• Δευτέρα, 18 Φεβρουαρίου
  • 19:28

Αθήνα

12 oC

ελαφρές νεφώσεις

Ο Μάο, ο Τσίπρας και το Σκοπιανό

Βοηθάει, άραγε, η πρόταση μομφής την οποία προτίθεται να καταθέσει η ΝΔ στη συζήτηση για το Σκοπιανό;

Γράφει ο Αιμίλιος Περδικάρης

Πολιτικά, δεν παύει να είναι μια κίνηση με υψηλούς συμβολισμούς και αναμφισβήτητα σκοπεύει να καταδείξει το παράδοξο που υπάρχει στην κυβέρνηση, με τον έναν κυβερνητικό εταίρο να μη στηρίζει τη συμφωνία που ο ίδιος ο πρωθυπουργός χαρακτηρίζει ιστορική και ένα από τα σημαντικότερα επιτεύγματα της διακυβέρνησής του - την ίδια στιγμή που ο Πάνος Καμμένος «δεν έδωσε σημασία στη θέση του ΣΥΡΙΖΑ για το Σκοπιανό», όπως είπε στη χθεσινοβραδινή συνέντευξή του στην ΕΡΤ ο Αλέξης Τσίπρας, «καρφώνοντας» τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ...

Εδώ, όμως, υπάρχουν κάποια δεδομένα, τα οποία αποτελούν διδάγματα της κοινής πείρας. Όπως ότι μια πρόταση μομφής, ανεξαρτήτως του λόγου στον οποίο εδράζεται και της χρονικής στιγμής στην οποία κατατίθεται, καταλήγει στη συσπείρωση της κυβέρνησης και όχι στη διάλυσή της. Ελάχιστες είναι οι περιπτώσεις στις οποίες ευδοκίμησε μία πρόταση μομφής - στη νεότερη ελληνική πολιτική ιστορία, καμία.

Τι επιχειρεί να κάνει, λοιπόν, η ΝΔ με την πρότασή της; Μπορεί πράγματι να «στριμώξει» τον Αλέξη Τσίπρα και τον Πάνο Καμμένο; Οι απαντήσεις θα δοθούν, πιθανότατα, σε λίγες ώρες, αν και μάλλον μοιάζουν προδιαγεγραμμένες.

Κατά τον ίδιο τρόπο και με αφορμή όσα εκτυλίσσονται στο Κίνημα Αλλαγής, μάλλον δικαιώνεται για μία ακόμη φορά ο μαοϊκός θιασώτης Τσίπρας: «Μεγάλη αναταραχή, ωραία κατάσταση».

Send this to a friend