Αθήνα

5 oC

ελαφρές νεφώσεις

Τίποτε δεν είναι έτσι όπως φαίνεται να είναι

Είναι υπέρ ή κατά της κυβέρνησης η παραίτηση του προέδρου του ΣτΕ; Το ερώτημα αυτό κυριαρχεί από χθες το μεσημέρι στα δημοσιογραφικά, πολιτικά και δικηγορικά γραφεία.

Γράφει ο Αιμίλιος Περδικάρης

Η μία άποψη λέει ότι ο Νίκος Σακελλαρίου κατακεραυνώνει την κυβέρνηση με την πράξη του και υπαινίσσεται εκ νέου παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη.

Η άλλη άποψη, όμως, ορίζει ότι ο παραιτηθείς πρόεδρος του ΣτΕ έκανε απλώς μια «ηρωική έξοδο», εφόσον επρόκειτο σύντομα να συνταξιοδοτηθεί και τελικώς βοηθά την κυβέρνηση και την επιχειρηματολογία της για τις περικοπές στις συντάξεις.

Διαλέγετε και παίρνετε.

Το μόνο βέβαιo είναι πως η παραίτηση του προέδρου ενός Ανώτατου Δικαστηρίου με αυτόν τον τρόπο και σε απευθείας διακαναλική σύνδεση είναι πρωτοφανής στα χρονικά.

Όπως πρωτοφανές στα χρονικά είναι το παρασκήνιο που έχει προηγηθεί και οι καταγγελίες για κυβερνητικές παρεμβάσεις στο έργο των δικαστών.

Tο ίδιο πρωτοφανής είναι η επίθεση Κοντονή στο δικηγορικό κόσμο, καθώς ο υπουργός Δικαιοσύνης ένιωσε την ανάγκη, σχολιάζοντας τις εξελίξεις, μόνον να «λούσει» με ύβρεις τον πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου της Αθήνας.

Αν μη τι άλλο, η ενέργειά του δείχνει έλλειψη ψυχραιμίας. Και προσπάθεια αποπροσανατολισμού από το πραγματικό ζήτημα. Αυτό που αναδεικνύεται διαρκώς για τις παρεμβάσεις της πολιτικής επί της δικαστικής εξουσίας.

Με λίγα και απλά λόγια; Και στην παραίτηση Σακελλαρίου ισχύει το κλασικό «τίποτε δεν είναι έτσι όπως φαίνεται να είναι».

Send this to a friend