Αθήνα

13 oC

αυξημένες νεφώσεις

Ο αιφνιδιασμός και τα ξόρκια

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο Αλέξης Τσίπρας δεν θέλει να υποστεί εκ νέου κορυφαίο αιφνιδιασμό- όπως το βράδυ των ευρωεκλογών, όταν ηγεσία και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορούσαν να …πιστέψουν το εύρος της νίκης της Νέας Δημοκρατίας.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο Αλέξης Τσίπρας δεν θέλει να υποστεί εκ νέου κορυφαίο αιφνιδιασμό- όπως το βράδυ των ευρωεκλογών, όταν ηγεσία και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορούσαν να …πιστέψουν το εύρος της νίκης της Νέας Δημοκρατίας.

ΓΡΑΦΕΙ Η Φώφη Γιωτάκη

Έκτοτε και έχοντας αποδεχθεί με την προκήρυξη εθνικών εκλογών στις 7 Ιούλη την σκληρή πραγματικότητα για τον ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Τσίπρας δίνει την εντύπωση ότι δεν βιάζεται να ανοίξει πλήρως τα χαρτιά του στην εσωκομματική σκακιέρα. Μετράει το κάθε βήμα, ζυγίζει τις εσωκομματικές αντιδράσεις και αφήνει για το Συνέδριο την συζήτηση για την εκλογή ηγεσίας από την βάση- παρότι δε διαφωνεί με την θέση των 53+ ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να μείνει κόμμα, θεωρεί ως φαίνεται πρώτης τάξεως ευκαιρία το 32% στις εθνικές κάλπες για να ηγηθεί της κεντροαριστεράς παράταξης.

Ο πρώην πρωθυπουργός γνωρίζει ότι δεν υπάρχουν στον ορίζοντα διεργασίες διαδοχής του- γεγονός που ενθαρρύνει την επίμονη στρατηγική του να ρυμουλκήσει τους “53” και όσους διατηρούν αντανακλαστικά του ΣΥΡΙΖΑ του 3%, στην γραμμή εκπροσώπησης του μεγάλου γηπέδου με τους κεντροαριστερούς ψηφοφόρους. Είναι δύσκολο το στοίχημα, αλλά μάλλον ο Αλέξης Τσίπρας θα προσπαθήσει να αξιοποιήσει κάθε ευκαιρία για να διεκδικήσει ως αρχηγός του προοδευτικού πόλου την διακυβέρνηση της χώρας μονομαχώντας με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Χρειάζεται όμως χρόνο- και όχι μόνο χρόνο. Χρειάζεται και τρόπο. Και οπωσδήποτε λεπτομερή ανάλυση των δεδομένων.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη συνεχίζει το μήνα του μέλιτος, απολαμβάνει την δημοφιλία της από την ταχύτητα των πρωτοβουλιών της τους τέσσερις πρώτους μήνες και επιχειρεί να αντιμετωπίσει -με καθυστέρηση μεν – κορυφαία ζητήματα όπως το προσφυγικό που θα απασχολεί φυσικά την χώρα πέραν του υφιστάμενου έτους. Ο κ. Τσίπρας δεν επιθυμεί στην παρούσα φάση να πάρει τολμηρές αποφάσεις με άμεσο αντίκτυπο στο κόμμα του. Όμως επιδιώκει -και δεν το κρύβει πλέον- να προετοιμαστεί γρήγορα για παν ενδεχόμενο. Και η κυριότερη ανησυχία του αφορά στον εκλογικό αιφνιδιασμό από τον Κ. Μητσοτάκη μετά την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας- που θα γίνει στις αρχές του νέου χρόνου και σε κάθε περίπτωση πριν δοκιμάσει ο κ. Τσίπρας να επιβάλει με όρους κυρίαρχου στο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ το άνοιγμα στην κεντροαριστερή βάση.

Γι αυτό και “ξορκίζει” το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών αποδίδοντας τον πιθανό αιφνιδιασμό του Μαξίμου στην παραδοχή της επικοινωνιακής φούσκας που κάποια στιγμή θα σκάσει...

Send this to a friend