Αθήνα

24 oC

ελαφρές νεφώσεις

Hottest

Ενημέρωση σε…fast-forward!

Πρώτα… γενέθλια για την κυβέρνηση με Παππά στο στόχαστρο και στο βάθος… Τσίπρα

STIGMA

Ο κύριος Αλέξης και ο κύριος Μπόρις

Η εφημερίδα «Intependent» παρομοιάζει τον νέο πρωθυπουργό της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον με τον Αλέξη Τσίπρα.

Δείτε επίσης

Αχαΐα: Πήγαν τον γαμπρό στην εκκλησία με 20 λεωφορεία του ΚΤΕΛ (ΒΙΝΤΕΟ)
ΔΕΗ: Θα καταργηθεί τελικά η έκπτωση 10% για τους συνεπείς πελάτες;

Και ο Μπόρις Τζόνσον, όπως ο Αλέξης Τσίπρας το 2015, σύμφωνα με την εφημερίδα, θέλει να επαναδιαπραγματευθεί τη συμφωνία με τους Ευρωπαίους. Σ’ αυτή τη βάση κατατάσσει τον εαυτό του και τους συνοδοιπόρους του, στους «υπερήφανους διαπραγματευτές» και αποκαλεί τους αντιπάλους του «συνεργάτες των Βρυξελλών».

Κάτι ανάλογο, με σκληρότερο τρόπο, έκανε ο κ. Τσίπρας όταν αποκαλούσε «προδότες» όσους υπέγραψαν τα μνημόνια.

Φαίνεται πως η πολιτική του πρώην πρωθυπουργού, που τον οδήγησε στην εξουσία το 2015, της «περήφανης διαπραγμάτευσης», του διχασμού των πολιτών, της μεταφοράς κάθε ευθύνης στις Βρυξέλλες και των ονειρικών υποσχέσεων, βρίσκει συνεχώς μιμητές στην ευρωπαϊκή σκηνή, με τα λαϊκιστικά κόμματα να ψάχνουν τον… κακό στη γραφειοκρατία των Βρυξελλών, αποκρύπτοντας επιμελώς, ότι τις πολιτικές αποφάσεις παίρνουν δημοκρατικά εκλεγμένες κυβερνήσεις.

Ο Μπορίς Τζόνσον είναι ο τελευταίος, αλλά όχι ο μόνος που δείχνει να έχει πάρει μαθήματα από τον Αλέξη Τσίπρα. Στην ευρωπαϊκή σκηνή ξεφυτρώνουν συνεχώς ηγέτες που υιοθετούν στοιχεία της πολιτικής του, ακόμα και μετά την «κωλοτούμπα».

Ο Σαλβίνι στην Ιταλία δείχνει κι αυτός, για άλλους λόγους, ως υπαίτιους για τα προβλήματα της χώρας του, τους «γραφειοκράτες» των Βρυξελλών, που καταπιέζουν την Ιταλία και δεν την αφήνουν να ανασάνει.

Στην ίδια λογική κινείται χρόνια τώρα και ο Όρμπαν στην Ουγγαρία, που έκανε σημαία του τον αγώνα κατά της… ευρωπαϊκής καταπίεσης, με μεγάλη εκλογική επιτυχία.

Ο διαχωρισμός των πολιτών σε «περήφανους διαπραγματευτές» και «συνεργάτες των Βρυξελλών» και η ανεύρεση ενός «εχθρού» με τη μεταφορά ευθυνών στην ευρωπαϊκή γραφειοκρατία, δεν είναι κάτι καινούργιο.

Άλλωστε οι Βρυξέλλες έχουν δώσει πολλές αιτίες και αφορμές για να ξεσηκώνουν εναντίον τους την μήνι πολιτών.

Ο ευρωσκεπτικισμός προϋπήρχε του ΣΥΡΙΖΑ. Αλλά με τον Αλέξη Τσίπρα ενισχύθηκε, επενδύθηκε με έντονα λαϊκιστικά χαρακτηριστικά, μετατράπηκε σε κυρίαρχη πολιτική στην Ε.Ε. και διευκόλυνε εκλογικούς σχεδιασμούς αριστερών, αλλά κυρίως ακροδεξιών κομμάτων, που διαπίστωσαν πως μέσα από λαϊκίστικες μεθόδους και «ονειρικές» υποσχέσεις, μπορούν πιο εύκολα να μετατραπούν σε mainstream κόμματα στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα και να αποκτήσουν την εξουσία.

Και κάποια τα κατάφεραν, κάποια δεν άντεξαν στις δημοκρατικές διαδικασίες, κάποια το παλεύουν ακόμα.

Το γεγονός, ότι η αριστερή λαϊκίστικη πολιτική το πρώτο εξάμηνο του 2015 και το αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης για οικονομική διευκόλυνση της χώρας, «σκόνταψε» στην ανελαστικότητα των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων και ανάγκασε τον κ. Τσίπρα να αλλάξει πολιτική, κάνοντας στροφή 180 μοιρών, δεν αποθάρρυνε μιμητές της πολιτικής του. Άλλωστε το πρώτο μέρος του εγχειρήματος, ήτοι η κατάληψη της εξουσίας ήταν απολύτως επιτυχές.

Σε ανάλογο σημείο βρίσκεται σήμερα και ο κ. Τζόνσον. Υπόσχεται, λέει, η βρετανική εφημερίδα μια «ονειρική» συμφωνία χωρίς να αποκαλύπτει, στους ψηφοφόρους ,τι θα κάνει με την προηγούμενη και ποιός θα πληρώσει το λογαριασμό της πολιτικής του.

Αυτό φοβίζει ακόμα και εκείνους που ήταν υπέρ του Grexit. Όπως τον γνωστό Βρετανό δημοσιογράφο Πολ Μέισον που το 2015 στήριξε τον ΣΥΡΙΖΑ και την …περήφανη διαπραγμάτευση του, που οδηγούσε στην έξοδο της χώρας μας από την Ευρωζώνη. Τώρα όμως που ήρθε η ώρα να πάρει αποφάσεις η δική του χώρα, υποστηρίζει, πως ένα Brexit, θα ήταν καταστροφικό.

Ένας χρόνος ΝΔ: είναι όλα τέλεια;
Σημασία έχει και το πώς και το πότε
Αντιφάσεις
Ο Καμμένος κι οι αντιφάσεις του Τσίπρα
Η μαργαρίτα του ανασχηματισμού
Απλά πράγματα