Αθήνα

21 oC

ελαφρές νεφώσεις

Hottest

Ενημέρωση σε…fast-forward!

Χρυσή Αυγή: Ο Στέφανος Χίος πήρε συνέντευξη στον Χρήστο Παππά την ώρα που τον αναζητά η Αστυνομία

STIGMA

Ο θυμός είναι κακός σύμβουλος

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι μέσα στα χρόνια της κρίσης, η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών είδε την ζωή της να ανατρέπεται. Είδε να χάνει το έδαφος κάτω από τα πόδια της και να αναζητεί ματαίως την καθημερινότητά της, που στο παρελθόν υποτιμούσε ως ρουτίνα και κατέτασσε στα …συνήθη θαύματα.

Δείτε επίσης

Αρχαία Ολυμπία: Έκρηξη με σοβαρά τραυματία
Κορυδαλλός: Αλκοόλ, λεφτά και πάρτι στο κελί Αλβανών κακοποιών live στο Facebook

Οι αντιδράσεις είναι γνωστές- όπως και οι διαρκείς ανατροπές στο εσωτερικό πολιτικό σκηνικό. Χωρίς να σημαίνει ότι ο αγώνας που έδωσε και δίνει ο καθένας και η καθεμία χωριστά, έχουν την ίδια αγωνία, τον ίδιο βαθμό δυσκολίας και τα ίδια σκαμπανεβάσματα.

Από την … πρώτη μέρα της κρίσης ξέσπασαν κύματα αμφισβήτησης- ακόμη και πολεμικής διάθεσης εναντίον του διπλανού στην πολυκατοικία, στην γειτονιά, στο επάγγελμα, στο βουνό της ανεργίας, στον δημόσιο λόγο και στο πεδίο της καθημερινής αντιπαράθεσης.

Ο θυμός τρύπωσε και φώλιασε ανεμπόδιστα. Ναι, αλλά ο θυμός μετατρέπεται συχνά σε φθόνο. Και κάνει τους ανθρώπους να μην μπορούν να δουν πίσω από μια αραχνοΰφαντη κουρτίνα. Να δουν με ψυχραιμία και νηφαλιότητα, τις ευθύνες και τις λύσεις.

Η αυτοκριτική και η ευθυκρισία είναι μια δύσκολη υπόθεση- ειδικά σε περιόδους κρίσης. Αλλά αν για ένα λόγο έχουν μεγάλη ευθύνη οι πολιτικοί του δημοκρατικού τόξου, είναι γιατί δεν κατάφεραν μέσα στα αυτά τα χρόνια της κρίσης ν’ απαλλάξουν την δημόσια ρητορική τους από τις κραυγές πολέμου και τις διχαστικές εξάρσεις.

Το ζήτημα δεν είναι ποιος θα σκοράρει καλύτερα στις δημοσκοπήσεις. Αλλά πως θα στηρίξεις καλύτερα τους Έλληνες πολίτες να ξεπεράσουν επίπονες καταστάσεις. Γα να μην επιστρέψουν πίσω στις διαχρονικές αγκυλώσεις και παθογένειες, που το οδήγησαν στην κρίση. Ο θυμός απλώς καθηλώνει και είναι αναμφίβολα κακός σύμβουλος. Και δυστυχώς το κλίμα της άγριας πόλωσης που τροφοδοτείται ακατάπαυστα εν όψει των εκλογικών αναμετρήσεων, μόνο θετικά δεν επιδρά στο αποτέλεσμα που επιδιώκει η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών από την πολύχρονη προσπάθεια. Μήπως τελικά πίσω από τα θυμωμένα μούτρα και τα λυμένα για πόλεμο ζωνάρια κρύβεται η αδυναμία της πολιτικής να ανοίξει διάπλατο δρόμο και να μεταφέρει οριστικά και μακριά από την κρίση την καθημαγμένη ελληνική κοινωνία. Μήπως πρέπει να το ξανασκεφτούν;

Μια λάθος κίνηση ή κάτι άλλο;
Παναθηναϊκός: Ο πράσινος ασθενής συνεχίζει να νοσεί!
Ολυμπιακός: Με τέτοια ποσοστά πήρε… ό,τι άξιζε!
Η Ουρανίτσα με το στόμα μεθυσμένου «νταλικέρη»
ΠΑΟΚ: Ο Φερέιρα δεν βοήθησε, αλλά μπέρδεψε τους παίκτες του!
Στα γήπεδα πάνε μόνο… ζουλού με ταμ-ταμ;