Αθήνα

15 oC

σποραδικές νεφώσεις

Ο συμβολισμός της γραβάτας

Το dress code της γραβάτας είναι ένας συμβολισμός που δεν επιδέχεται αμφισβητήσεις. Τις φοράνε σε επίσημες στιγμές και σε γεγονότα που δεν είναι καθημερινά.

Γράφει ο Βαγγέλης Γιακουμής

Είναι ξεχωριστά! Φοριούνται από πολιτικούς, δημοσιογράφους, επιχειρηματίες, διανοούμενοι, επιστήμονες, ελεύθεροι επαγγελματίες και κάθε άνθρωπος που πρέπει η παρουσία του στους χώρους εργασίας να είναι προσεκτική. Επίσης, η γραβάτα από επίσημο αξεσουάρ που συνόδευε το κοστούμι στον άνδρα, έχει γίνει πλέον ένα καθημερινό αξεσουάρ και δεν αποτελεί πλέον κάτι το ξεχωριστό. Είναι συνηθισμένο.

Τρείς ημέρες τώρα συζητάνε για τη γραβάτα που φόρεσε ο πρωθυπουργός για να δείξει οτι πέτυχε το στοίχημα της μείωσης του χρέους και έτσι κέρδισε το αύριο της χώρας. Ο κ. Τσίπρας ήθελε να δείξει στην ουσία οτι φόρεσε τα καλά του γιατί αυτό που πέτυχε ήταν μια ξεχωριστεί στιγμή και προφανώς τη συγκεκριμένη στιγμή ήθελε να την κάνει πιο δυνατή. Το πέτυχε οταν απο την Παρασκευή μοναδική σχεδόν συζήτηση στο διαδίκτυο είναι η γραβάτα.
Στοχευμένη κίνηση , απολύτως μελετημένη , για την εξυπηρέτηση των στόχων.

Όσο όμως ο κόμπος της γραβάτας είναι πιο χαλαρός τόσο πιο σφηκτά φαίνονται τα ψιλά γράμματα της συμφωνίας. Το ΔΝΤ το είπε πολύ καθαρά . Το χρέος θα είναι βιώσιμο μέχρι το 2033 απο εκεί και μετά θα δούμε. Τα περίπου 100 δις ευρώ θα τα αποπληρώσουμε μετά απο δέκα χρόνια η επόμενη σχεδόν γενιά.

Οι σημερινοί 25άρηδες χρεώθηκαν αυτά τα δις. Στην οικονομία των αριθμών αυτό φαίνεται θετικό γιατί δίνει την ευκαιρία τα δέκα αυτά χρόνια να φτιάξει η οικονομία και η χώρα και αφού φτιάξουν αυτά , υποτίθεται τότε πληρώνουμε το παλιό δάνειο. Στην πραγματική οικονομία όμως δεν ισχύει αυτό. Στην πραγματική οικονομία δεν φαίνεται η συμφωνία να έχει θετικό πρόσημο για τον λόγο αυτόν ακριβώς , οτι μεταθέτει το χρέος στις επόμενες γενιές αλλά και οτι θα εξακολουθήσουν τα υψηλά πλεονάσματα για πολλές δεκαετίες.

Επομένως κάτι έπρεπε επικοινωνιακά να εφευρεθεί. Και ο πρωθυπουργός που είναι πανέξυπνος και άριστος χρήστης της επικοινωνίας θυμήθηκε τις γραβάτες που του είχαν κάνει δώρο διάφοροι ηγέτες. Τη φόρεσε , την έδειξε , καμάρωσε με αυτήν και την έβγαλε στη συνέχεια βάζοντας την εκεί που πάντα τις έβαζε. Σε κάποια άκρη πεταμένη μέχρι να χρησιμοποιηθεί την επόμενη φορά. Το βράδυ των εκλογών αν τελικά τις κερδίσει.

Send this to a friend