Αθήνα

11 oC

ελαφρές νεφώσεις

Η εξουσία του Ρουβίκωνα

Ο Ρουβίκωνας είναι για τον αναρχικό χώρο κάτι σαν το Ποτάμι της κεντροαριστεράς. Είναι οι χαριτωμένοι που τραβούν την προσοχή, που νομίζουν ότι εκπροσωπούν την πλειονότητα και αναδεικνύουν τις μικρές πράξεις ως πολιτικά επιτεύγματα.

Ο Ρουβίκωνας είναι για τον αναρχικό χώρο κάτι σαν το Ποτάμι της κεντροαριστεράς. Είναι οι χαριτωμένοι που τραβούν την προσοχή, που νομίζουν ότι εκπροσωπούν την πλειονότητα και αναδεικνύουν τις μικρές πράξεις ως πολιτικά επιτεύγματα.

ΓΡΑΦΕΙ Η Λώρη Κέζα

Τα αγαπημένα παιδιά του συστήματος συνεχίζουν με επιτυχία το έργο του αντιπερισπασμού. Δεν έχει περάσει εβδομάδα που να μην βρίσκονται στην επικαιρότητα για κάποια από τις δράσεις τους, για κάποιο από τα ζητήματα που αποφάσισαν να αναδείξουν, εκλιπαρώντας αυτάρεσκα για λίγη ακόμη προσοχή. Πριν λίγες ημέρες τραβούσαν την προσοχή κάνοντας κατάληψη σε ένα γραφείο της Φιλοσοφικής. Τελευταία επιτυχία του Ρουβίκωνα είναι η αντιστροφή ρόλων με ασφαλίτες.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Ας δούμε το σκηνικό: Ασφαλίτες παρακολουθούν το σπίτι ενός μέλους της οργάνωσης. Έχουν πάει εκεί με «παπάκι»_ έτσι αναφέρει το δελτίο τύπου του Ρουβίκωνα. Οι ειδικά εκπαιδευμένοι αστυνομικοί, εκείνοι που έχουν πάρει εντολή να παρακολουθούν την κατοικία, γίνονται εύκολα αντιληπτοί. Μαζεύονται οι σύντροφοι και περικυκλώνουν το παπάκι. Οι ασφαλίτες λένε ένα σωρό ανοησίες και δέχονται να δείξουν ταυτότητα στους αναρχικούς. Με ποια ιδιότητα άραγε οι αναρχικοί ζητούν επίδειξη ταυτότητας; Με την ιδιότητα του τραμπούκου ο οποίος όταν έχει κέφια τα σπάει.

Το ερώτημα είναι αν το περιστατικό, το οποίο καταγράφηκε σε κάμερα, είναι αποτέλεσμα αστυνομικής βούλησης. Μήπως δεν θα μπορούσαν να παρακολουθούν διακριτικά; Τόσο άχρηστοι είναι ώστε να γίνονται αντιληπτοί από παιδάκια; Πώς θα πήγαιναν να παρακολουθήσουν πράκτορες άλλων χωρών ή άτομα που απειλούν τη χώρα; Θα πήγαιναν με το παπάκι και με το φραπέ; Το όλο σκηνικό δείχνει ότι η Ασφάλεια επεδίωκε να γίνει αντιληπτή, μένει να αναρωτηθούμε για ποιο λόγο.

Ο Ρουβίκωνας εκτός από αντιπερισπασμό στην επικαιρότητα προσφέρει και έργο μπαμπούλα. Πρόκειται για ομάδα που επιτίθεται σε πρεσβείες, απειλεί γιατρό επειδή υπάρχουν φήμες για φακελάκια, μπαίνει στο Πεδίον του Άρεως για να δείρει ομοφυλόφιλους (αποκαλώντας τους γενικά «παιδόφιλους»), απειλεί δήμαρχο για εργατικό ατύχημα, μπαίνει σε εταιρείες απειλώντας εργοδότες, εισβάλλει στη Βουλή. Όλα αυτά ατιμώρητα.

Πολύ βολική δράση για την αριστερή κυβέρνηση που αρνείται να αποχωριστεί το προεκλογικό αφήγημα ενόσω εφαρμόζει δεξιά πολιτική.

Send this to a friend