• Παρασκευή, 22 Φεβρουαρίου
  • 04:27

Αθήνα

4 oC

ελαφρές νεφώσεις

Η μεγάλη φυγή με τις... ευχές της κυβέρνησης

Αν η επιμήκυνση του μνημονίου έως το 2022 αποτελεί ένδειξη ανικανότητας της κυβέρνησης, αν η συμφωνία για την αναγνώριση των Σκοπίων και των Σκοπιανών ως Μακεδόνων ένδειξη υποχωρητικότητας, η συνέχιση του brain drain, της ακατάσχετης... αιμορραγίας της χώρας με τη φυγή των νέων, επιστημόνων και μη, αποτελεί έγκλημα για το σύνολο της πολιτείας.

Γράφει ο Ανδρέας Κωνσταντάτος

Πάνω από 500.000 έφυγαν για το εξωτερικό - το 92% εξ αυτών πτυχιούχοι- και συνεχίζουν να φεύγουν.

Σύμφωνα με έρευνα της ICAP, οι περισσότεροι εργάζονται στην πληροφορική, στις κατασκευές και την ενέργεια, στα τραπεζοασφαλιστικά, την εκπαίδευση και την υγεία, δηλαδή σε τομείς που θα πρέπει να αναπτύξει και η Ελλάδα.

Τα συμπεράσματα της έρευνας αποτελούν γροθιά στο στομάχι για κάθε έλληνα που ξέρει τι σημαίνει να φεύγουν από μια Ελλάδα με υπογεννητικότητα, με κρίση και με διχασμό μισό εκατομμύριο νέοι.

Γιατί φεύγουν όχι μόνο εξ αιτίας της κρίσης, όπως λένε οι ίδιοι, αλλά εξαιτίας της εντεινόμενης αναξιοκρατίας και διαφθοράς.

Ποιός θα δεχόταν να καθίσει εδώ και να διεκδικήσει με αξιώσεις μια θέση στο Δημόσιο με βάση τα προσόντα του, όταν το... προσόν του «ημέτερου» υπερτερεί των πτυχίων, όταν οι πιο καλοπληρωμένες θέσεις είναι πιασμένες για τα αδέρφια, ξαδέρφια, εραστές, φίλους και συντρόφους στελεχών της κυβέρνησης;

Αυτή η εικόνα βεβαίως δεν είναι καινούργια, αλλά κορυφώθηκε στα τελευταία χρόνια, σπρώχνοντας, ακόμα περισσότερο αηδιασμένους, τους νέους στο εξωτερικό.

Η κυβέρνηση δεν έκανε ούτε μια κίνηση να ανακόψει το ρεύμα φυγής, γιατί φαίνεται πως τη βολεύει, όχι μόνο γιατί διορίζει τους δικούς της, αλλά γιατί μειώνονται έτσι και τα ποσοστά ανεργίας. Μπορεί να φανταστεί κανείς σε τι ύψη θα βρισκόταν οι δείκτες της ανεργίας, αν είχαμε 500.000 νέους επιπλέον ανέργους.

Όμως είναι προκλητικά εγκληματικό, ενώ γνωρίζει τις αιτίες του προβλήματος να συνεχίζει την ίδια πολιτική, να περιορίζει τη διαφάνεια στο Δημόσιο, να καταστρατηγεί το ΑΣΕΠ και να βολεύει προκλητικά τους συγγενείς σε βάρος των υπολοίπων.

Το έγκλημα είναι ακόμα σοβαρότερο, αν αναλογιστούμε πως για κάθε έναν πτυχιούχο που φεύγει, η Ελλάδα χαρίζει κοντά στα 40.000 ευρώ στη χώρα που τον υποδέχεται, γιατί τόσο κόστισε η εκπαίδευσή του. Συνολικά, όλα αυτά τα χρόνια το brain drain εκτιμάται ότι κόστισε στην Ελλάδα πάνω από 15 δισεκατομμύρια ευρώ.

Το χειρότερο όλων είναι, πως ενώ συζητάμε αυτό το μείζον εθνικό πρόβλημα, το συντηρούμε εν πολλοίς ενσυνείδητα, γιατί απλά προηγείται η κομματική πελατεία και προηγούνται οι δικοί μας.

Send this to a friend