Αθήνα

7 oC

ασθενείς βροχοπτώσεις

Το… κομοδινί μαλλί, ένας σοφός!

Ο Μένιος Σακελλαρόπουλος αποχαιρετάει τον Ρικ Πιτίνο, που απέδειξε γιατί ο προπονητής είναι το παν σε μία ομάδα.

Ο Μένιος Σακελλαρόπουλος αποχαιρετάει τον Ρικ Πιτίνο, που απέδειξε γιατί ο προπονητής είναι το παν σε μία ομάδα.

ΓΡΑΦΕΙ Ο Μένιος Σακελλαρόπουλος

Έξι μήνες πριν, παραμονές Χριστουγέννων, όταν διέρρευσε η πληροφορία ότι ο Παναθηναϊκός έκλεισε τον Ρικ Πιτίνο για να αντικαταστήσει τον Τσάβι Πασκουάλ, τα περισσότερα σχόλια είχαν μια συγκεκριμένη κατεύθυνση η οποία εμπεριείχε τη φράση «ναι μεν αλλά».

Ναι μεν είναι δάσκαλος και με τεράστια πείρα στο μπάσκετ, «αλλά δεν έχει κίνητρο να δουλέψει κι είναι πια 66 χρονών».

Ναι μεν έχει συγκλονιστικές παραστάσεις «αλλά μάλλον για τουρισμό έρχεται στην Ελλάδα».

Ναι μεν αλλάζει εντελώς τις ομάδες στις οποίες δουλεύει «αλλά πλέον δεν έχει κανένα κίνητρο».

Παντού ένα ναι μεν αλλά…

Ύστερα, όταν οριστικοποιήθηκε η συμφωνία, άρχισαν και τα «παραπολιτικά», ανυπόγραφα εννοείται.

Ότι… το τσούζει, ότι… βάφει τα μαλλιά του, ότι… δεν ξυπνάει το πρωί, διάφορα απίθανα!

«Βαφή μαλλιού κομοδινί»!

Ε λοιπόν, έξι μήνες μετά, το… κομοδινί μαλλί προκάλεσε λύπη ανακοινώνοντας την απόφασή του να μη συνεχίσει στον πάγκο του Παναθηναϊκού.

Γιατί φίλοι και «εχθροί», όλοι αυτοί που φοβούνταν ότι… δεν θα ξυπνάει το πρωί, αναγνωρίζουν ότι αυτός ο σπουδαίος δάσκαλος άλλαξε τελείως τον Παναθηναϊκό, του έδωσε κύρος και υπόσταση, τον έμαθε να δουλεύει και να κερδίζει, να έχει τακτική και φιλοσοφία.

Και πέρασε τη δική του φιλοσοφία, βγαλμένη λέξη προς λέξη από το βιβλίο του  «Η επιτυχία είναι επιλογή».

Εκεί είχε ήδη γράψει αυτά που εφάρμοσε στο γήπεδο:

«Θέλεις να πετύχεις; Εντάξει, να πετύχεις. Πρέπει να το αξίζεις όμως. Πώς; Δούλεψε πιο σκληρά από όλους. Ίδρωσε για τα μικρά πράγματα και για τα μεγάλα πράγματα. Κάνε το κάτι παραπάνω. Κάνε ό, τι χρειαστεί. Βάλε την καρδιά σου και την ψυχή σου σε ό,τι κάνεις. Άσε τα πάντα στο παρκέ. Τίποτα δεν θα συμβεί αν δεν επιλέξεις εσύ να συμβεί. Η επιτυχία δεν έρχεται στη τύχη. Δεν είναι θεϊκό δικαίωμα. Δεν έρχεται κατά λάθος όταν γεννηθείς. Η επιτυχία είναι επιλογή»

Οι τίτλοι του πρωταθλητή και του κυπελλούχου ήταν το λιγότερο που πρόσφερε στον Παναθηναϊκό. Οι πράσινοι τους είχαν κερδίσει και με άλλους προπονητές.

Έδωσε όμως κάτι σπάνιο: όραμα, σχέδιο, επιλογές, σκέψη. Κι αυτά δεν τα βρίσκει εύκολα κάποια ομάδα, αφού δεν… διδάσκονται σε σχολές και δεν μεταφέρονται σε μαθητές.

Μ’ αυτή τη φιλοσοφία το… κομοδινί μαλλί άλλαξε εντελώς τον Παναθηναϊκό, τον έκανε να διεκδικήσει ως την τελευταία στιγμή την πρόκριση στο final four της Ευρωλίγκας.

Τέτοια μεταμόρφωση δεν έχει καταγραφεί στο παρελθόν!

Η αλήθεια είναι ότι ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος έδωσε γη και ύδωρ για να τον κρατήσει στον πράσινο πάγκο, έχοντας αποφασίσει να υλοποιήσει τις απαιτήσεις του.

Όμως οι προοπτικές ενός ανυπόληπτου ελληνικού πρωταθλήματος δεν συνδέονταν με τη φιλοσοφία του Πιτίνο, που θέλει να δώσει πολλά περισσότερο στο μπάσκετ.

Και γι’ αυτό δεν μπορεί να τον κακίσει κανείς. Αντίθετα, όλοι μπορούν να αναγνωρίσουν ότι αυτός ο σπουδαίος δάσκαλος ήταν ΔΩΡΟ για το ελληνικό μπάσκετ. Ένα τόσο σύντομο πέρασμα που άφησε τόσα πολλά ως παρακαταθήκη.

Γι’ αυτό και το αντίο του Παναθηναϊκού ήταν ιδιαίτερα συγκινητικό:

«Η ΚΑΕ Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ ευχαριστεί από καρδιάς τον κ. Ρικ Πιτίνο για την εξαιρετική συνεργασία και του εύχεται κάθε επιτυχία στη συνέχεια της ζωής και της καριέρας του. Πρόκειται για μια ακόμα σπουδαία προσωπικότητα του παγκόσμιου αθλητισμού που αποτέλεσε μέρος της ιστορίας του Παναθηναϊκού, για έναν σπουδαίο άνθρωπο και προπονητή, ο οποίος τίμησε με την παρουσία το ελληνικό και κατ’ επέκταση το ευρωπαϊκό μπάσκετ. Ο Αμερικάνος Hall Of Famer φεύγει σαν φίλος και φίλος θα παραμείνει για πάντα.  Σε ευχαριστούμε για όλα, coach!»

Με την όλη πορεία του -μόλις σε έξι μήνες- τη συμπεριφορά, τις δηλώσεις του και την όλη στάση του, ο Πιτίνο απέδειξε γιατί ο προπονητής είναι το μεγάλο κλειδί σε κάθε ομάδα. Δίχως τέτοια κλειδιά, όλα είναι αλλιώς…

Send this to a friend