Αθήνα

7 oC

ασθενείς βροχοπτώσεις

Ο Κωστής Στεφανόπουλος, η Κεντροαριστερά και η ισχυρή Ελλάδα

Ο Κωστής Στεφανόπουλος, η Κεντροαριστερά και η ισχυρή Ελλάδα

Ο Κωστής Στεφανόπουλος ήταν ένας υποδειγματικός Πρόεδρος της Δημοκρατίας και για πολλούς ένας υποδειγματικός πολιτικός, παρά το γεγονός ότι στη δεκαετία του ΄80 και στις αλλεπάλληλες εσωκομματικές αναμετρήσεις στη ΝΔ είχε τη φήμη του σκληρού δεξιού.

Ο Ευάγγελος Αβέρωφ είναι χαρακτηριστικό ότι είχε πει γι' αυτόν, στην αναμέτρηση του 1981: «Ο Κωστής είναι πιο δεξιός κι από μένα».

Γράφει ο Αιμίλιος Περδικάρης

Ο Στεφανόπουλος λοιπόν, υπήρξε πρόταση του Ανδρέα Παπανδρέου για την προεδρία της Δημοκρατίας. Πρόταση που προκάλεσε εκνευρισμό στον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη και οδήγησε στην καταψήφισή του το 1995 και η ΝΔ του Κώστα Καραμανλή, το 2000, επανεξέτασε και αναθεώρησε τη στάση της, καθιστώντας έτσι τον εκλιπόντα ως τον ΠτΔ που εξελέγη με τη μεγαλύτερη κοινοβουλευτική πλειοψηφία (269 ψήφοι). Αυτό δηλαδή που επιτάσσει το Σύνταγμα, ως προς την εκλογή Προέδρου: τη συναίνεση των πολιτικών δυνάμεων στο πρόσωπό του. Την εκλογή Προέδρου που ενώνει τους Έλληνες.

Ο Κωστής Στεφανόπουλος βρέθηκε στο απόγειο της καριέρας και της θητείας του επί πρωθυπουργίας Κώστα Σημίτη - όντας, όπως είπαμε, πρόταση του Ανδρέα Παπανδρέου. Ήταν ένας πολιτικός που αναγνωρίστηκε από την Κεντροαριστερά. Και το timing της θητείας του, ασφαλώς δεν ήταν τυχαίο. Όπως δεν έγινε τυχαία ο πιο αγαπητός Πρόεδρος ούτε προχώρησε σε παρεμβάσεις που έγραψαν ιστορία - αυτή στο καλωσόρισμα Κλίντον και απέναντι στον μακαριστό Χριστόδουλο για τις ταυτότητες - την περίοδο που η ισχυρή Ελλάδα έβαζε τις βάσεις.

Ο ίδιος ήταν που σεβάστηκε αυτήν την πραγματικότητα και έβαλε στην άκρη πολιτικές διαφορές. Εν τέλει, δίδαξε έτσι ήθος και συνεννόηση. Αυτό που δεν υπάρχει σήμερα στον πολιτικό λόγο και αυτό που οδήγησε τελικά τον τόπο στα δεινά που βιώνουμε τα τελευταία χρόνια.

Άλλως ειπείν: Ανέκαθεν η Κεντροαριστερά είχε την κουλτούρα της συνεννόησης και η θητεία Στεφανόπουλου το αποδεικνύει. Όμως, το αντίπαλον δέος δεν είχε (και δεν έχει) πολλούς Στεφανόπουλους. Φανταστείτε, δηλαδή, να μην ήταν και... σκληρός δεξιός.

Send this to a friend