• Τετάρτη, 16 Ιανουαρίου
  • 02:16

Αθήνα

5 oC

ελαφρές νεφώσεις

Μηνύματα κατά της παράτασης

Ένα σκληρό μπρα ντε φερ και μάλιστα μεγάλης διαρκείας έχει αρχίσει να εξελίσσεται μεταξύ των δανειστών και της ελληνικής πλευράς. Του συνόλου των δανειστών μας με την Αθήνα.

Γράφει η Φώφη Γιωτάκη

Η ελληνική κυβέρνηση γνωρίζει σήμερα πολύ περισσότερα απ 'ότι τους τελευταίους μήνες- και σίγουρα έχει πληρέστερη εικόνα για τις προθέσεις τόσο των Ευρωπαίων, όσο και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για την έξοδο του Αυγούστου.

Το ταξίδι του κ. Τσακαλώτου στην Ουάσιγκτον με αφορμή την εαρινή Σύνοδο του ΔΝΤ ήταν μια ακόμη ευκαιρία άλλωστε, για να συνομιλήσει εκ του σύνεγγυς με όλες τις πλευρές- και δη με την Κριστίν Λαγκάρντ που επιμένει (θέτοντας όρους βέβαια) για μια σημαντική επιχείρηση ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους.

Όλες οι πληροφορίες λένε και δείχνουν ότι οι Ευρωπαίοι παίκτες και το ΔΝΤ είναι ίσως για πρώτη φορά τόσο κοντά στην φόρμουλα συμφωνίας για το ελληνικό χρέος. Βέβαια η Γερμανία -δια του νέου υπουργού των Οικονομικών Όλαφ Σολτς- προτιμά να μην ανοίγει πλήρως τα χαρτιά της. Ευρωπαίοι αναλυτές προβλέπουν ότι θα χρειαστεί περισσότερο χρόνο από τους άλλους κορυφαίους παίκτες για να αποφανθεί σχετικά με το ελληνικό πρόγραμμα και το χρέος. Η καγκελαρία χρειάζεται δηλαδή κι άλλο χρόνο για να σχεδιάσει την διαχείριση μιας απόφασης σχετικά με το ελληνικό ζήτημα και στο εσωτερικό της Γερμανίας.

Τα διλήμματα είναι υπαρκτά- γι' αυτό ίσως η μπάλα επιστρέφει συχνά πίσω στην Αθήνα από τους δανειστές. Και η Αθήνα έχει διλήμματα. Αλλά δεν έχει άπλετο χρόνο. Σωστά ο Αλέξης Τσίπρας διαμήνυσε στους υπουργούς του ότι πρέπει να κλείσουν τώρα όλα τα προαπαιτούμενα και σε όλα τα επίπεδα μέχρι το Eurοgroup του Ιούνη. Δεν μπορεί να δοθεί παράταση. Και το μήνυμα αυτό δεν μπορεί να είναι ξεκάθαρο μόνο όταν απευθύνεται προς τους δανειστές... Αλλά και προς τους υπουργούς...

Send this to a friend