• Δευτέρα, 23 Σεπτεμβρίου
  • 22:39

Αθήνα

21 oC

αίθριος καιρός

Ο… πάτερ Κωστένογλου δεν είναι εξαπτέρυγο!

Ο Μένιος Σακελλαρόπουλος γράφει για τον πιστό στρατιώτη της ΑΕΚ που ξέρει να μιλάει στις ψυχές κι ίσως πρέπει να πάρει την ευκαιρία.

Ο Μένιος Σακελλαρόπουλος γράφει για τον πιστό στρατιώτη της ΑΕΚ που ξέρει να μιλάει στις ψυχές κι ίσως πρέπει να πάρει την ευκαιρία.

ΓΡΑΦΕΙ Ο Μένιος Σακελλαρόπουλος

Θα μπορούσε να είναι παπάς και να βγάζει απίθανους λόγους, να τονώνει το ηθικό βασανισμένων ανθρώπων, να συμπαραστέκεται σε όλο τον κόσμο, να μοιράζει τα υπάρχοντά του, να τρέχει να βοηθήσει στις ελιές, στα χωράφια, στον τρύγο παντού.

Κι ύστερα, όταν απολαμβάνουν όλοι μαζί το κρασί του Χριστού, να τους λέει ότι «η πίστη παρέσυρε τις ψυχές, οι ψυχές το σώμα»

Αυτό ακριβώς είπε ο Νίκος Κωστένογλου μετά τη συγκλονιστική νίκη της ΑΕΚ μέσα στην Τρίπολη στην εκπνοή του αγώνα.

«Η πίστη παρέσυρε τις ψυχές, οι ψυχές το σώμα. Ενώ παίζαμε σε μια δύσκολη έδρα, καταφέραμε να ανατρέψουμε δυο φορές την κατάσταση»

Ο επονομαζόμενος και «πάτερ» λόγω της βαθιάς πίστης του, αυτός ο εξαιρετικός άνθρωπος που πάντα ήταν κόσμημα στο ποδόσφαιρό μας, έκανε ένα θαύμα και μάλιστα μεγάλο, αν και ο ίδιος δεν πιστεύει σε ποδοσφαιρικά θαύματα. Πήρε μια διαλυμένη ΑΕΚ από έναν τσαρλατάνο που παρίστανε τον προπονητή και κατάφερε μέσα σε απειροελάχιστο διάστημα να την μεταμορφώσει απολύτως και να κάνει το απίθανο: να την ξανακάνει ομάδα και να μεταδώσει στους παίχτες αυτό που έλειπε. Την πίστη ότι όλα μπορούν να αλλάξουν. Ότι πρέπει να προσπαθούν συνειδητά, κι αν το κάνουν θα επιβραβευτούν.

Η ΑΕΚ λοιπόν, ένα απόλυτο συνονθύλευμα στο ξεκίνημά της εξαιτίας αυτού του Πορτογάλου μαθητευόμενου μάγου που διακόρευσε κάθε ποδοσφαιρική λογική, μεταμορφώθηκε απολύτως στα χέρια του Κωστένογλου.

Η τρομερή νίκη μέσα στην Τουρκία, εκεί που όλα έμοιαζαν χαμένα και με τον κίνδυνο του διασυρμού, έδωσε ξανά τη χαμένη αυτοπεποίθηση στους παίχτες, τη διάθεση να κάνουν restart, να μην έχουν τα χέρια στη μέση περιμένοντας την επικείμενη καταστροφή.

Κι ήρθε αμέσως μετά η νέα πολύ μεγάλη νίκη μέσα στην Τρίπολη με διπλή ανατροπή, απόρροια της εξαιρετικής εμφάνισης.

Ναι, είπε ξεκάθαρα ότι η πίστη παρέσυρε τις ψυχές, αλλά δεν έκρυψε την αλήθεια. Ποτέ δεν το έκανε.

