Αθήνα

23 oC

αίθριος καιρός

Μήνυμα Φώφης, χωρίς αστερίσκους

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το στοίχημα της Φώφης Γεννηματά είναι από εκείνα που οι πολιτικοί αρχηγοί συναντούν αν όχι σπάνια, σε ειδικές και καθοριστικές στιγμές για τα κόμματά τους. Και προφανώς το γνωρίζει.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το στοίχημα της Φώφης Γεννηματά είναι από εκείνα που οι πολιτικοί αρχηγοί συναντούν αν όχι σπάνια, σε ειδικές και καθοριστικές στιγμές για τα κόμματά τους. Και προφανώς το γνωρίζει.

ΓΡΑΦΕΙ Η Φώφη Γιωτάκη

Το άλλοτε κραταιό κόμμα «αποδεκατίστηκε» τα χρόνια της κρίσης, κατέρρευσε εκλογικά το 2012 και το 2015, έκανε δύο επανεκκινήσεις μέσω της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και του Κινήματος Αλλαγής, μέτρησε προσχωρήσεις και αποχωρήσεις και τώρα διεκδικεί «φωναχτά», ρόλο αντίστοιχο με την εικόνα που εξέπεμψε με το πρόσφατο Συνέδριό του- μια εικόνα ενός κόμματος μεγαλύτερου, με άλλα δημοσκοπικά κυβικά.

Το εγχείρημα βέβαια, κάθε άλλο παρά εύκολο μοιάζει. Δεν το λένε μόνο οι άσπονδοι φίλοι και οι πολιτικοί αντίπαλοι της Χαριλάου Τρικούπη. Το λένε και το παραδέχονται και οι βασικοί υποστηρικτές του εγχειρήματος. Όλοι όσοι γνωρίζουν ότι, η εικόνα της ενότητας και της συσπείρωσης που εμφάνισε μέσω του Συνεδρίου το ΚΙΝΑΛ μπορεί να σπάσει ανά πάσα στιγμή- με ή χωρίς ιδιαίτερη προσπάθεια από τον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ που τους κατηγορεί για «επιχείρηση λεηλασίας».

Και αυτό γιατί, ναι μεν θέλουν όλοι στο ΚΙΝΑΛ να δουν πλέον μισογεμάτο το ποτήρι, αλλά δεν έχουν πειστεί κιόλας ότι θα αποδειχθεί στην πράξη η πρόβλεψή τους για διψήφιο ποσοστό. Ούτε ότι, μπροστά στα μετεκλογικά διλήμματα, θα έχουν όλοι την ίδια «μπετοναρισμένη» στάση.

Αυτή λοιπόν η κατάσταση επιβάλλει εδώ και τώρα, καθαρές αποφάσεις και εξηγήσεις. Καταρχάς από την ηγεσία, που δεν μπορεί παρά να πορεύεται με σαφή Οδικό Χάρτη και προσδιορισμένα τα όρια των μικρών αποκλίσεων από τα συμφωνηθέντα. Έχουν όμως και τα άλλα κορυφαία στελέχη την ίδια ευθύνη και υποχρέωση.  Ειδικά αν συμφωνούν ότι το στοίχημα δεν χωρά αστερίσκους κι ότι το μήνυμα της Γεννηματά (ότι θα θέσουν εαυτούς εκτός ψηφοδελτίων όσοι παραβλέψουν τις αποφάσεις του Συνεδρίου) δεν τους αφορά…

Send this to a friend