Αθήνα

19 oC

σποραδικές νεφώσεις

Κυνηγώντας αποδείξεις αλλά και εφοριακούς...

Διαβάζω ότι σε ευρείες διασταυρώσεις στοιχείων πελατών-προμηθευτών, με όλα τα δεδομένα από τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος και ΦΠΑ προχωρά η ΑΑΔΕ από το 2014 και μετά για τις επιχειρήσεις.

Διαβάζω ότι σε ευρείες διασταυρώσεις στοιχείων πελατών-προμηθευτών, με όλα τα δεδομένα από τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος και ΦΠΑ προχωρά η ΑΑΔΕ από το 2014 και μετά για τις επιχειρήσεις.

ΓΡΑΦΕΙ Ο Ανδρέας Κωνσταντάτος

Είναι μια διεθνώς αναγνωρισμένη πρακτική για να συλληφθεί η μεγάλη φοροδιαφυγή. Παράλληλα βεβαίως μπορεί να ελέγξει η Πολιτεία και τον τρόπο απόκτησης περιουσιακών στοιχείων, σε σχέση με τις δηλώσεις εισοδήματος ενός εκάστου των ιδιοκτητών των επιχειρήσεων.

Ίσως .έτσι φέρει, περισσότερα χρήματα στο δημόσιο ταμείο, από την καλοκαιρινή εξόρμηση των υπαλλήλων της εφοριακών, σε νησιά, για να ελέγξουν ταβέρνες, ξαπλώστρες, καφετέριες και μπαράκια για αποδείξεις.
Είναι γνωστό ότι αυτή η μέθοδος έχει αποτύχει. Ελάχιστοι κόβουν αποδείξεις γιατί προτιμούν το πρόστιμο της μιας μέρας παρά να υπακούσουν στο νόμο .

Σε κάθε νησί ή τουριστική περιοχή που κάνουν έφοδο οι εφοριακοί αντιμετωπίζουν την εχθρότητα των μικρών επιχειρηματιών, που προσπαθούν να βγάλουν τα προς το ζην μέσα σε μερικούς μήνες, βάζοντας στην τσέπη όμως και τον ΦΠΑ των πελατών τους, που τον πληρώνουν ως έσοδο του δημοσίου.

Το κυνήγι των αποδείξεων το καλοκαίρι, αποδίδει περισσότερο ως στατιστικό στοιχείο, που ανακοινώνεται, στις τηλεοράσεις, κάθε μήνα, παρά ως έσοδο του κράτους, καθώς αφού φύγει ο εφοριακός , ορισμένες επιχειρήσεις, κυρίως μικρές και εποχικές, δεν κόβουν άλλη απόδειξη.

Στις ΗΠΑ , έχουν λύσει διαφορετικά το πρόβλημα. Στη Νέα Υόρκη , οι εφοριακοί που τους τρέμουν όλοι - εδώ τρέμουν μην φάνε ξύλο οι δικοί μας - πηγαίνουν σ ένα εστιατόριο και ελέγχουν τις προμήθειες, «κόβουν» την κίνηση στο μαγαζί και κάνουν το δικό τους λογαριασμό, αφήνοντας συνήθως ένα μικρό περιθώριο «μαύρου χρήματος» στον επιχειρηματία.

Αν και πέραν αυτού διαπιστώσουν φοροδιαφυγή , τότε επιβάλλουν μεγάλο πρόστιμο.

Ο επιχειρηματίας βεβαίως μπορεί να έχει τις ενστάσεις του η και να διαφωνήσει πλήρως με την εκτίμηση των εφοριακών.

Η διαφωνία γίνεται δεκτή και εφοριακοί στέλνουν έναν υπάλληλο τους, να καθίσει μερικές μέρες δίπλα στο ταμείο, για να εξακριβωθούν τα πραγματικά έσοδα της επιχείρησης.

Φυσικά και δεν διαθέτουν τόσους εφοριακούς να στείλουν στις χιλιάδες επιχειρήσεις , αλλά δεν χρειάζονται γιατί οι επιχειρήσεις σε πολύ μεγάλο βαθμό συμμορφώνονται με τις εκτιμήσεις των εφοριακών, για ευνόητους λόγους.

Αντί λοιπόν κάθε Αύγουστο να κορυφώνεται το κυνήγι της απόδειξης - κάτι σαν το κυνήγι της μπεκάτσας - μήπως η ΑΑΔΕ ακολουθήσει άλλο δρόμο;

Ετσι κι αλλιώς μόλις πατήσει το πόδι του, εφοριακός σε τουριστική περιοχή και κάνει τον πρώτο έλεγχο , γίνεται γνωστός σε όλους. Οι... τοπικές ιντερνετικές εφαρμογές, ενημερώνουν τους ιδιοκτήτες επιχειρήσεων εστίασης, για την άφιξη του συνεργείου και δίνουν περιγραφές των υπαλλήλων.

Η πάταξη της φοροδιαφυγής είναι υπόθεση κοινωνικής

Δικαιοσύνης, γιατί δεν μπορεί να εισφέρουν στο δημόσιο ταμείο κυρίως και μόνιμα οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι και άλλοι να βάζουν στην τσέπη τους, ακόμα και τον ΦΠΑ , αντί του δημοσίου.
Ας βρεθεί μια μέση λύση. Ας πάρει τους φόρους του το δημόσιο κι ας αφήσει και το μικρομεσαίο να ανασάνει βάση νόμου.

Γι αυτό ίσως μια δραστική και εμπροστοβαρής μείωση της φορολογίας που έχει φτάσει σε ληστρικά επίπεδα, να οδηγήσει και σε μείωση της φοροδιαφυγής.

Send this to a friend