Αθήνα

9 oC

αραιές νεφώσεις

Νησιά, ένας απαγορευμένος καρπός!

Ο Μένιος Σακελλαρόπουλος βλέπει το αδιέξοδο των ελληνικών οικογενειών στο θέμα των διακοπών, «μια ανάμνηση παλιά» για πολλούς πλέον.

Ο Μένιος Σακελλαρόπουλος βλέπει το αδιέξοδο των ελληνικών οικογενειών στο θέμα των διακοπών, «μια ανάμνηση παλιά» για πολλούς πλέον.

ΓΡΑΦΕΙ Ο Μένιος Σακελλαρόπουλος

Πόσες πιθανότητες έχει μια ελληνική οικογένεια να κάνει διακοπές πλέον σε νησί, απολαμβάνοντας τις χάρες και τις χαρές του;

Θα μπορούσε κανείς να απαντήσει αυθόρμητα και μονολεκτικά:

«Καμία»!

Αλλά για να μην είμαστε ακραίοι –αποφεύγοντας το ‘ποτέ’ και το ‘πάντα’ αφήνουμε ένα μικρό παραθυράκι: «Ελάχιστες»!

Είναι στην πραγματικότητα ένας «απαγορευμένος καρπός», αφού ελάχιστοι όντως μπορούν να ζήσουν πια αυτό το όνειρο!

Η ωμή πραγματικότητα, αυτή που δεν παίρνει από φτιασίδια, λέει ξεκάθαρα ότι για τους πολλούς οικογενειάρχες, αυτούς που έχουν παιδιά, είναι αδύνατη η προσέγγιση ενός νησιού, με εξαίρεση ίσως αυτά του Αργοσαρωνικού. Εκεί ακόμα επιτρέπεται το όνειρο, ίσως όχι για πολύ…

Η αλήθεια λοιπόν είναι σκληρή. Κάποια υπέροχα ελληνικά νησιά –όπως η Σαντορίνη, η Πάτμος, η Μύκονος εννοείται, η Ρόδος, η Κέρκυρα αλλά και κάμποσα άλλα δεν επιτρέπουν στον Έλληνα να τα επισκεφτεί. Μπορεί πια να τα δει μόνο από… ντοκιμαντέρ ή φωτογραφίες, όχι να πάει και να μείνει!

Δεν γίνεται δηλαδή, αφού αν το επιχειρούσε έστω και για μία εβδομάδα, θα ήταν αυτοκτονία!

Ψάχνοντας, βλέπει κανείς (και όχι στα λεγόμενα πρώτης γραμμής) τιμές ξενοδοχείων που ξεκινούν από 200 ευρώ και τυχερός θα είναι αν βρει τέτοια τιμή! Την ημέρα έτσι;

Αν λοιπόν έχει δύο παιδιά –άρα χρειάζεται είτε δύο δωμάτια είτε δίχωρο δωμάτιο- θέλει μια μικρή περιουσία για μία εβδομάδα! Κι αν συνυπολογίσει κανείς τα πολύ ακριβά ακτοπλοϊκά που φτάνουν στα ύψη μαζί με το αυτοκίνητο (αδύνατο να πάει χωρίς), το φαγητό, τα καύσιμα, κάποια εξτρά λόγω των παιδιών (παγωτά, χυμούς, ένα σάντουιτς), ομπρέλες και ξαπλώστρες, το κόστος είναι πραγματικά ιλιγγιώδες!

Για μία εβδομάδα μόνο έτσι; Έχει νόημα; Πολλοί απαντούν αμέσως: όχι!

Έτσι λοιπόν, μπαίνοντας στην εβδομάδα του Αυγούστου, στον παραδοσιακό μήνα διακοπών της ελληνικής οικογένειας, βλέπει κανείς ότι όντως ο… καρπός είναι απαγορευμένος! Μια ανάμνηση παλιά!

Έτσι κι αλλιώς οι διακοπές έχουν συρρικνωθεί κατά 64% από το 2008 σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, και, λόγω συνθηκών, μόνο όσοι είναι τυχεροί κι έχουν χωριό μπορούν να ελπίζουν.

Με τη γιαγιά και τον παππού; Αναπόφευκτο! Αλλιώς, Αθήνα! Διαλέγει και παίρνει κανείς!

Κι όλα αυτά δεν είναι εικασίες αλλά η ωμή αλήθεια από επίσημα χείλη.

Διάβασα τη δήλωση του Άρη Μαρίνη, γενικού γραμματέα της Γενικής Πανελλαδικής Ομοσπονδίας Επιχειρήσεων Τουρισμού (ΓΕΠΟΕΤ) που είναι ξεκάθαρος:

«Η αύξηση του εισερχόμενου τουρισμού έχει κάνει πιο δύσκολη την πρόσβαση των Ελλήνων στις ξενοδοχειακές μονάδες, στα νησιά αλλά και την ηπειρωτική Ελλάδα»

Κι είναι απολύτως ειλικρινής:

«Έχουν αυξηθεί οι τιμές και είναι πιο δύσκολο για τους Έλληνες να αντεπεξέλθουν σ’ αυτά τα αυξημένα κόστη»

Κι αφού πολλά ξένα πρακτορεία «αγκαζάρουν» από την προηγούμενη χρονιά τις κλίνες για τους πελάτες τους, κανείς ξενοδόχος δεν θα σκεφτεί τον Έλληνα πελάτη. Του είναι αδιάφορος!

Και ξέροντας ότι η σεζόν είναι έτσι κι αλλιώς συρρικνωμένη και μικρή, αδυνατεί να κάνει καλύτερες τιμές.

Κάποιες απ’ αυτές προκαλούν… έμφραγμα! Αυτό θα πάθει κάποιος ψάχνοντας τις τιμές των ξενοδοχείων της Σαντορίνης. Αποπληξία!

Αλλά και για άλλα νησιά που δεν ανήκουν στους απαγορευμένους καρπούς, όπως για παράδειγμα η Κρήτη, πάλι το συνολικό κόστος είναι τεράστιο για μια οικογένεια, που αδυνατεί τελικά να διαθέσει τέτοια ποσά.

Έτσι το «χωριό μου χωριουδάκι μου» και «χρυσός ο παππούς με τη γιαγιά», επανήλθαν στην πρώτη γραμμή, αυτή που δίνει λύση στα αδιέξοδα. Είναι μονόδρομος!

Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων, οι Έλληνες θα μπορούσαν να επιλέγουν άλλες περιόδους διακοπών κι όχι μόνο τον Ιούλιο και τον Αύγουστο.

Αλλά κι αυτό δεν μπορεί να γίνει για τις οικογένειες που έχουν παιδιά τα οποία πάνε σχολείο. Ούτε τον Ιούνιο μπορεί να γίνει ούτε τον Σεπτέμβριο.

Κι έπειτα, για να λέμε την πάσα αλήθεια, ποιος δεν θέλει να απολαύσει τις διακοπές του τους δυο κλασικούς καλοκαιρινούς μήνες, τον Ιούλιο και τον Αύγουστο;

Συμπέρασμα: βλέπετε ντοκιμαντέρ με ελληνικά νησιά και… αγαπάτε περισσότερο τους παππούδες και τις γιαγιάδες!

Send this to a friend