Αθήνα

11 oC

ελαφρές νεφώσεις

Ο Ελύτης, ο Κοντονής, ο Πολάκης, η άμοιρη δικαιοσύνη…

Ο Μένιος Σακελλαρόπουλος βλέπει τον εναγκαλισμό των πολιτικών με τη Δικαιοσύνη, που πάντα γίνεται κατά το δοκούν…

Διαβάζουν… Οδυσσέα Ελύτη οι δικαστές; Μήπως οι υπουργοί; Οι βουλευτές; Κι αν ναι, διαβάζοντας (ή ακούγοντας) αυτό το απόσπασμα, τι ακριβώς νιώθουν;

Της δικαιοσύνης ήλιε νοητέ

και μυρσίνη συ δοξαστική

μη παρακαλώ σας μη

λησμονάτε τη χώρα μου!

Αλλά τη λησμονούν, όταν καταφέρονται συχνά πυκνά εναντίον της, κατά το δοκούν βέβαια. Και μη γελιόμαστε. Τη θέλουν όλοι, κι ας είναι τυφλή, γριά ή κουτσή.

Η Γιουστίτια, θεά της δικαιοσύνης κατά τους Ρωμαίους, εμφανιζόταν εξοπλισμένη με τρία στοιχεία: ένα σπαθί, που συμβολίζει την καταναγκαστική εξουσία του δικαστηρίου, ένα ζυγό, που αντιπροσωπεύει το αντικειμενικό πρότυπο με το οποίο ζυγίζονται οι υποθέσεις, και ένα κάλυμμα στα μάτια δείχνοντας ότι η δικαιοσύνη θα πρέπει να είναι αμερόληπτη και αντικειμενική, χωρίς φόβο ή εύνοια και ανεξάρτητα από τα χρήματα, την υγεία, τη δύναμη ή την ταυτότητα του καθενός.

Έτσι ήταν, έτσι πρέπει να είναι η δικαιοσύνη. Κι όλοι τη φλέρταραν, είτε με κολακείες είτε και με πιέσεις, ακόμα και εκβιασμούς.

Γιατί όλη αυτή η εισαγωγή; Επειδή διάβασα τη θέση δύο υπουργών, εκ διαμέτρου αντίθετη. Η… καλή και η κακή δικαιοσύνη!

Η κακή δικαιοσύνη του Κοντονή     

Ο υπουργός δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής τα έβαλε με τον Κυριάκο Μητσοτάκη που διαμαρτυρόταν για την αντιμετώπιση του Δημήτρη Κουφοντίνα αλλά και του Χριστόδουλου Ξηρού.

Υπήρξε και ανακοίνωση του υπουργείου Δικαιοσύνης:

«Χθες η ΝΔ «αγωνιούσε» για τη μεταγωγή ενός κρατούμενου σε αγροτική φυλακή. Σήμερα για τη μεταγωγή ενός άλλου σε κλειστή. Μάλλον προσπαθεί να υποκαταστήσει το θεσμοθετημένο όργανο της Πολιτείας για τις μεταγωγές. Η κατάντια της δεν έχει όριο. Προτείνουμε στον κ. Κ. Μητσοτάκη να θέσει υποψηφιότητα για φύλακας ώστε να ασχολείται με τα κελιά των κρατουμένων. Ως τότε, ας συνηθίσει στην ιδέα της ισορροπημένης αντεγκληματικής πολιτικής της Κυβέρνησης με όρους κράτους δικαίου, ασφάλειας και ανθρωπισμού».

Τι μας λέει το υπουργείο; Ότι μια χαρά αποφάσισε η δικαιοσύνη. Για τους δυο εγκληματίες της 17 Ν έτσι;

H κακή δικαιοσύνη του Πολάκη

Και πάμε παρακάτω. Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης, με αφορμή την καταδικαστική απόφαση που εκδόθηκε από το Πολυμελές Πρωτοδικείο και η οποία του επιβάλλει πρόστιμο 25.000 ευρώ για συκοφαντική δυσφήμιση της Ομοσπονδίας και τις ύβρεις κατά του προέδρου, Μιχάλη Γιαννάκου, ξιφούλκησε κατά της δικαιοσύνης!

Μάλιστα, στην ανακοίνωση που εκδόθηκε από το Γραφείο Τύπου του αναπληρωτή υπουργού, αναφέρει το όνομα της προέδρου των Πρωτοδικών, με πολλούς να κάνουν λόγο για στοχοποίηση.

Πηγές λοιπόν από το γραφείο του αναπληρωτή υπουργού Υγείας, σχολιάζοντας την απόφαση αφήνουν αιχμές για τον χρόνο δημοσίευσής της.

«Τυχαίο άραγε σ’ αυτή την συγκυρία;» αναφέρουν και τονίζουν ότι «καμιά πρόσκαιρη δικαστική, επικοινωνιακή ή άλλη «επιτυχία», κανενός εντεταλμένου (αντι) πολιτευτή με προσωπικό ή κομματικό κίνητρο, υποκινούμενου από ιδιοτέλεια ή στο πλαίσιο μηχανισμών προπαγάνδας, υπονόμευσης, διαπλοκής και παρακρατικής δράσης, δεν μπορεί να σταθεί ικανό να μας σταματήσει να υλοποιήσουμε μέχρι τέλους την αμετάκλητη απόφασή μας να καθαρίσουμε τον χώρο της Δημόσιας Υγείας από τα «τρωκτικά» που θρέφονταν επί δεκαετίες με ζεστό κρατικό χρήμα και το πολιτικό προσωπικό που τα συγκάλυπτε».

