• Δευτέρα, 17 Δεκεμβρίου
  • 16:04

Αθήνα

14 oC

ελαφρές νεφώσεις

Ο Κοτζιάς και ο Ταλεϋράνδος

Μετά την αρχική αμηχανία που επικράτησε στην κυβέρνηση και την εικόνα αποκλιμάκωσης που επιχειρεί να μεταδώσει το Μαξίμου για την κατάσταση στο Αιγαίο και τις σχέσεις με την Τουρκία, ήρθε η κλιμάκωση.

Γράφει ο Αιμίλιος Περδικάρης

Αλλά από την πλευρά της Αθήνας: «Την επόμενη φορά, θα απαντήσουμε», δήλωσαν με ένα στόμα και μία φωνή Νίκος Κοτζιάς και Δημήτρης Τζανακόπουλος - με τον υπουργό Εξωτερικών να φροντίζει να τονίσει πως η αντίδραση αυτή δεν θα είναι καν ειρηνική!

Τι μεσολάβησε, άραγε, από την αμήχανη και καθυστερημένη αντίδραση και τη χλιαρή προσέγγιση του Αλέξη Τσίπρα, στην ομιλία του στο Υπουργείο Ναυτιλίας, έως αυτή την αλλαγή στάσης; Πού αποσκοπεί η τακτική της ελληνικής πλευράς; Μπορεί να αποβεί σε όφελός της; Και τι σημαίνει ότι θα απαντήσει δυναμικά στην επόμενη πρόκληση; Με πόλεμο, άραγε;

Στην προκειμένη περίπτωση μοιάζει να επιχειρείται ένα λάθος να καλυφθεί με άλλο ένα λάθος. Κι επειδή ο Νίκος Κοτζιάς είναι λάτρης - όπως λέει - της παλιάς, κλασικής διπλωματίας, θα έπρεπε μάλλον να γνωρίζει και να αντιλαμβάνεται καλύτερα τη ρήση του Ταλεϋράνδου: «Είναι χειρότερο από έγκλημα. Είναι λάθος».

Send this to a friend