Ο εφησυχασμός και η χαλαρότητα, ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την εξάπλωση του Κορωνοϊού! - TheCaller

Αθήνα

41 oC

αίθριος καιρός

Hottest

Ενημέρωση σε…fast-forward!

Χριστίνα Αλεξανιάν: Στο νοσοκομείο η ηθοποιός – «Το θαύμα σου χαρίζεται για να ξανά πιστέψεις»

STIGMA

Ο εφησυχασμός και η χαλαρότητα, ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την εξάπλωση του Κορωνοϊού!

Αν συνεχίσουμε να χαλαρώνουμε και η κυβέρνηση να βαδίζει «βλέποντας και κάνοντας», θα το πληρώσουμε ακριβά!

Δείτε επίσης

Κατερίνα Καινούργιου: Ποζάρει χωρίς μακιγιάζ και στέλνει το μήνυμά της προς όλες τις γυναίκες (ΕΙΚΟΝΑ)
Κορονοϊός- Λέσβος: Δεκαεπτά πρόσφυγες και μετανάστες θετικοί στον ιό

Εκτός από το εθνικό μας εμβόλιο που είναι το φιλότιμο μας που επικαλέστηκε ο πρωθυπουργός, πρέπει να υπάρξει και το κυβερνητικό φιλότιμο.

 «Θα πρέπει να το πούμε ότι η αύξηση των κρουσμάτων οφείλεται κυρίως στη χαλάρωση που σημειώθηκε απέναντι στα μέτρα συμμόρφωσης στο εσωτερικό της χώρας μας κατά το μήνα Ιούλιο. Και σε αυτό πιστεύω ότι έχουμε όλοι μια ευθύνη.» ανέφερε ο πρωθυπουργός κ. Μητσοτάκης την Τετάρτη 5/8/2020.

Το θετικό είναι ότι, έστω και καθυστερημένα ο Κ. Μητσοτάκης είπε τα αυτονόητα, καθότι η αύξηση των κρουσμάτων ήταν αναμενόμενη αφενός με την τόση χαλαρότητα που επικράτησε μετά την αποκλιμάκωση των μέτρων με δική του ευθύνη και αφετέρου γιατί πλέον γίνονται περισσότερα τεστ.

Παρά τον τριψήφιο αριθμό των κρουσμάτων ημερησίως το τελευταίο διάστημα στα θετικά συγκαταλέγεται ο πολύ μικρός αριθμός όσων νοσηλεύονται στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, αφού οι ηλικιωμένοι και όσοι ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες είναι αυτοί που προσέχουν περισσότερο. Αν όμως ο αριθμός των κρουσμάτων αυξηθεί πολύ περισσότερο, τότε θα είναι πιο εύκολη και η διασπορά του ιού στις ευάλωτες αυτές ομάδες.

Είναι αλήθεια ότι, βρισκόμαστε σε μία κρίσιμη καμπή στη μάχη ενάντια στην πανδημία του κορωνοϊού, αν και βάσει των λεγομένων των ειδικών επιστημόνων την Άνοιξη, ότι πιθανόν με την ζέστη θα υποχωρήσει ο ιός και το δεύτερο κύμα αναμενόταν από το φθινόπωρο, όμως ο ιός εν μέσω καλοκαιριού είναι εδώ και αυτό φυσικά είναι κάτι το οποίο πρέπει να μας προβληματίζει και να μας ανησυχεί.

Δυστυχώς πορευόμαστε σε μια δύσκολη περίοδο που λόγω και των θερινών διακοπών υπάρχει μεγάλη μετακίνηση του πληθυσμού από τα αστικά κέντρα προς τους τουριστικούς προορισμούς, προς την περιφέρεια.

Με ατομική ευθύνη και συλλογική υπευθυνότητα πρέπει να ενεργοποιήσουμε «το εθνικό μας εμβόλιο που δεν είναι άλλο από, το φιλότιμο μας», δήλωσε ο πρωθυπουργός, αλλά αυτό θα πρέπει να το πράξει πρώτα η κυβέρνηση του.

