• Σάββατο, 16 Φεβρουαρίου
  • 21:14

Αθήνα

7 oC

αυξημένες νεφώσεις

Από τη λίστα Λαγκάρντ στις λίστες με τα… ψώνια!

Το κυνήγι όσων έβγαλαν τα χρήματα τους έξω και βρέθηκαν στις γνωστές λίστες, το κυνήγι της φοροδιαφυγής και του λαθρεμπορίου καυσίμων και τσιγάρων, δηλαδή το κυνήγι του αφορολόγητου και παράνομου πλουτισμού ήταν το «κερασάκι στην τούρτα» της πολιτικής του Αλέξη Τσίπρα έως το 2015.

Γράφει ο Ανδρέας Κωνσταντάτος

Τότε ο κ. Τσίπρας έλεγε πως η διαφθορά και η φοροδιαφυγή, το λαθρεμπόριο και οι υπερτιμολογήσεις συνέτειναν στο να φτάσει η χώρα στο χείλος της χρεοκοπίας. Και είχε ένα δίκιο, έφτασε μάλιστα να ζητά την παρέμβαση του εισαγγελέα για ευθύνες Σαμαρά, Βενιζέλου και Παπακωνσταντίνου με την κατηγορία ότι είχαν τη λίστα Λαγκάρντ στα χέρια τους και δεν έκαναν τίποτα.

Τι γίνεται σήμερα, όμως, ύστερα από 3 και πλέον χρόνια ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση της χώρας; Ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Γιάννης Κουτσούκος έκανε μια «σούμα» στη Βουλή.

Από τις 2.062 υποθέσεις της λίστας Λαγκάρντ ελέχθησαν μόνο 253, από τις 10.588 τις λίστας Μπόγιαρνς μόνο 4, από τα 50.000 εμβάσματα του εξωτερικού μόνο 1.042, ενώ το σύνολο των βεβαιωμένων φόρων μαζί με τις υποθέσεις offshore ανέρχεται στα 927 εκατομμύρια και στα ταμεία μπήκαν μόνο 117 εκατομμύρια.

Στις 10 Φεβρουαρίου του 2017 ο πρωθυπουργός υπερηφάνως δήλωνε ότι «βεβαιώθηκαν 1 δισεκατομμύρια ευρώ έσοδα και η είσπραξη τους προχωρά με γρήγορους ρυθμούς. Με αυτά τα χρήματα προωθήσαμε μέτρα κοινωνικής πολιτικής όπως η 13η σύνταξη».

Αλλά τελικά πάλι έπεσε έξω ο κ. Τσίπρας, γιατί ακόμα και σήμερα τα εισπραχθέντα έσοδα είναι λιγότερα από 120 εκατομμύρια και τώρα ο πρόεδρος της (ΑΑΔΕ) Γιώργος Πιτσιλής, παραδέχεται πως η αξιοποίηση της λίστας Λαγκάρντ έχει τελειώσει.

Άνθρακες ο θησαυρός του Τσίπρα; Λάθος. Η αξιοποίηση αυτής της ιστορίας με τις λίστες ενίσχυσε το ιδεολογικό υπόβαθρο, πάνω στο οποίο στήριξε την επίθεσή του κατά του «παλαιού διεφθαρμένου πολιτικού συστήματος» και το δόγμα της Αριστεράς ότι «για όλα φταίνε πάντα οι άλλοι, όχι εμείς».

Τώρα βέβαια δεν χρειάζεται η λίστα Λαγκάρντ. Εξαντλήθηκε η πολιτική της αξιοποίηση και μαζί της η επιχείρηση πάταξης της διαφθοράς.

Που πήγε η ανάγκη για την πάταξη του λαθρεμπορίου καυσίμων; Ούτε GPS στα βυτιοφόρα καυσίμων δεν τοποθέτησαν ακόμα για να το ελέγξουν. Γιατί άραγε;

Που πήγαν τα επαναστατικά φλογερά λόγια για τους λαθρέμπορους τσιγάρων; Μόνο πρόστιμα «έσβησε» η κυβέρνηση Τσίπρα από βιομηχανία τσιγάρων με φωτογραφική τροπολογία στη Βουλή.

Που είναι ο έλεγχος του μεγάλου πλούτου στη χώρα;

Οι άλλοτε πολέμιοι του μεγάλου πλούτου μεταλλάχτηκαν, τον αγκάλιασαν και κάνουν τον... έλεγχο τους επί τόπου στα σαλόνια των βορείων προαστίων, κάτι που δεν είναι απαραιτήτως κακό, αλλά μην κοροϊδεύουν και τον κόσμο .

Τώρα πια δεν ενδιαφέρονται για τις λίστες Μπόγιαρνς και Λαγκάρντ, νοιάζονται μόνο για τις λίστες με τα ψώνια.

Send this to a friend