Αθήνα

21 oC

αραιές νεφώσεις

Ο Τούρκος του Πάγκαλου

Είναι πασιφανές ότι οι αδιανόητα προκλητικές δηλώσεις του Ερντογάν κάθε άλλο παρά καλά σημάδια για τις σχέσεις μας με την Τουρκία είναι. Έρχονται δε, να συμπληρώσουν δυστυχώς ,το επεισόδιο ανατολικά των Υμίων, όπου χθες το βράδυ τουρκική ακταιωρός εμβόλισε μετά από επικίνδυνους ελιγμούς πλοίο του Ελληνικού Λιμενικού Σώματος.

Γράφει η Φώφη Γιωτάκη

Τα πράγματα αγριεύουν και μόνο μια ψύχραιμη, νηφάλια αλλά και αποφασιστική αντιμετώπιση της τουρκικής προκλητικότητας μπορεί να αποτρέψει τα χειρότερα. Υπάρχουν διεθνείς Συνθήκες- και αυτές πρέπει να σεβαστεί η Τουρκία αντί ο Πρόεδρός της να δοκιμάζει και να υπερβαίνει τα όρια.

Υπάρχει και η Ευρώπη που οφείλει να υπερασπιστεί τα σύνορά της και να υπενθυμίσει στην Τουρκία τις υποχρεώσεις της για την πλήρη ένταξή της στη Ε.Ε. Υπάρχει όμως και η πολιτική ηγεσία που πρέπει να κάνει τα αναγκαία βήματα για την αποκλιμάκωση της έντασης- και προς αυτήν την κατεύθυνση δείχνει ότι είναι όχι μόνο το Μέγαρο Μαξίμου και το υπουργείο Εξωτερικών αλλά και τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Το ΠΑΣΟΚ για παράδειγμα έκρουσε εγκαίρως τον κώδωνα του κινδύνου αλλά ...έδειξε και όρια απέναντι στις προκλητικές δηλώσεις του κ. Ερντογάν. Ένας πρώην υπουργός του -και δη των Εξωτερικών- ο Θόδωρος Πάγκαλος δεν απέφυγε χθες να προβεί σε μια πρωτοφανή δήλωση εναντίον των Τούρκων. Θα πείτε, δεν είναι εν ενεργεία πολιτικός, είναι πια συνταξιούχος. Ναι αλλά ήταν εκτός από υπουργός Εξωτερικών και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης. Και μόνο γι αυτό, δεν μπορεί να πετάει δημοσίως το ανήκουστο -ειδικά σε τόσες κρίσιμες φάσεις- ότι :«Ο μόνος καλός Τούρκος είναι ένας νεκρός Τούρκος”. Έλεος!

Send this to a friend