«Δεν θέλω υπερβολές. Θα δείτε στην διάρκεια, πως ενδέχεται η ομάδα να έχει προβλήματα. Υπάρχουν δυσκολίες που θα εμφανιστούν και πάλι. Η ομάδα θα έχει διακυμάνσεις. Θα ακολουθήσει μια δύσκολη περίοδο. Χρειάζονται συγκεκριμένα πράγματα. Σίγουρα θα εμφανιστούν περιπτώσεις, που η ομάδα θα έχει διακυμάνσεις. Και ευελπιστώ πως αυτές θα ελαχιστοποιηθούν, με τον επόμενο προπονητή»

Τον επόμενο; Δηλαδή ήδη θεωρεί δεδομένη την αποχώρησή του. Ο πιστός στρατιώτης Νικόλαος, όπως ακριβώς ο Τάκης Λεμονής στον Ολυμπιακό! Άλλωστε το λένε πολλοί: ο Λεμονής της ΑΕΚ.

Κι ουδείς το λέει με προσβλητική χροιά αλλά ως μια πραγματικότητα, με τον ίδιο τον Κωστένογλου να ρέπει προς το φιλοσοφείν.

«Όλα στη ζωή είναι να μπορέσεις να αγγίξεις την ψυχή του συνανθρώπου σου. Ακόμα και αν είναι εχθρός. Αυτό είναι ένα δίδαγμα. Καταρρίπτει ακόμα και τους φυσικούς νόμους»

Ο φυσικός νόμος είναι να αποχωρήσει μόλις βρεθεί ο κατάλληλος.

Ο ίδιος όμως δεν είναι κατάλληλος; Τι θα φέρει ο όποιος επόμενος Πορτογάλος, Άγγλος, Γάλλος, Γερμανός, Σέρβος;

«Θα κρατούσα τον Κωστένογλου!», είπε ο Μάρκο Λιβάγια όταν ρωτήθηκε σχετικά.

Γιατί κι αυτός ένιωσε ότι ξαναγεννιέται, ότι μπορεί να είναι πολύ καλύτερος.

Το σκαρφάλωμά του στα κάγκελα, εκεί στα σύρματα που τρυπάνε, ήταν η φλόγα που μετέδωσε ο πιστός στρατιώτης Νικόλαος, ο άνθρωπος που ξέρει να αγγίζει τις ψυχές και να τις μεταμορφώνει.

Και το ερώτημα δεν είναι ρητορικό. Γιατί να μην παραμείνει; Πόσα θα αλλάξει προς το καλύτερο ο επόμενος;

Κι επειδή στις ομάδες κυριαρχεί συνήθως ο λεγόμενος στυγνός επαγγελματισμός, φαίνεται ότι η μοίρα του πιστού στρατιώτη δεν θα αλλάξει. Θα (εξακολουθεί να) καλείται σαν… εξορκιστής του κακού και των όποιων δεινών συσσωρεύονται.

Όμως είναι –ξανά- ξεκάθαρο ότι θα πρέπει να παραμείνει στην ομάδα με τον οποιονδήποτε ρόλο, ξέροντας να κερδίζει τον απόλυτο σεβασμό των ποδοσφαιριστών. Και τα σπουδαία διπλά στην Τουρκία και στην Τρίπολη, είναι η απάντηση.

Δεν είναι βέβαια θαυματοποιός, δεν του αρέσει ούτε η λέξη κι ούτε ό,τι συμβολίζει. Όμως έχει τον τρόπο να βγάζει από τους παίχτες τον καλύτερο εαυτό τους, να φωτίζει την ψυχή τους, όσο κι αν αυτό ακούγεται παρωχημένο στις μέρες μας. Την απάντηση άλλωστε την έδωσαν τα δύο τελευταία παιχνίδια με τον Κωστένογλου στον πάγκο.

Το θέμα είναι ότι η ΑΕΚ ξαναβρήκε την ελπίδα της κερδίζοντας χρόνο ως την πλήρη επανάκαμψή της, αυτή που φαινόταν εντελώς χαμένη ως την περασμένη εβδομάδα. Κι ας μην υπάρχουν αμφιβολίες. Είναι έργο Κωστένογλου, του πιστού στρατιώτη που ξέρει να αλλάζει τις δύσκολες καταστάσεις.

 

Send this to a friend