Αθήνα

21 oC

αραιές νεφώσεις

Hottest

Ενημέρωση σε…fast-forward!

Παντρεύτηκε ο Κώστας Σλούκας την εντυπωσιακή σύντροφό του (ΕΙΚΟΝΕΣ)

STIGMA

Μaskne: Ολα όσα πρέπει να ξέρετε για την «ακμή της μάσκας»

Ερυθρότητα, ερεθισμός, μαύρα στίγματα, σπυράκια είναι κάποια από τα συμπτώματα που εμφανίζουν άνδρες και γυναίκες εξαιτίας της πολύωρης χρήσης της μάσκας.

Το γεγονός ότι το φετινό καλοκαίρι δεν προβλέπεται να αποχωριστούμε το συγκεκριμένο… αξεσουάρ, σε συνδυασμό με τη ζέστη, τον ιδρώτα και την ανάπτυξη υγρασίας στο εσωτερικό της μάσκας αναμένεται να δημιουργήσουν ένα εκρηκτικό κοκτέιλ για το δέρμα μας. Η χρήση make-up και σκληρών καθαριστικών αναμένεται να επιδεινώσει ακόμη περισσότερο την κατάσταση. Η Δερματολόγος-Αφροδισιολόγος, Ειδικός Δερματοχειρουργός Δρ Κορίνα Τζίμα (www.korinatzima.gr), απαντά στο thecaller.gr όλες τις απορίες σχετικά με την ακμή της μάσκας.

Τι ορίζουμε ως Maskne; 

Τους τελευταίους μήνες και στα πλαίσια της πανδημίας που πλήττει όλο τον πλανήτη, ακούμε όλο και πιο συχνά γύρω μας τον όρο Maskne, o οποίος προκύπτει από τις λέξεις Mask και Acne, και αναφέρεται στα συμπτώματα ακμής που μπορούν να προκύψουν στο δέρμα του προσώπου μετά από την παρατεταμένη χρήση μάσκας.

Πρόκειται για ένα φαινόμενο, από παλιά γνωστό για την εμφάνιση του σε ορισμένες επαγγελματικές κατηγορίες, οι οποίες κάνουν καθημερινή χρήση μάσκας, όπως το υγειονομικό προσωπικό.

Εξαιτίας της υποχρεωτικής όμως πλέον χρήσης μάσκας από όλους τους πολίτες, αρχίζει να λαμβάνει μεγάλες διαστάσεις, επηρεάζοντας μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού.

Πού οφείλεται; 

Η καθημερινή και πολύωρη χρήση μάσκας έχει ως συνέπεια να αναπτύσσεται ζέστη και υγρασία στην περιοχή του προσώπου, η οποία παραμένει καλυμμένη. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να αυξάνεται η παραγωγή σμήγματος στη συγκεκριμένη δερματική περιοχή και ο μικροβιακός αποικισμός των πόρων των σμηγματογόνων αδένων, πράγμα που οδηγεί στην ανάπτυξη φαγεσώρων και τελικά φλεγμονωδών ακνεϊκών βλαβών.

Σημαντικό ρόλο στην εμφάνιση των συμπτωμάτων παίζει και η συνεχής τριβή του δέρματος που καλύπτεται από τη μάσκα, όπως και η αδυναμία απομάκρυνσης των νεκρών δερματικών επιθηλίων  από την περιοχή αυτή, που έχει ως αποτέλεσμα την περαιτέρω απόφραξη των δερματικών πόρων.

Ποιοι είναι πιο επιρρεπείς στο να την εμφανίσουν;  

Στατιστικά μεγαλύτερες πιθανότητες εμφάνισης έχουν οι άνθρωποι που κάνουν λόγω της φύσης της εργασίας τους καθημερινή και πολύωρη χρήση μάσκας, και κυρίως όσοι εργάζονται σε θερμό περιβάλλον με αυξημένα ποσοστά υγρασίας, ενώ ορμονικοί παράγοντες, όπως και η παράλληλη χρήση μακιγιάζ έχουν ως αποτέλεσμα τα συμπτώματα να εμφανίζονται συχνότερα και σε μεγαλύτερη έκταση στο γυναικείο φύλο.

Η χρήση μάσκας μπορεί να προκαλέσει και άλλες δερματοπάθειες ή να επιδεινώσει προϋπάρχοντα δερματολογικά προβλήματα;

Υπάρχουν ασφαλώς και άλλες δερματολογικές παθήσεις που μπορούν να εμφανιστούν ή να επιδεινωθούν από τη χρήση μάσκας, όπως:

Η ροδόχρους ακμή, η οποία αποτελεί μια φλεγμονώδη δερματοπάθεια που χαρακτηρίζεται από την ανάπτυξη ερυθήματος και φλυκταινιδίων στο δέρμα του προσώπου και επιδεινώνεται από την αύξηση της θερμοκρασίας που προξενείται μέσω της χρήσης μάσκας.
Η βακτηριακή θυλακίτιδα που εμφανίζεται λόγω της μικροβιακής επιμόλυνσης των δερματικών πόρων στις καλυμμένες περιοχές.
Η αλλεργική εξ επαφής δερματίτιδα, η οποία χαρακτηρίζεται από ερύθημα, κνησμό και εκδήλωση εκζεματοειδών βλαβών, εξαιτίας της εμφάνισης ευαισθητοποίησης απέναντι σε κάποιο αλλεργιογόνο κατασκευαστικό συστατικό των μασκών, το οποίο μέσω της συνεχούς τριβής έρχεται σε διαρκή επαφή με το δέρμα του προσώπου.