Όπως μας τα παρουσιάζει ο πρωθυπουργός, τον περιορισμό εξάπλωσης της πανδημίας, κατά το πρώτο κύμα την Άνοιξη, τον πιστώνεται η κυβέρνηση, αυτή φέρει την ευθύνη της επιτυχίας, τώρα που το πράγμα ξεφεύγει, φταίνε οι ανεύθυνοι πολίτες κι όχι η «υπεύθυνη» κυβέρνηση! Όχι, η αλήθεια είναι ότι, την επιτυχία την Άνοιξη την πιστώνονται, οι ειδικοί επιστήμονες για τα προτεινόμενα μέτρα, η κυβέρνηση για την λήψη τους και οι πολίτες για την εφαρμογή τους.

Ο ιός δεν εξαφανίστηκε και οι επιπτώσεις του είναι ακόμη ορατές και σημαντικές σε πολλές χώρες και περιοχές (ΗΠΑ, Βραζιλία, Ινδία, Βαλκάνια, κ.α.).

Προς το παρόν, όπως δείχνουν τα στατιστικά στοιχεία δεν ξεπερνούν το 10% τα εισαγόμενα κρούσματα στη χώρα μας και τα πιο πολλά αυτή τη στιγμή είναι εγχώρια.

Οι ειδικοί επιστήμονες, οι επιδημιολόγοι αφενός αποδέχονται ότι μπήκαμε σε μία πολύ δύσκολη περίοδο, στην οποία πρέπει να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για να ελεγχθεί ο ιός μέσα στον Αύγουστο και αφετέρου επιμένουν ότι δεν βρισκόμαστε ακόμη στο δεύτερο κύμα της πανδημίας του κορωνοϊού, καθότι αναμένουν ότι, όταν αυτό εμφανισθεί θα περιλαμβάνει αυξημένες εισαγωγές στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, αύξηση των διασωληνώσεων, καθώς και αύξηση των θανάτων.

Είναι κοινά αποδεκτό, ότι δεν αντέχουμε σαν χώρα δεύτερο lockdown και μπορούμε να το αποτρέψουμε εφόσον η πολιτεία δράσει εγκαίρως και συστηματικά με την επιβολή των αναγκαίων μέτρων και αφετέρου οι συμπολίτες μας θα συμπεριφερθούν υπεύθυνα όπως συνέβη κατά το πρώτο κύμα της πανδημίας την Άνοιξη.

Μπορεί ο κορωνοϊός να μας επιβάλλει να μείνουμε, για λίγο μακριά ο ένας από τον άλλο, αλλά ας μην αφήσουμε το θυμικό να μας οδηγήσει μακριά από την ψυχραιμία και τη λογική, την προσήλωση και εφαρμογή των οδηγιών των ειδικών επιστημόνων, αυτών που βάζουν τους κανόνες και κανένας δεν πρέπει εξαιρείται από την υποχρεωτική τήρησής τους.

Η πιστή τήρηση των μέτρων αποφυγής της διασποράς του ιού, ιδιαιτέρως μετά την αποκλιμάκωση των μέτρων όταν πολλοί θεώρησαν ότι ξεμπερδέψαμε με τον ιό, είναι η αναγκαία και ικανή συνθήκη για να αποφύγουμε την διασπορά του. Πρέπει να μας γίνουν συνήθεια και να τηρούμε με συνέπεια τέσσερα βασικά πράγματα: την απαιτούμενη απόσταση μεταξύ μας, να φοράμε με σωστό τρόπο σε κλειστούς χώρους και σε χώρους συνωστισμού τη μάσκα, να χρησιμοποιούμε αντισηπτικό και να πλένουμε συχνά τα χέρια μας.

