Αθήνα

7 oC

αίθριος καιρός

Ο Κυριάκος αποκηρύσσει τις πρόωρες εκλογές αλλά…

Η κυβέρνηση διακηρύσσει, σχεδόν καθημερινά, ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας και επισημαίνει σε κάθε περίπτωση στους επενδυτές την περίοδο πολιτικής σταθερότητας, στην οποία έχει εισέλθει  η Ελλάδα. Αλλά οι επενδυτές –ξένοι και Έλληνες- βρίσκονται ακόμα μακριά.

Η κυβέρνηση διακηρύσσει, σχεδόν καθημερινά, ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας και επισημαίνει σε κάθε περίπτωση στους επενδυτές την περίοδο πολιτικής σταθερότητας, στην οποία έχει εισέλθει  η Ελλάδα. Αλλά οι επενδυτές –ξένοι και Έλληνες- βρίσκονται ακόμα μακριά.

ΓΡΑΦΕΙ Ο Ανδρέας Κωνσταντάτος

Παραμένουν διστακτικοί, απέναντι στη χώρα μας, που δεν έχει το προφίλ μιας σταθερής και αξιόπιστης χώρας, αλλά εκείνης που αλλάζει συχνά και απρόβλεπτα τους κανόνες.

Η διστακτικότητα τους, φέρνει σε δύσκολη θέση τον κ. Μητσοτάκη, ο οποίος έχει παίξει όλα τα χαρτιά του στην προσέλκυση επενδύσεων και μέσω αυτών στην ενίσχυση της απασχόλησης και την αύξηση των μισθών. Το 2020 θα είναι κρίσιμο έτος για τις επενδύσεις και ίσως και για τον πρωθυπουργό που θα πρέπει να πάρει δύσκολες αποφάσεις.

Αν διαπιστώσει ότι το χαρτί των μεγάλων επενδύσεων χωλαίνει, τότε δεν αποκλείεται, να αλλάζει το σχεδιασμό του και να οδηγήσει τη χώρα  σε πρόωρες εκλογές, όσο ακόμα  θα έχει την πρωτιά στις δημοσκοπήσεις, απέναντι σ έναν  ζαλισμένο ΣΥΡΙΖΑ.

Με αυτό τον τρόπο μπορεί να απασφαλίσει νωρίς τη «βόμβα» της απλής αναλογικής που απειλεί τη σταθερότητα, να κερδίσει ακόμα τέσσερα χρόνια στην εξουσία, στέλνοντας ταυτόχρονα νέο και  ισχυρότερο μήνυμα στους επενδυτές.

Άλλωστε ο ΣΥΡΙΖΑ, αυτή τη στιγμή και για το επόμενο διάστημα, δεν αποτελεί πρόβλημα για τη ΝΔ. Δείχνει να καταγράφει μεγάλες απώλειες σε σχέση με τις εκλογές του Ιουλίου, δεν έχει εγκαταλείψει το λαϊκισμό και ζει στο παρελθόν με μυωπικά γυαλιά, χωρίς να μπορεί να προσφέρει νέο όραμα στην ελληνική κοινωνία.

Ενδεικτικό, του μυωπικού τρόπου που ο ΣΥΡΙΖΑ και ο πρόεδρος του βλέπουν τα γεγονότα αποτελούν οι δηλώσεις Τσίπρα  για το δημοψήφισμα του 2015 .

Ο κ Τσίπρας , με την ευκαιρία της πέμπτης επετείου της εκλογικής του νίκης, περηφανεύτηκε  πως η πολιτική της κυβέρνησης Σαμαρά –Βενιζέλου «ακυρώθηκε  από την ηρωική στάση του λαού μας στο δημοψήφισμα του Ιούλη του ‘15».  Ξέχασε όμως να πει πως αυτή, την απόφαση του «ηρωικού λαού», ο ίδιος την έγραψε στα παλιά του τα παπούτσια, την ακύρωσε την επομένη και έφερε ένα νέο σκληρό μνημόνιο, το μνημόνιο Τσίπρα.

Σε συνέντευξη του στην «Καθημερινή» ο πρώην  πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλωντ   Γιούνκερ, ανέφερε ότι «κανείς δεν κατάλαβε γιατί έγινε εκείνο το δημοψήφισμα», για να προσθέσει αν δεν ήταν ο ίδιος να κάνει κινήσεις εκείνη την εποχή σήμερα η Ελλάδα δεν θα ήταν στο ευρώ.

Η εκλογικά μειονεκτική θέση του ΣΥΡΙΖΑ, δεν είναι πάντως ο λόγος που από μόνος του θα οδηγήσει τον κ. Μητσοτάκη σε προβληματισμό για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών. Θα πάρει τις αποφάσεις του ανάλογα με την πορεία της οικονομίας και κυρίως των επενδύσεων . Μια χώρα, που όπως είπε ο ίδιος χρειάζεται επενδύσεις ύψους 100 δισεκατομμυρίων τα  επόμενα επτά και οκτώ χρόνια, δεν μπορεί να μένει «στεγνή» για μεγάλο χρονικό διάστημα, γιατί θα χάσει το τρένο των επομένων δεκαετιών.

Και κάτι τέτοιο δεν θέλει να το επιτρέψει στον εαυτό του που πιστεύει πως μπορεί να κάνει το θαύμα.

Send this to a friend