Αθήνα

7 oC

ελαφρές νεφώσεις

Η Εθνική δεν μπορεί να γίνει… X Factor!

Ο Μένιος Σακελλαρόπουλος σχολιάζει τις κλήσεις του ομοσπονδιακού τεχνικού και θυμάται τις εποχές Αρχοντίδη με… 102 διεθνείς!

Ο Μένιος Σακελλαρόπουλος σχολιάζει τις κλήσεις του ομοσπονδιακού τεχνικού και θυμάται τις εποχές Αρχοντίδη με… 102 διεθνείς!

ΓΡΑΦΕΙ Ο Μένιος Σακελλαρόπουλος

Εκείνο τον παλιό καιρό που όλα ήταν αλλιώς στο ποδόσφαιρο, από τις μπάλες μέχρι την… κόμμωση των παιχτών -τότε που θριάμβευαν οι… λασπωτήρες- η εθνική ομάδα δεν ήταν στο κάδρο του ενδιαφέροντος.

Και δεν ήταν και τόσο δύσκολο να διαβείς το κατώφλι της, ειδικά την εποχή που ανέλαβε ο Χρήστος Αρχοντίδης.

Ο Σερραίος προπονητής που διαδέχτηκε τον Αλκέτα Παναγούλια, πρόλαβε επί θητείας του, στα 21 παιχνίδια που κάθισε στον πάγκο, να καλέσει… 102 παίχτες! Εκατόν δύο!

Ο αριθμός είναι τεράστιος και ενδεχομένως αποτελεί πανευρωπαϊκό ρεκόρ!

Ο άνθρωπος -να ναι καλά στα 81 του- ζούσε το μύθο του εκείνο το μακρινό 1982 και θεωρούσε ότι πρέπει πολλοί να πάρουν την ευκαιρία.

Και σε όσους τον κατηγορούσαν, απαντούσε με νέες κλήσεις, ων ουκ έστιν αριθμός!

Ειδικά μετά τη λευκή ισοπαλία με την Αγγλία του Μπόμπι Ρόμπσον μέσα στο Γουέμπλει στις 30 Μαρτίου 1983, τότε που χοροπηδούσε και αγκάλιαζε όποιον έβρισκε μπροστά του, κανείς δεν μπορούσε να του πει κάτι. Έκανε ό,τι ήθελε!

Τον διαδέχτηκε τον Μάρτιο του 1984 ο Μίλτος Παπαποστόλου, αλλά ποτέ κανείς δεν ξεπέρασε τον μύθο του κυρ Χρήστου!

Τριάντα πέντε χρόνια μετά, το ρεκόρ του Αρχοντίδη τρέμει! Και το απειλεί ο Τζον Φαν’τ Σιπ, που ξεκίνησε εντυπωσιακά την ιστορία κλήσεις.

Σε σχέση με το παιχνίδι με την Αρμενία -επί Άγγελου Αναστασιάδη, πριν την καρατόμησή του- κλήθηκαν 14 νέοι ποδοσφαιριστές! Δεκατέσσερις έτσι;

Από Χατζηδιάκο και Παυλίδη και Βρουσάι, μέχρι Διούδη και Λαμπρόπουλο και Γαλανόπουλο.

Και δεν είναι μόνο οι προσθήκες αλλά και οι αφαιρέσεις. Έξω Κώστας Μανωλάς και Σωκράτης Παπασταθόπουλος, έξω ο Ανδρέας Σάμαρης, μπορεί να είναι κι άλλοι στην πορεία.

Ο Ολλανδός προπονητής έχει το δικό του αφήγημα.

«Κρίναμε ότι αυτός είναι ο κατάλληλος χρόνος να δώσουμε ευκαιρίες σε παίκτες νέους σε ηλικία, ταλαντούχους και ενδεχομένως ικανούς, αφενός να προσφέρουν αγωνιστικά στην Εθνική Ομάδα και αφετέρου να συνεισφέρουν στην εμπέδωση μίας διαφορετικής προσέγγισης και νοοτροπίας στη συνολική λειτουργία της»

Η εμπέδωση!

Αρκεί αυτή η εμπέδωση να μην κάνει την Εθνική… X Factor, μια παρέλαση χωρίς όριο και μάλιστα δίχως… Θεοφάνους, αφού ο Φαν’τ Σιπ δεν είναι τόσο αυστηρός όσο ο συνθέτης και εκ των παρουσιαστών της δημοφιλούς εκπομπής.

Είναι ανοικτός ο Ολλανδός και δεν κρύβει ότι θα υπάρξουν προσθαφαιρέσεις

«Επιθυμώ να καταστήσω απολύτως σαφές ότι κανείς δεν έχει παγιώσει και κανείς δεν έχει χάσει οριστικά τη θέση του, πολύ περισσότερο κανείς δεν έχει διαγραφεί από το ευρύ ρόστερ, στο οποίο βασιζόμαστε πριν από κάθε διεθνή υποχρέωση της Εθνικής»

Άρα; Πάμε και βλέπουμε κι έχει ο Θεός για την επόμενη διετία.

Διετία; Έτσι είπε.

«Το εγχείρημα απαιτεί χρόνο, εμπιστοσύνη και υποστήριξη, πρώτα απ’ όλα στους ίδιους τους παίκτες. Ξεκινάμε την προσπάθεια με ορίζοντα διετίας και προφανώς τότε θα πρέπει να κριθούμε όλοι».

Αυτό είχε πει και ο Χρήστος Αρχοντίδης. Τον πρόλαβε ο Μίλτος Παπαποστόλου.

Πάντως η Εθνική δεν πρέπει να γίνει ούτε κέντρο διερχομένων ούτε X FACTOR. Απαγορεύεται αυστηρά να επιστρέψουμε σε παλιά χρόνια.

Send this to a friend