Αθήνα

15 oC

αίθριος καιρός

Νέα Αλλαγή

ΓΡΑΦΕΙ Ο Αιμίλιος Περδικάρης

Τριάντα επτά χρόνια έχουν περάσει από το θρίαμβο της «Αλλαγής». Από τη 18η Οκτωβρίου του 1981, όταν το ΠΑΣΟΚ και ο Ανδρέας Παπανδρέου μετενσάρκωσαν τις ελπίδες της πλειονότητας των Ελλήνων για την αληθινή Μεταπολίτευση.

Κάποιοι επιμένουν και σήμερα ν' αποκαλούν τον αείμνηστο ως «ολετήρα» και να του φορτώνουν ακόμη και το... προπατορικό αμάρτημα. Και να χρεώνουν αντίστοιχα όλα τα δεινά του τόπου στο ΠΑΣΟΚ.

Στο ίδιο ΠΑΣΟΚ, το οποίο ψήφισαν έστω και μια φορά στη ζωή τους οι μισοί Έλληνες...

Και ναι, σίγουρα σ' αυτή την πορεία έγιναν λάθη χειρότερα κι από εγκλήματα, όπως έχει πει ο Ταλλεϋράνδος. Αλλά αυτά που χάρισε κυρίως η πρώτη τετραετία του ΠΑΣΟΚ στον τόπο, σε εποχές ευαίσθητες κι έντονα φορτισμένες - γιατί ας μην ξεχνάμε πως είχαν περάσει μόλις επτά χρόνια από το τέλος της χούντας - ήταν δώρα που οδήγησαν στην αναγέννησή του.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Το τέλος του εθνικού διχασμού, η ενίσχυση της διεθνούς θέσης της χώρας, οι εργασιακές κατακτήσεις, τα ατομικά δικαιώματα... Κυρίως, όμως, η ανάδειξη της μεσαίας τάξης στην Ελλάδα. Του παραγωγικού ιστού της χώρας στα χρόνια που ακολούθησαν.

Αυτή η μεσαία τάξη, η ραχοκοκκαλιά της κοινωνίας, είναι που διαλύθηκε στα χρόνια των μνημονίων και της κρίσης. Κι αυτό πρέπει να είναι το στοίχημα και το διακύβευμα για τη Δημοκρατική Παράταξη σήμερα: η αναγέννηση της μεσαίας τάξης. Ένα νέο «συμβόλαιο με το λαό».

Τίποτε άλλο, τίποτε πιο σπουδαίο και πιο σοβαρό. Αυτή είναι η «Νέα Αλλαγή» σήμερα.

Υ.Γ.: Κι όμως, το σύνθημα «στις 18, Σοσιαλισμός» δεν αφορούσε στις εκλογές του '81. Τότε, σύνθημα ήταν η «Αλλαγή». Το «στις 18, Σοσιαλισμός» αναφερόταν στις εκλογές του 1977, οι οποίες είχαν γίνει ανήμερα της επετείου του Πολυτεχνείου (17/11).

Send this to a friend