Σε αυτή τη μεγάλη κρίση, η υγεία και η οικονομία δεν είναι δύο τομείς της ζωής μας που αντιπαλεύονται μεταξύ τους, αλλά η υγιής ύπαρξη του ενός είναι στήριγμα στον άλλο και αντιστρόφως, και τούτο γιατί για να παράγουμε, για να έχουμε οικονομική ανάπτυξη πρέπει να έχουμε υγεία, αλλά ταυτόχρονα για να έχουμε ένα επαρκές δημόσιο σύστημα υγείας και ένα κοινωνικό δείκτη προστασίας που λειτουργούν προς όφελος του πολίτη, πρέπει να έχουμε και μία οικονομία που να διαθέτει τα απαιτούμενα έσοδα.

Εμείς στο ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ πιστεύουμε, ότι οι Έλληνες την Άνοιξη επέδειξαν και φιλότιμο και ευθύνη τηρώντας τα μέτρα κατά της πανδημίας. Η χαλάρωση του Ιουλίου ήταν αποκλειστικά ευθύνη του κ. Μητσοτάκη και της κυβέρνησης του που καλλιέργησαν τον εφησυχασμό, πορεύτηκαν χωρίς σχέδιο, άνοιξαν τα πάντα χωρίς ελέγχους και μέτρα προστασίας και με τις αντιφατικές αποφάσεις τους, δημιούργησαν σύγχυση. Οι υπουργοί και τα στελέχη της κυβέρνησης έδωσαν επανειλημμένα το κακό παράδειγμα με αποτέλεσμα να πληγεί η αξιοπιστία της κυβέρνησης. Τώρα που η απειλή είναι προ των πυλών και οφείλουμε να την αντιμετωπίσουμε πρέπει η κυβέρνηση να εφαρμόσει, ένα ολοκληρωμένο και αποτελεσματικό σχέδιο προστασίας, με λογική και συνέπεια, βασισμένο στις προτάσεις των ειδικών επιστημόνων. Μόνο έτσι θα λειτουργήσει όπως και στην αρχή το φιλότιμο των πολιτών και θα ενεργοποιηθεί και πάλι η στάση της ατομικής ευθύνης.

Για μας, το ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ, προτεραιότητα αποτελεί ο άνθρωπος και η ανθρώπινη ζωή. Το δημόσιο Εθνικό Σύστημα Υγείας, είναι έργο του ΠΑΣΟΚ, που πολεμήθηκα και επιχειρήθηκε η απαξίωση του έως και η ιδιωτικοποίησή του από τη συντηρητική παράταξη, αποτελεί τον πυλώνα που σηκώνει το βάρος αυτής της έκτακτης και δύσκολης κατάστασης στην οποία βρισκόμαστε. Αυτό που χρειάζεται άμεσα και αποφασιστικά, είναι παραπέρα θωράκιση του με προσλήψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, με κατάλληλο και επαρκή ιατρικό εξοπλισμό, με άνοιγμα νέων κλινών στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, με βελτίωση της διαδικασίας εντοπισμού και πρώτης υποδοχής των κρουσμάτων, όπου διαπιστώθηκαν κενά. Οι παρεμβάσεις μας αποσκοπούν στο να αναζητήσουμε τις βέλτιστες λύσεις και να συμβάλουμε όλοι μαζί στην εφαρμογή τους.

Το ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ είναι το ανάχωμα στις συντηρητικές πολιτικές, ασπίδα για τη Δημοκρατία και στήριγμα για την κοινωνία.

Τίποτα όμως δεν μπορεί να υποκαταστήσει την προσωπική ευθύνη όλων μας.

«Δεν υπάρχουν δυστυχώς μαγικές λύσεις και μια πανδημία δεν αντιμετωπίζεται ούτε με φληναφήματα, ούτε με αυταπάτες και στρουθοκαμηλισμό. Αντιμετωπίζεται όμως αν ξεβολευτούμε λίγο και προσέξουμε περισσότερο», Ηλίας Μόσιαλος

Γιάννης Διονυσόπουλος είναι Διδάκτωρ Οικονομικών Επιστημών, Αν. Γραμματέας Τομέα Επιστημόνων ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ – ΠΑΣΟΚ, Μέλος ΣτΑ Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας.