Τι μπορούμε να κάνουμε για να την προλάβουμε;  

Επειδή όπως προαναφέραμε η εμφάνιση των συμπτωμάτων ενεργοποιείται στις περισσότερες περιπτώσεις από την περίσσεια σμήγματος και το μικροβιακό αποικισμό που δημιουργείται στις καλυμμένες περιοχές του προσώπου, λόγω τριβής, ζέστης και υγρασίας, σημαντικό είναι το πλύσιμο του δέρματος που θα πρέπει να γίνεται τουλάχιστον τρεις φορές την ημέρα, πρωί, βράδυ και μετά την απομάκρυνση της μάσκας, με ειδικό καθαριστικό για δέρματα με ακνεϊκή τάση.

Προτείνεται η καθημερινή χρήση ενυδατικών, oil free προϊόντων, τα οποία ενυδατώνουν το δέρμα, χωρίς όμως να έχουν φαγεσωρογόνο δράση, ενώ μάσκα προσώπου για βαθύ καθαρισμό θα πρέπει να εφαρμόζεται μια φορά την εβδομάδα, ώστε να ενισχύεται ακόμα περισσότερο η απομάκρυνση της περίσσειας σμήγματος και των νεκρών δερματικών επιθηλίων από τους δερματικούς πόρους.

Επιπλέον, προτείνουμε να αποφεύγεται το μακιγιάζ στην περιοχή που καλύπτεται από τη μάσκα, καθώς μπορεί να οδηγήσει σε περαιτέρω απόφραξη  των πόρων του δέρματος. Μπορούμε να βοηθήσουμε σημαντικά το πρόσωπό μας, απομακρύνοντας τη μάσκα για περίπου 15 λεπτά κάθε 4 ώρες, σε χώρους όπου που τηρούνται τα απαραίτητα μέτρα προστασίας, ώστε να δίνουμε τη δυνατότητα στο δέρμα μας να αναπνεύσει και να επιτελέσει καλύτερα τις φυσιολογικές του λειτουργίες.

Ποιοι είναι οι βασικοί τρόποι αντιμετώπισής της;  

Στην περίπτωση που διαπιστώσουμε δερματολογικά κλινικά συμπτώματα που είναι συμβατά με τη διάγνωση της «ακμής της μάσκας- maskne», όπως ερύθημα, σπυράκια, οζίδια και φλυκταινίδια στην καλυμμένη περιοχή του προσώπου, θα πρέπει να μεταβάλουμε τις καθημερινές συνήθειες περιποίησης του προσώπου μας, με πρώτα βήματα την αύξηση της συχνότητας πλυσίματος του προσώπου κάθε πρωί, βράδυ και εντός της ημέρας, μετά από την απομάκρυνση της μάσκας, ώστε να απομακρύνονται η περίσσεια σμήγματος, οι μικροοργανισμοί που αναπτύσσονται στην επιφάνεια του δέρματος και τα νεκρά δερματικά κύτταρα.

Σημαντική είναι, όπως προαναφέρθηκε, η χρήση ειδικού καθαριστικού προσώπου,  για δέρματα με ακνεϊκή τάση, η εφαρμογή καθαριστικής μάσκας προσώπου, η οποία μπορεί να απομακρύνει τους εγκλωβισμένους φαγέσωρες του δέρματος, αλλά και ο τακτικός αερισμός του προσώπου ανά κάποιες ώρες με ολιγόλεπτη απομάκρυνση της μάσκας, σε χώρους όπου τηρούνται οι κανόνες ασφαλείας.

Εξάλλου, σε ήδη εγκατεστημένη ακμή, τα προϊόντα περιποίησης πρέπει να διαθέτουν παράλληλα και σμηγματορρυθμιστική δράση, πέρα από ενυδατικές  ιδιότητες. Δραστικά συστατικά, όπως το σαλικυλικό οξύ και το υπεροξείδιο του βενζοϋλίου μπορούν να χρησιμοποιηθούν τοπικά στα σπυράκια για την άμεση αντιφλεγμονώδη δράση τους, ενώ σε βαρύτερες ή εμμένουσες περιπτώσεις ακμής της μάσκας κρίνεται απαραίτητη η κλινική εξέταση απο Εξειδικευμένο Δερματολόγο, ώστε να αξιολογηθούν οι ιδιαιτερότητες του κάθε περιστατικού και να σχεδιαστεί το κατάλληληλο θεραπευτικό σχήμα, με τη μορφή τοπικής ή συστηματικής αγωγής.

Η Maskne αποτελεί μια ταχέως αναδυόμενη μορφή ακμής, εξαιτίας της παρατεταμένης χρήσης μάσκας, η οποία επηρεάζει όλο και μεγαλύτερα τμήματα του πληθυσμού. Κατανοώντας τους παράγοντες που την ενεργοποιούν, μπορούμε να τηρήσουμε κάποια απαραίτητα απλά μέτρα, προκειμένου να προλάβουμε την εμφάνισή της ή και να πετύχουμε την ταχεία ύφεση των συμπτωμάτων της, τηρώντας παράλληλα όλα τα μέτρα προστασίας από τον κορονοϊό.

 

Η Αγία Λαύρα του ελληνικού αθλητισμού, η μέρα της επανάστασης που άλλαξε την ιστορία!
Σταρούμπες σε απόσυρση πριν από… τη γονιμοποίηση – «Μπράβο» στην Καίτη, τεράστιο «Ζήτω» για την Ελεονώρα
Ποιοι παικταράδες θα δουν το Euro2020 από τον καναπέ!
Στο μυαλό της Σάκκαρη και στο «γιατί ρε Μαρία»
Αντιλαϊκό κι αντεργατικό το νομοσχέδιο για τα εργασιακά,… απορρυθμίζει την αγορά της εργασίας!
Στέφανος και Μαρία στο δρόμο του μεγάλου Γκάλη!