φαινόμενο το οποίο θεωρώ φαινόμενο κατάπτωσης».

Αν δει κανείς συνεδρίαση της Βουλής θα καταλάβει πολλά από όσα λέει η κυρία Αρβελέρ.

«Δυστυχώς στο ελληνικό κοινοβούλιο υπάρχει αυτή τη στιγμή μια τάση χρησιμοποίησης γλώσσας και λεξιλογίου τα οποία είναι απαράδεκτα για ευγενείς και καθωσπρέπει συνετούς, συνεπείς δημοκρατικούς ανθρώπους»

Αρκετοί πολιτικοί θεωρούν ότι με σκληρή γλώσσα -ως και αγοραία- θα γίνουν πιο αρεστοί στους οπαδούς τους. Κι η αλήθεια είναι ότι κάποιοι τους αποθεώνουν και τους κάνουν σημαίες.

Αλλά όχι και τόσο μακροπρόθεσμα η ζημιά γίνεται και μένουν τα μαργαριτάρια για να ακολουθούν αυτούς που έχουν πετάξει… πέτρες!

Από το «λεφτά υπάρχουν!» του Γιώργου Παπανδρέου, το «μαζί τα φάγαμε» που ακόμα ακολουθεί τον Πάγκαλο, τον «στρατηγό άνεμο» του Βύρωνα Πολύδωρα αλλά και την ανεπανάληπτη ατάκα από τη Θεανώ Φωτίου ότι «οι μετανάστες λιάζονται στην Ομόνοια»!

Αν ψάξει κανείς, θα βρει χιλιάδες!

Προσοχή λοιπόν κύριοι. Και κυρίες!

Send this to a friend