Ακολουθήστε το TheCaller στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

Κορονοϊός: Πού καταγράφηκαν τα 203 νέα κρούσματα- Πόσα εντοπίστηκαν σε Αττική και Θεσσαλονίκη

Έκρηξη στη Βηρυτό: Σβήνουν οι ελπίδες για τον εντοπισμό επιζώντων στα χαλάσματα

Κορονοϊός- έρευνα ΑΠΘ: Μάσκα, τηλεργασία και τοπικά lockdown, αλλιώς 700 κρούσματα ημερησίως

Ροή Ειδήσεων

02/08/2021 | 15:35

«Η επιτομή του κερατάς και δαρμένος» – Ο Χάρης Βαρθακούρης παίρνει θέση στην κόντρα Τσαλίκη – ΣΚΑΪ

02/08/2021 | 15:27

Άγριες Μέλισσες: Το ερωτικό τρίγωνο που θα βάλει «φωτιά» στους Σεβαστούς

02/08/2021 | 15:19

Ολυμπιακοί Αγώνες: Θετική στον κορονοϊό αθλήτρια της Εθνικής ομάδας καλλιτεχνικής κολύμβησης

02/08/2021 | 15:19

Γιατί δεν είναι σωστό να κοιμόμαστε ποτέ με τον ανεμιστήρα ανοιχτό ακόμα κι αν έχει καύσωνα

02/08/2021 | 15:09

Η Αννα Μαρία Βέλλη ολόγυμνη στη Μάνη – Οι πόζες που «έριξαν» το Instagram

02/08/2021 | 15:07

Καύσωνας: Ρεκόρ δεκαετίας στην κατανάλωση ρεύματος – Τα 48 διαφορετικά σενάρια για τις βλάβες που εξετάστηκαν

02/08/2021 | 14:48

Καύσωνας: Γιατί δεν πρέπει να κοιμάστε ποτέ με τον ανεμιστήρα ανοιχτό

02/08/2021 | 14:37

Τι δηλώνουν οι φυσαλίδες στη θάλασσα και πότε είναι επικίνδυνες;

02/08/2021 | 14:36

Περηφάνια για τον Τεντόγλου – Δείτε τη συγκινητική απονομή του χρυσού μεταλλίου (ΒΙΝΤΕΟ)

02/08/2021 | 14:25

Επικές αντιδράσεις Τεντόγλου μετά το χρυσό: «Τι έκανα; Πήγα στο τελευταίο άλμα και τους το έκλεψα»

02/08/2021 | 14:24

Αλεξανδρούπολη: Φρικτό τροχαίο με έναν 20χρονο νεκρό – Η σύγκρουση ήταν σφοδρή

02/08/2021 | 14:14

Ολυμπιακός: Με Μάλμε ή Ρέιντζερς στα play-off του Champions League

02/08/2021 | 14:14

Προπονητής Τεντόγλου: «Δεν μας έχουν δώσει 1 καραμέλα για να γίνει καλύτερος ο Μιλτος»

02/08/2021 | 14:10

Πάτρα: Έμεινε για ένα μόνο βράδυ στο νέο του σπίτι και την επομένη καταστράφηκε από τη φωτιά

02/08/2021 | 13:56

Αγρίνιο: Ανήλικος έδειρε τη γιαγιά του, τον κατήγγειλαν οι γονείς του
Ο τύπος που πήδησε από τα Γρεβενά στο Έβερεστ!
Ένας γάμος και δέκα κηδείες…
Όπως λέει κι ο Κουτσούμπας «Αυτοί είστε…»!
Η διαπόμπευση Φιλιππίδη χειρότερη κι από ισόβια!
Από τον κίναιδο ολκής στον γκόμενο…
«Φύγε από δω ρε μαύρε!»