Ειδικότερα αναφέρει:

Με την ευκαιρία της δημοσίευσης (τυχαίο άραγε σ’ αυτή τη συγκυρία;) της απόφασης του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών που συνεδρίασε υπό την Πρόεδρο Πρωτοδικών Μαλαματή Πετκανά για να δικάσει την αγωγή της ΠΟΕΔΗΝ και του Προέδρου της Μ. Γιαννάκου κατά του Αν. Υπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη και η οποία υποχρεώνει τον Υπουργό σε «χρηματική ικανοποιηση» 25.000 ευρώ για την «ηθική βλάβη» που υπέστησαν οι ενάγοντες, αλλά και επανορθωτική ανάρτηση στο ηλεκτρονικό μέσο (facebook) στο οποίο αυτή διατελέστηκε, πηγές από το Γραφείο του Αν. Υπουργού διευκρινίζουν τα παρακάτω:

• Καμιά πρόσκαιρη δικαστική, επικοινωνιακή ή άλλη «επιτυχία», κανενός εντεταλμένου (αντι)πολιτευτή με προσωπικό ή κομματικό κίνητρο, υποκινούμενου από ιδιοτέλεια ή στο πλαίσιο μηχανισμών προπαγάνδας, υπονόμευσης, διαπλοκής και παρακρατικής δράσης, δεν μπορεί να σταθεί ικανό να μας σταματήσει να υλοποιήσουμε μέχρι τέλους την αμετάκλητη απόφασή μας να καθαρίσουμε τον χώρο της Δημόσιας Υγείας από τα «τρωκτικά» που θρέφονταν επί δεκαετίες με ζεστό κρατικό χρήμα και το πολιτικό προσωπικό που τα συγκάλυπτε.

• Στο εν λόγω δικαστήριο, ζήτησα δια της πληρεξουσίου δικηγόρου μου να αναβληθεί η δίκη λόγω αποδεδειγμένων ταυτόχρονων υποχρεώσεων στο Κοινοβούλιο που απαιτούσαν την παρουσία μου. Παρόλα αυτά το αίτημα αυτό δεν έγινε δεκτό και δικάστηκα ερήμην. Προφανώς και με αίτημά μου, η υπόθεση αυτή θα ξανακριθεί παρουσία μου και σε ανώτερο βαθμό (Εφετείο).

• Καμία περίληψη δικαστικής απόφασης ή διορθωτική δημοσίευση του Αν. Υπουργού Υγείας στα social media, να μην αναμένουν να δουν οι «θιγμένοι ενάγοντες» της υπόθεσης αυτής, όχι μόνο επειδή είχαν το θράσος να επικαλεστούν στοιχεία από την τραγική κατάσταση του δημόσιου συστήματος Υγείας την περίοδο 2012-2014 που κυβερνούσαν οι πολιτικοί τους φίλοι και να τα παρουσιάσουν ως στοιχεία του 2016 δηλαδή επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, αλλά κυρίως γιατί τίποτα δεν μπορεί να «επανορθώσει» την λαϊκή πεποίθηση ότι αυτού του είδους ο «συνδικαλισμός» και τα ενεργούμενά του αποτελούν πια παρελθόν, ή καλύτερα «σκουπίδια της ιστορίας».

Το Γραφείο Τύπου

Του Αν. Υπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη.

Ο οποίος –σαφές και ξεκάθαρο- έχει… πάθος με τις αναρτήσεις, όπως αυτή στην οποία επιτέθηκε στον πρόεδρο της ΠΟΕΔΗΝ.

«Πρόεδρε της ΠΟΕΔΗΝ, όχι στο guardian ,αλλα στους New York Times να δώσεις συνέντευξη με αισχρά ψέματα και στοιχεία του 2012 (τότε ντε που προσκύναγες το Βενιζέλο και έγλειφες τον Άδωνι) συκοφαντώντας τη χώρα σου και την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ που σας έκοψε τη μάσα και τις εξυπηρετήσεις, ΚΑΤΑΛΑΒΕ ΤΟ :

-Δεν σε πιστεύει κανείς πια από τους εργαζόμενους των νοσοκομείων, παρά μόνο το παρεάκι σου

-αποδεικνύεις ότι είσαι το ίδιο ξεφτίλας με τον Γιωργάκη που για να φέρει εδώ το Δ.Ν.Τ έβριζε τη χώρα που ήταν πρωθυπουργός

-δείχνει τον πανικό που έχει πιάσει και σένα που σε λίγο καιρό δε θα είσαι πια πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ (και τότε τι θα κάνεις στη ζωή σου;;) αλλά και τα ΜΜΕ που αναπαράγουν την εμετική σου συνέντευξη γιατί τους κόψαμε τη διαφημιστική δαπάνη από Κεελπνο και την "αέρα" δανειοδότηση "Απ τις τράπεζες και δεν βγαίνουν πια .

ΠΑΡΤΕ ΤΟ ΧΑΜΠΑΡΙ :έκλεισε ο κύκλος σας, η θέση σας είναι στα σκουπίδια της ιστορίας, ότι γκρέμισαν οι προηγούμενοι, με σένα και την παρέα σου να τους κρατάς φανάρι και να τους λιβανίζεις, ΕΜΕΙΣ ΤΟ ΦΤΙΑΧΝΟΥΜΕ χωρίς εσάς, ΑΛΛΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΣΤΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΓΕΙΑ»

Όλοι λοιπόν θέλουν τον εναγκαλισμό με τη δικαιοσύνη και την επικαλούνται όπως τους βολεύει.

Μήπως «με φοβέρες και μ’ αίματα!», όπως λέει ο Ελύτης;

Send this to a friend