• Σάββατο, 19 Ιανουαρίου
  • 19:15

Αθήνα

5 oC

ελαφρές νεφώσεις

«Μακρυκωσταίοι» και «Κοντογιώργηδες» στη ΝΔ με κερδισμένο τον Τσίπρα

Κάτι πολύ περίεργο υπάρχει στο «βασίλειο» της Κεντροδεξιάς, κάτι που ξεπερνά τις συνηθισμένες συμπεριφορές στη λειτουργία των κομματικών μηχανισμών και  παρατάξεων.

Γράφει ο Ανδρέας Κωνσταντάτος

Το πρώτο είναι η αταίριαστη, αλλά «βολική», σχέση για την οποία, συζητούν όλοι στα κομματικά και δημοσιογραφικά γραφεία, μεταξύ καραμανλικών στελεχών και του ΣΥΡΙΖΑ. Η καρατόμηση του Βαγγέλη Αντώναρου- που παλαιοτέρα είχε υμνήσει τον κ. Τσίπρα στα "social media"- αλλά και ο ρόλος του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου στην υπόθεση Novartis  την φέρνει ξανά στην επιφάνεια.

Είναι γνωστό και καθόλου, ίσως, τυχαίο ότι πολλοί στενοί συνεργάτες του πρώην πρωθυπουργού έχουν πλαισιώσει τον ΣΥΡΙΖΑ σε κρίσιμες θέσεις. Ο Προκόπης Παυλόπουλος στην προεδρία της  Δημοκρατίας, ο κ. Παπαγγελόπουλος από την ΕΥΠ του Καραμανλή στο υπουργείο Δικαιοσύνης του Αλέξη Τσίπρα, ο πάλαι ποτέ καραμανλικός Πάνος Καμμένος στη θέση του συγκυβερνήτη, ακόμα και ο πρώην γραμματέας του κόμματος της ΝΔ Λευτέρης Ζαγορίτης στη θέση του Συνηγόρου του Καταναλωτή.

Αντίθετα οι  σχέσεις καραμανλικών στελεχών με την σημερινή ηγεσία της ΝΔ είναι ιδιαίτερα τεταμένες. Έχουν παρελθόν, έχουν και μέλλον. Στελέχη γύρω από τον κ. Καραμανλή φαίνεται πως ακόμα  δεν μπορούν να «χωνέψουν» ότι έχασαν από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος μάλιστα μπορεί να είναι και ο επόμενος πρωθυπουργός. Το ρήγμα είναι βαθύ, μην  ξεχνάμε ότι ο Κυριάκος  Μητσοτάκης ήταν ο μόνος από τη νεοδημοκρατική κοινοβουλευτική ομάδα, που δεν ψήφισε για πρόεδρο της Δημοκρατίας τον Προκόπη Παυλόπουλο.

Με λίγα λόγια, βλέπουμε, καραμανλικά στελέχη που διατηρούν άριστες σχέσεις με τον ΣΥΡΙΖΑ του Αλέξη Τσίπρα, αλλά τους χωρίζει βαθειά αντιπαλότητα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, έναν Κώστα Καραμανλή που σιωπά και δεν έχει πει κουβέντα κατά της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ -ΑΝΕΛ και έναν Τσίπρα που ξέχασε την εξεταστική επιτροπή για τη χρεοκοπία και που δεν έχει ασκήσει κριτική για τις ευθύνες του πρώην  πρωθυπουργού, ακόμα και όταν βγήκε στη δημοσιότητα και από το TheCaller η εσωτερική έκθεση της ΤτΕ του 2009.

Μια άτυπη σιωπηρή συμφωνία φαίνεται πως υπάρχει, μια συμφωνία που επιτρέπει στον πρωθυπουργό να διεισδύει στο χώρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης, να παίρνει «ανάσες», σε αντάλλαγμα της δικής του σιωπής για τις ευθύνες της καραμανλικής διακυβέρνησης στην οικονομική κρίση.

Το σκάνδαλο Novartis άνοιξε πάλι τον «ασκό του Αιόλου» στη ΝΔ και προτού η καταιγίδα πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έσπευσε να στείλει το μήνυμά του με μια διαγραφή. Και αν δεν εισακουστεί, πληροφορούμαι πως είναι έτοιμος να το ξαναστείλει για να διατηρήσει την εικόνα της ενότητας στο κόμμα, εν όψει εκλογών.

Γνωρίζει πως η συμφιλίωση δεν είναι εύκολη στην πολιτική, όπως στον κινηματογράφο.

Send this to a friend