Αθήνα

6 oC

αραιές νεφώσεις

Με φουλ τις μηχανές ο Κυριάκος, αλλά...

Με ούριο τον άνεμο από τις αγορές, ύστερα από την επιτυχή έκδοση του επταετούς ομολόγου με το πιο χαμηλό επιτόκιο από το 2000, η κυβέρνηση Μητσοτάκη, περιμένει μέσα στο καλοκαίρι αναβάθμιση της χώρας από τους οίκους αξιολόγησης.

Με ούριο τον άνεμο από τις αγορές, ύστερα από την επιτυχή έκδοση του επταετούς ομολόγου με το πιο χαμηλό επιτόκιο από το 2000, η κυβέρνηση Μητσοτάκη, περιμένει μέσα στο καλοκαίρι αναβάθμιση της χώρας από τους οίκους αξιολόγησης.

ΓΡΑΦΕΙ Ο Ανδρέας Κωνσταντάτος

Στήνει σιγά σιγά το σκηνικό μιας επιστροφής στην κανονικότητα με επαγγελματικά βήματα ύστερα από 4,5 χρόνια ανεπαρκούς διοίκησης της χώρας , κάτι που παραδέχτηκε δημόσια και ο πρώην πρωθυπουργός, τη βραδιά των εκλογών , όταν υποστήριξε ότι τώρα «είμαστε έμπειροι».

Η Ελλάδα σιγά σιγά ξυπνάει από έναν αριστερό λήθαργο, όπου κυριάρχησαν τριτοκοσμικές πολιτικές, λατινοαμερικάνικες πιρουέτες, επαναστατικές ατάκες μαζί με μνημόνια, λιτότητα, υποκλίσεις στην Μέρκελ και τους ξένους  δανειστές και εξυπηρετήσεις - συμφωνία των Πρεσπών- με οικονομικά ανταλλάγματα.

Και ξυπνάει, με μια κυβέρνηση, που από τις πρώτες κινήσεις της δείχνει ότι ήταν εδώ και καιρό έτοιμη να αναλάβει την εξουσία. Δεν χάνει ούτε λεπτό. Μέσα σε εννέα μέρες διόρισε ακόμα και τους γενικούς γραμματείς όταν άλλες φορές αυτή η διαδικασία για τις νέες κυβερνήσεις έπαιρνε μήνες, ενώ έχει έτοιμα προς ψήφιση μέσα στο καλοκαίρι, τα βασικά νομοσχέδια με τις προεκλογικές της δεσμεύσεις προς τους πολίτες.

Για πρώτη φορά μετά από χρόνια, οι υπουργοί ξέρουν τι να κάνουν, γνωρίζουν το αντικείμενό τους, δεν ψάχνονται αλλά αποφασίζουν και πράττουν, με βάση συγκριμένο πρόγραμμα.

Μπορεί αυτά να φαίνονται ικανοποιητικά για το ξεκίνημα, πρόκειται όμως για τις πρώτες εντυπώσεις. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη θα κριθεί όχι από την επιστροφή της χώρας στην κανονικότητα, αλλά από την υλοποίηση της βασικής προεκλογικής της εξαγγελίας για την οικονομική ευημερία των πολιτών, που εμπεριέχει τη δραστική μείωση της ανεργίας, την ανάπτυξη, τις επενδύσεις και τη δίκαιη κατανομή του νέου πλούτου, που υποσχέθηκε πως θα φέρει στη χώρα.

Αυτό το δύσκολο ταξίδι αρχίζει από σήμερα που συγκροτείται σε σώμα η νέα Βουλή, η οποία θα κληθεί να στηρίξει το εγχείρημα του Κυριάκου Μητσοτάκη, ένα εγχείρημα τελείως διαφορετικό από εκείνο του κ. Τσίπρα, που δεν άντεξε, υποχώρησε και παρέτεινε την παραμονή της χώρας στα μνημόνια για τρία χρόνια.

Send this to a friend