Αθήνα

12 oC

αίθριος καιρός

Μια κλωτσιά ακόμη στον πολίτη Ζακ

Ας μιλήσουν οι δικηγόροι σήμερα με επιχειρήματα, να μας πουν πως εφαρμόζεται ο νόμος, να μας πουν ποιος είναι αυτός ο νόμος που αφήνει ελεύθερους χωρίς περιορισμούς εκείνους που σκοτώνουν στο ξύλο έναν άνθρωπο πεσμένο στο πεζοδρόμιο.

Ας μιλήσουν οι δικηγόροι σήμερα με επιχειρήματα, να μας πουν πως εφαρμόζεται ο νόμος, να μας πουν ποιος είναι αυτός ο νόμος που αφήνει ελεύθερους χωρίς περιορισμούς εκείνους που σκοτώνουν στο ξύλο έναν άνθρωπο πεσμένο στο πεζοδρόμιο.

ΓΡΑΦΕΙ Η Λώρη Κέζα

Τέσσερις αστυνομικοί κατηγορήθηκαν για θανατηφόρα σωματική βλάβη. Έδειραν και κλώτσησαν μέχρι θανάτου τον 33χρονο Ζακ Κωστόπουλο. Απολογήθηκαν στον ανακριτή και αφέθηκαν ελεύθεροι χωρίς περιοριστικούς όρους, με σύμφωνη γνώμη εισαγγελέα.

Σε υπηρεσιακό επίπεδο οι αστυνομικοί έχουν αποσπαστεί από την ομάδα ΔΙΑΣ στο επιτελείο της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αθηνών, όσο θα είναι σε εξέλιξη η ένορκη διοικητική εξέταση. Δηλαδή τους πήραν από μια υπηρεσία και τους τοποθέτησαν σε μία άλλη. Συνεχίζουν να πληρώνονται, 23 ημέρες μετά την έκδοση ιατρικού πορίσματος, 3 μήνες μετά τον θάνατο του Κωστόπουλου.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Οι αστυνομικοί υποστήριξαν ότι «ενήργησαν στο πλαίσιο των καθηκόντων τους και σύμφωνα με όσα προβλέπουν τα εγχειρίδια της Ελληνικής Αστυνομίας για τη χειροπέδηση». Πλην όμως τα γεγονότα έχουν καταγραφεί.

Υπάρχουν τεκμήρια για τις περιττές κλωτσιές σε άτομο που είναι σχεδόν αναίσθητο. Υπάρχουν τεκμήρια λεπτό προς λεπτό για περιττή βία. Ακόμα κι αν δεν ξέρουμε ποιος είναι ο νόμος, ακόμα κ αν δεν ξέρουμε πώς εφαρμόζεται ο νόμος, αντιλαμβανόμαστε την παράβαση. Εργαζόμενοι που πληρώνονται από το κράτος για να προστατεύουν τους πολίτες εκφράζουν μια συσσωρευμένη οργή πάνω στο σώμα ενός ακινητοποιημένου πολίτη.

Ο άνθρωπος που είναι πεσμένος και χάνει τη ζωή του είναι ο πολίτης Ζακ. Η ανάλυση ξέφυγε από αυτήν την ουσιαστική παράμετρο και εστίασε στο πένθος της LGBT κοινότητας. Ο Ζακ ήταν ένα αγαπητό πρόσωπο, μια τρυφερή ψυχή, ένας ακτιβιστής. Τη στιγμή που χάνει τη ζωή του, τη στιγμή που δέχεται χτυπήματα από αστυνομικούς, είναι ένας πολίτης. Ένας πολίτης που τραυματίστηκε και χρειάζεται ασθενοφόρο, ένας πολίτης που αιμορραγεί σχεδόν αναίσθητος. Τον χτυπούν μέχρι να ξεψυχήσει. Είναι μια συγκεκριμένη κλωτσιά που συνοψίζει την χειροπέδηση όπως δεν προβλέπει κανένα εγχειρίδιο. Αυτή η τελευταία κλωτσιά, για το τίποτα, μια κλωτσιά στα πλευρά του Ζακ Κωστόπουλου, μια κλωτσιά στα μούτρα κάθε πολίτη που είδε τι συνέβη.

Τα βίντεο δείχνουν λεπτό προς λεπτό τα γεγονότα αλλά φαίνεται ότι τα γεγονότα, όταν φτάνουν στο γραφείο του ανακριτή, γίνονται ένα με την ποίηση: καθένας καταλαβαίνει αυτό που θέλει, καθένας ερμηνεύει με τα εργαλεία που διαθέτει. Εν προκειμένω τα εργαλεία είναι νομικά. Πέρα λοιπόν από την τιμωρία των δραστών, επείγει την αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου. Αρκετά δάκρυσαν οι βουλευτές, ας δουν όμως και το πλαίσιο που επιτρέπει να αφήνονται ελεύθεροι χωρίς περιοριστικούς όρους οι τέσσερις κατηγορούμενοι.

Send this to a friend