Αθήνα

11 oC

ελαφρές νεφώσεις

Τσίπα κύριοι υπουργοί, τσίπα…

Με αφορμή την αυτοκτονία μιας Αγγλίδας δικηγόρου, ο Μένιος Σακελλαρόπουλος θυμίζει στους υποψήφιους υπουργούς ότι απαγορεύεται η αλαζονεία, ο αυταρχισμός, η αδιαλλαξία, ο αμοραλισμός, ο ρεβανσισμός, η επίδειξη δύναμης. Πρώτα ο άνθρωπος…

Με αφορμή την αυτοκτονία μιας Αγγλίδας δικηγόρου, ο Μένιος Σακελλαρόπουλος θυμίζει στους υποψήφιους υπουργούς ότι απαγορεύεται η αλαζονεία, ο αυταρχισμός, η αδιαλλαξία, ο αμοραλισμός, ο ρεβανσισμός, η επίδειξη δύναμης. Πρώτα ο άνθρωπος…

ΓΡΑΦΕΙ Ο Μένιος Σακελλαρόπουλος

Αν υπάρχει ένα συστατικό το οποίο θα βελτίωνε τις κοινωνίες -τοπικές και μη- είναι μια τοσοδούλα λέξη που έβγαλαν οι παππούδες μας: τσίπα τη λένε.

Χωρίς τσίπα -και βάλτε όσες λέξεις θέλετε: ντροπή, αιδώς, αξιοπρέπεια, φιλότιμο ή οτιδήποτε άλλο- τίποτα δεν μπορεί να αλλάξει. Ή μάλλον μπορεί: να διαλυθεί ο κοινωνικός ιστός, να γεμίσει αρρώστια, σκληράδα, απανθρωπιά.

Πώς συνδέεται λοιπόν η τσίπα με τις πολιτικές εξελίξεις; Απλό είναι. Από χτες ο τόπος έχει νέα κυβέρνηση και μάλιστα με ποσοστό που δεν αφήνει κανένα περιθώριο αμφισβήτησης. Γιατί αυτό σημαίνει το σχεδόν 40%.

Από σήμερα κιόλας θα έχει νέο υπουργικό συμβούλιο, με τους καινούργιους υπουργούς να αναλαμβάνουν άμεσα τα καθήκοντά τους.

Ε, λοιπόν, όλοι αυτοί, παλαιότεροι και νεότεροι, μπαρουτοκαπνισμένοι ή μη, ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ να έχουν μαζί, στην τσέπη τους, αυτή τη λέξη των παππούδων μας: την ΤΣΙΠΑ.

Δεν μπορεί κανείς πλέον να αγνοεί ότι οι εποχές των «ελέω Θεού βασιλέων» πέρασαν ανεπιστρεπτί. Όσοι έδειξαν τέτοιο πρόσωπο αργά ή γρήγορα πήγαν σπίτι τους.

Τι άλλο πρέπει να ξέρουν όσοι αναλάβουν κυβερνητικό θώκο;

Ότι ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ -μεταξύ άλλων- Η τσίπα προστατεύει την κοινωνία, είναι σαν μπαλόνι προστασίας, κι επιπλέον δίνει παραδείγματα.

Κι αυτό δεν αφορά μόνο την ελληνική κοινωνία.

Ας διαβάσουν οι υποψήφιοι υπουργοί το παρακάτω θέμα, κάτι θα πάρουν.

Η Σιμόν Μπερνς λοιπόν ήταν μια διάσημη δικηγόρος, πολύ  γνωστή για την προάσπιση των προσφύγων όλου του κόσμου. Οι αγώνες της υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ήταν περιώνυμοι, μέχρι που τη χτύπησε η αμετροέπεια.

Σε μία πτήση της Air India που εκτελούσε τη διαδρομή Μουμπάι – Λονδίνο, ξεκίνησε να πίνει καταναλώνοντας τρία μπουκάλια κρασί. Ζήτησε μάλιστα κι ένα τέταρτο αλλά η αεροσυνοδός αρνήθηκε με αποτέλεσμα εκείνη να γίνει χυδαία! «Είμαι μια γαμ… διεθνής δικηγόρος… Έχω κάνει τόσα πολλά για εσάς τους γαμ… Ινδούς και τους γαμ…Πακιστανούς, θα έπρεπε να είστε ευγνώμονες», ήταν μερικά μόνο από τα εκρηκτικά, χυδαία και απαράδεκτα λόγια της. Αλλά δεν έμεινε σε αυτά.

Σύμφωνα με τη μαρτυρία μιας αεροσυνοδού, η διάσημη  δικηγόρος  έβγαλε από την τσέπη της κάμποσα χαρτονομίσματα και τις τα πέταξε στα μούτρα. Ο κυβερνήτης του αεροσκάφους προχώρησε σε συστάσεις αλλά η Σιμόν Μπερνς συνέχισε να ουρλιάζει, και, χωρίς να το σκεφτεί, έφτυσε κατάμουτρα ένα από τα μέλη του πληρώματος!

Κι επειδή ήταν ταραγμένη, πήγε τρεις φορές στην τουαλέτα για να καπνίσει!

Η τύχη δεν ήταν με το μέρος της. Ένας επιβάτης κατέγραψε τις σκηνές με το κινητό του και τις ανέβασε στο διαδίκτυο.

Τιμωρήθηκε με εξάμηνη φυλάκιση, με το δικαστή Νίκολας Γουντς να τη διασύρει με την αγόρευσή του.

«Η εικόνα ενός μεθυσμένου ανθρώπου που συμπεριφέρεται παράλογα μέσα σε ένα αεροπλάνο είναι τρομακτική! Το να φτύσει κάποιος ένα μέλος του πληρώματος από κοντινή απόσταση είναι μια εξαιρετικά προσβλητική και συνταρακτική ενέργεια».

Δεκατρείς μέρες μετά την αποφυλάκισή της, η 50χρονη δικηγόρος βρέθηκε νεκρή σε έναν γκρεμό.

Γείτονες και φίλοι της είπαν ότι δεν άντεξε την ατίμωση και όταν θυμήθηκε τη χαμένη τσίπα της επέλεξε να αυτοκτονήσει!

«Όταν συνειδητοποίησε τι έκανε, ο κόσμος της κατέρρευσε. Κι ένιωσε ότι η ζωή της δεν έχει κανένα νόημα», είπε φίλος της δικηγόρος.

Τσίπα λοιπόν. Η έλλειψή της είναι καταστροφική. Ας το ξέρουν αυτό όσοι ετοιμάζονται να ορκιστούν υπουργοί. Ας θυμούνται ότι πρώτα ο άνθρωπος.

Διαχρονικά, πάντα υπήρχαν -και φευ, θα υπάρχουν- χοντρόπετσοι που δεν καταλαβαίνουν από τέτοια. Αλλά οι εποχές άλλαξαν. Κι όσοι δεν το συνειδητοποιήσουν, κακό του κεφαλιού τους…

Send this to a friend