• Τετάρτη, 16 Ιανουαρίου
  • 00:28

Αθήνα

5 oC

ελαφρές νεφώσεις

Μειώσεις και αυξήσεις στις συντάξεις

Άκουγα τις προάλλες σε ραδιόφωνο συνέντευξη του πρώην υπουργού Γ. Κουτρουμάνη να λέει ποιοι συνταξιούχοι θα υποστούν μειώσεις από την 1-1-2019 και ποιοι θα δούνε αυξήσεις, ναι γιατί υπάρχουν και από αυτές, δεν είναι μόνο οι μειώσεις.

Γράφει ο Βαγγέλης Γιακουμής

Ο κ. Κουτρουμάνης υποστήριξε σε γενικές γραμμές στη ραδιοφωνική του συνέντευξη: "Φαίνεται ότι θα έχουμε μειώσεις για 1,2 - 1,3 εκατ. συνταξιούχους. Από αυτούς, μεγάλες μειώσεις θα δουν 650.000 περίπου – δηλαδή μειώσεις της τάξης του 18% , που είναι το ανώτατο πλαφόν. Κυρίως μιλάμε για συνταξιούχους του στενού δημόσιου τομέα, που λαμβάνουν τις συντάξεις από το γενικό λογιστήριο του κράτους, συνταξιούχους του πρώην ΤΕΒΕ, μηχανικούς, γιατρούς, δικηγόρους και ελεύθερους επαγγελματίες. Πολλοί από αυτούς, στην περιοχή του 18%.

Οι υπόλοιποι 650.000 συνταξιούχοι θα δουν μειώσεις ανάλογα με την περίπτωση. Μπορεί να είναι 5% – 10% -12% μείωση στις κύριες συντάξεις.

Υπάρχουν άλλοι 450.000 περίπου συνταξιούχοι που θα έχουν μικρές μεταβολές. Μπορεί να είναι μία αύξηση ή μείωση της τάξης του 2%.

Για τους υπόλοιπους 250.000 θα υπάρξουν αυξήσεις. Για ορισμένους μικρές και για άλλους – που έχουν πληρώσει υψηλότερες εισφορές από το ΙΚΑ – υπάρχουν σημαντικές αυξήσεις...»

Ακούγοντας τον πρώην υπουργό, μου ήρθε στο νου ή συνέντευξη που παραχώρησε στο Caller ο νυν υφυπουργός εργασίας Τάσσος Πετρόπουλος που είπε ότι «μέχρι τον Ιανουάριο του 2019 έχουμε επτά μήνες μπροστά μας για να παλέψουμε για τα καλύτερα αποτελέσματα…». Αυτό που ανέφερε ο υφυπουργός πολύ απλά σημαίνει ότι ο κίνδυνος των μειώσεων υπάρχει και η κυβέρνηση επιχειρεί να ανατρέψει το δυσμενές κλίμα και πολύ καλά κάνει. Το θέμα είναι αν μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο γιατί άλλο να μπορεί και να μην το κάνει, και άλλο να το προσπαθεί για να το κάνει αν έχει βάσιμες ελπίδες ότι μπορεί να το πετύχει κιόλας.

Μέχρι τότε χρειάζεται ψυχραιμία, σύνεση και αποφασιστικότητα για να συνδυαστούν όλες οι ενέργειες που πρέπει έτσι ώστε το αποτέλεσμα να είναι θετικό για τους απόμαχους της εργασίας που στήριξαν και στηρίζουν με  όλες τους τις δυνάμεις τον κοινωνικό ιστό της χώρας, την οικογένεια, τα παιδιά και τα εγγόνια τους.

Send this to a friend