Αθήνα

19 oC

ελαφρές νεφώσεις

Ο Κυριάκος δεν πρέπει να μάθει Αλέξη;

Μια κρύο μια ζέστη, κάτι σαν τον καιρό, η κυβέρνηση. Μετά την ανησυχία, η ησυχία.

Μια κρύο μια ζέστη, κάτι σαν τον καιρό, η κυβέρνηση. Μετά την ανησυχία, η ησυχία.

ΓΡΑΦΕΙ Ο Ανδρέας Κωνσταντάτος

Μας ανησύχησαν με την ξαφνική συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ το τριήμερο ,αλλά μόλις πέρασε, ώ του θαύματος, τα πράγματα ηρέμησαν. Βγήκαν όλοι να μας καθησυχάσουν και ο υπουργός Άμυνας και η νέα εκπρόσωπος που δήλωσε πως «δεν πρέπει να είμαστε ανήσυχοι».

Μια μέρα πριν όμως ο πρωθυπουργός, φρόντισε να εντείνει την ανησυχία της κοινής γνώμης, βγάζοντας μάλιστα από το ψηφοδέλτιο Επικρατείας, τον κ. Αποστολάκη για να είναι απερίσπαστος στο έργο του (λες κι ένας υποψήφιος Επικράτειας κάνει προεκλογική εκστρατεία, όπως οι υπόλοιποι).

Τελικά νομίζω πως αυτός ήταν και το μόνο θύμα αυτής της περίεργης σαββατοκυριακάτικης κρίσης.
Δεν θέλω να μπω σε συνειρμούς, που μπορεί να επιφέρει η σύγκριση, ότι ενώ εδώ είχαμε ΚΥΣΕΑ, στην Κύπρο οι υπουργοί παρακολουθούσαν συναυλία της Φουρέιρα.

Υπήρξε μια επικοινωνιακή διαχείριση, της κρίσης του γεωτρύπανου στη χώρα μας . Πέραν όμως αυτής, η κυβέρνηση, εξ αρχής, θα έπρεπε να έχει σαφές σχέδιο αντιμετώπισης της συγκεκριμένης κρίσης. Ήταν κάτι το αναμενόμενο, ήταν κάτι που είχε προαναγγελθεί εδώ και μήνες από την τουρκική κυβέρνηση και ήταν κάτι που θα πρέπει να περίμεναν και η Ελλάδα και η Κύπρος και οι σύμμαχοι μας. Αντ’ αυτού συνεκλήθη το ΚΥΣΕΑ για να ζητηθεί πολιτική βοήθεια από την ΕΕ.

Και επειδή η Τουρκία μας έχει συνηθίσει να δρα με προκλητικές κινήσεις, ιδιαίτερα σε προεκλογικές περιόδους η περιόδους πολιτικής αστάθειας στη χώρα -βλέπε Ίμια- εμείς θα έπρεπε να είμαστε σε επιφυλακή και ιδιαίτερα προσεχτικοί, χρόνια τώρα. Για να είμαστε όμως σε εγρήγορση ως πολιτική εξουσία και ως κοινωνία απαιτείται συναίνεση στην κορυφή.

Η κυβέρνηση, μας πληροφόρησε, πως ο κ Τσίπρας αφού συγκάλεσε το ΚΥΣΕΑ, ειναι ανοικτός τώρα, για ενημέρωση των πολιτικών αρχηγών.

Καλώς τον κι ας άργησε. Ο κ. Τσίπρας δεν ενημέρωσε τους πολιτικούς αρχηγούς για τη συμφωνία με τα Σκόπια, ούτε απ’ ότι θυμάμαι και καλά θυμάμαι, για το τι είπαν με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά την τελευταία τους συνάντηση στην Αγκυρα, όπου επί δυόμιση ώρες συζητούσαν οι δυο τους, χωρίς την παρουσία υπουργών.

Τι ειπώθηκε σ αυτή τη συνάντηση, κανείς δεν ξέρει. Σίγουρα πάντως δεν συζητούσαν για τη Χάλκη , τη μουσουλμανική μειονότητα στη Θράκη, το τεμένος της Αθήνας ή για τους Τούρκους αξιωματικούς. Αυτά συζητήθηκαν δημόσια και απαντήθηκαν δημόσια.

Ήρθε η ώρα κι ας είναι προεκλογικές οι μέρες , να τους καλέσει και να τους ενημερώσει ,όχι μόνο για το ΚΥΣΕΑ αλλά και τι συζήτησε με τον Τούρκο πρόεδρο, πριν μερικούς μήνες στην Άγκυρα. Να τους ενημερώσει με κάθε ειλικρίνεια όλους και ιδιαίτερα τον κ .Μητσοτάκη για να ξέρει τι τον περιμένει.

Send this to a friend