Αθήνα

15 oC

ελαφρές νεφώσεις

Αφού βιάσαμε τη φύση παρά φύσει…

Ο Μένιος Σακελλαρόπουλος βλέπει τον καταστροφέα άνθρωπο που διαλύει την ίδια του τη ζωή. Κι η Χαλκιδική είναι ένα πολύ μικρό δείγμα…

Ο Μένιος Σακελλαρόπουλος βλέπει τον καταστροφέα άνθρωπο που διαλύει την ίδια του τη ζωή. Κι η Χαλκιδική είναι ένα πολύ μικρό δείγμα…

ΓΡΑΦΕΙ Ο Μένιος Σακελλαρόπουλος

Έχω στ’ αυτιά μου την Καταιγίδα (Storm) της Vanessa Mei, αυτό τον μουσικό ύμνο που ταυτόχρονα χαϊδεύει και αγριεύει την ψυχή, την κάνει να πάλλεται, την ξεσηκώνει.

Να είναι μια ωδή, μια ελεγεία για το τέλος του κόσμου; Μια μουσική προφητεία, σαν αυτή του μέγιστου ποιητή, του Μιχάλη Γκανά, με τα «καράβια βγήκαν στη στεριά και πιάσανε τα όρη»;

Γιατί τέτοιες καταστάσεις ζούμε και θα ζήσουμε πολλές ακόμα στο άμεσο μέλλον. Βάρκες στο Χελμό, στο Μέτσοβο βαπόρι!

Έπρεπε να το ξέρουμε, να το περιμένουμε, να έχουμε βεβαιότητα περί αυτού, δηλαδή τις εικόνες αποκάλυψης, βγαλμένες θαρρείς από αμερικάνικες ταινίες με υψηλών προδιαγραφών εφέ.

Όταν η Αλάσκα έχει 35 βαθμούς Κελσίου και την ίδια στιγμή, κατακαλόκαιρο, εμφανίζονται φονικές καταιγίδες, ανεμοστρόβιλοι, τυφώνες και άλλα ακραία φαινόμενα που διαλύουν τα πάντα μέσα σε λίγα λεπτά, τότε ναι, όλα είναι δυνατά.

Κι αυτό που συνέβη τη νύχτα στη Χαλκιδική με τη φονική καταιγίδα που άφησε πίσω της έξι νεκρούς, τα ανατριχιαστικά σμπαράλια που έμειναν πίσω, ήταν ένα μόνο δείγμα από όσα θα ακολουθήσουν.

Λίγες μέρες πριν κάποια τηλεοπτικά πλάνα άφησαν τον κόσμο με κομμένη την ανάσα. Μια πολική αρκούδα στη Ρωσία, εξουθενωμένη από την πείνα, διέσχισε τουλάχιστον οκτακόσια χιλιόμετρα κι έφτασε στην πόλη Νορίλσκ στη βόρεια Σιβηρία για να βρει τροφή!

Στο δικό της «χωριό» οι πάγοι είχαν λιώσει εξαιτίας της συγκλονιστικής αλλαγής, που λειτουργεί επιβαρυντικά για τον οικότοπο των πολικών αρκούδων. Έτσι αναγκάζονται να αναζητούν τροφή σε κατοικημένες περιοχές.

Ο άνθρωπος διέλυσε την ατμόσφαιρα, μόνο αυτός. Οι θερμοκρασίες αυξάνονται, τα χαρακτηριστικά των βροχοπτώσεων αλλάζουν σε τρομερό βαθμό, οι παγετώνες και το χιόνι λιώνουν και η παγκόσμια μέση στάθμη της θάλασσας ανεβαίνει επικίνδυνα.

Η ραγδαία αύξηση της θερμοκρασίας οφείλεται ξεκάθαρα στην αύξηση των ατμοσφαιρικών συγκεντρώσεων αερίων θερμοκηπίου ως αποτέλεσμα των εκπομπών που προέρχονται από ανθρώπινες δραστηριότητες. Παντού ο άνθρωπος…

Η απειλή είναι τεράστια και πλέον… τέρμα η πλάκα.

Σύμφωνα με έρευνα του Εθνικού Κέντρου Breakthrough για την Αποκατάσταση του Κλίματος στη Μελβούρνη, είναι πολύ πιθανό να καταρρεύσει η ανθρώπινη κοινωνία έως το 2050, αν δεν υπάρξουν σοβαρά μέτρα μέσα στην επόμενη δεκαετία ώστε να συγκρατηθεί η άνοδος της θερμοκρασίας.

Αν λοιπόν δεν ληφθούν ΑΜΕΣΑ μέτρα, η παγκόσμια μέση θερμοκρασία θα ανέβει ως τα μέσα του 21ου αιώνα κατά τουλάχιστον τρεις βαθμούς Κελσίου, ενδεχομένως και τέσσερις! Κι αυτό δεν είναι αστείο αφού θα οδηγήσει σε εκτεταμένο λιώσιμο των πάγων και σε καταστροφικές ξηρασίες που θα διαλύσουν πολλά δάση, τα οποία απορροφούν διοξείδιο του άνθρακα της ατμόσφαιρας. Έτσι, θα πυροδοτηθεί ένας «θανάσιμος μηχανισμός», που θα οδηγεί σε συνεχώς πιο υψηλές θερμοκρασίες, άνοδο της στάθμης των θαλασσών και ξηρασίες αλλά και σε άλλα ακραία και φονικά καιρικά φαινόμενα.

Η Χαλκιδική ήταν ένα πολύ μικρό δείγμα. Όταν τα δέντρα πέφτουν στα κεφάλια του κόσμου, οι θάλασσες βγαίνουν στη στεριά μαζί με τα καράβια κι οι άνεμοι ξεριζώνουν τα σπίτια, όλοι είναι στο έλεος της φύσης που παίρνει την εκδίκησή της επειδή τη βιάσαμε. Παρά φύσει…

Send this to a friend