Αθήνα

22 oC

αραιές νεφώσεις

Μάρτυρες και οσιομάρτυρες

Στο σκάνδαλο των φαρμακευτικών δαπανών τα κόμματα ξανά συμπεριφέρονται με τον ίδιο χυδαίο τρόπο. Προσπαθούν να χειριστούν δημαγωγικά την υπόθεση αφήνοντας κατά μέρος την ουσία.

Στο σκάνδαλο των φαρμακευτικών δαπανών τα κόμματα ξανά συμπεριφέρονται με τον ίδιο χυδαίο τρόπο. Προσπαθούν να χειριστούν δημαγωγικά την υπόθεση αφήνοντας κατά μέρος την ουσία.

ΓΡΑΦΕΙ Η Λώρη Κέζα

Η ουσία είναι ότι τα φάρμακα ακρίβαιναν σταθερά πριν εκδηλωθεί η οικονομική κρίση. Τα στοιχεία δημοσιεύονταν συστηματικά, υπάρχουν δείκτες, υπάρχουν θητείες πολιτικών προσώπων και στελεχών, υπάρχουν εταιρείες που δημοσιεύουν κέρδη. Από εκεί θα έπρεπε να αρχίσει η συζήτηση, από τα στοιχεία.

Αυτή τη στιγμή καθένα ισχυρίζεται αυτά που τον συμφέρουν. Βλέπουμε δηλαδή τον πρώην μάρτυρα νυν κατηγορούμενο να εμφανίζεται στα τηλεδικεία και να κατηγορεί τις δικαστικές αρχές που απαγόρευσαν την έξοδο από τη χώρα. Ισχυρίζεται ότι δέχτηκε πιέσεις να αποκαλύψει ότι χρηματίζονταν συγκεκριμένα πολιτικά πρόσωπα αλλά όχι για όλους τους υπουργούς Υγείας που διορίστηκαν από τη Νέα Δημοκρατία.

Τα κόμματα λοιπόν ασχολούνται με τις πιθανές αποκλίσεις στα λεγόμενα του προστατευόμενου μάρτυρα που έγινε κατηγορούμενος, αποκλίσεις ανάμεσα σε όσα δήλωσε στις αμερικανικές και ελληνικές ανακριτικές αρχές. Τα κόμματα ασχολούνται με τα σχόλια του νυν υφυπουργού Υγείας που παρέχει θέαμα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Τα κόμματα ασχολούνται με πιθανές διαρροές στον Τύπο οι οποίες λειτούργησαν, υποτίθεται, ως μέσο πίεσης της κυβέρνησης.

Το πρόβλημα της διαφθοράς όμως είναι πάνω και πέρα από τα κόμματα και ο μόνος ασφαλής τρόπος είναι να ακολουθήσουν οι αρχές τη διαδρομή του χρήματος. Με αποδείξεις όχι με φλυαρίες. Δηλαδή ακόμη κι αν ένας προστατευόμενος μάρτυρας ή ένας εμπλεκόμενος,καταθέσει πληροφορίες και ονόματα, όλα τούτα είναι υπό έλεγχο εφόσον δεν υπάρχουν αποδείξεις. Ισχύει για όλες τις πλευρές, ισχύει για όσους εργάστηκαν στο χώρο των φαρμάκων και έχουν υποψίες αλλά δεν έχουν αποδείξεις.

Δεν χρειάζονται ευφυολογήματα και εικασίες. Χρειάζεται υπομονή ώστε να προκύψουν αδιάσειστα στοιχεία. Προέχει να βρεθούν τα πρόσωπα που πραγματικά συμμετείχαν. Θα είναι μια ευκαιρία τόσο για δικαστική τιμωρία όσο και για κομματική κάθαρση. Να πάρουν όλοι αποστάσεις από όσους έφταιξαν αρκεί να καταδειχθούν όλοι όσοι έφταιξαν. Κάποια ονόματα δεν έχουν ακουστεί παρά τις σοβαρές ενδείξεις εμπλοκής τους στην υπόθεση.

 

 

 

Send this to a friend