Αθήνα

12 oC

ελαφρές νεφώσεις

Ο Βλαχάκος, ο Ηλιόπουλος, ο Μπακογιάννης

Ο Μένιος Σακελλαρόπουλος στέκεται στον πολιτικό πολιτισμό των ηττημένων στις εκλογές, παρηγοριά σε ένα νοσηρό κλίμα.

Ο Μένιος Σακελλαρόπουλος στέκεται στον πολιτικό πολιτισμό των ηττημένων στις εκλογές, παρηγοριά σε ένα νοσηρό κλίμα.

ΓΡΑΦΕΙ Ο Μένιος Σακελλαρόπουλος

Το έλεγαν συνήθως οι νικητές:

Προσκυνώ τη χάρη σου λαέ μου!

Οι νικητές. Όλοι αυτοί που θυμούνταν τον ύμνο του Γιάννη Μαρκόπουλου.

Προσκυνώ τη χάρη σου λαέ μου,

σκύβω το κεφάλι στα μαρτύριά σου

και θαυμάζω λαέ μου τα έργα σου.

Ματώνεις τη σκέψη σου,

ματώνεις τα νύχια σου λαέ μου

για να βγάλεις τον άρτο τον επιούσιο.

Οι χαμένοι όμως; Θεωρούσαν -και πολλοί θεωρούν ακόμα- ότι ο λαός που δεν τους ψήφισε είναι αχάριστος, αγνώμων, συμφεροντολόγος, μπορεί και βλαξ!

Γιατί ναι, η ήττα είναι πικρή, ραγίζει την καρδιά και θολώνει το νου, τον οδηγεί σε δύσκολα μονοπάτια.

Το είδαμε μετά από πολλές εκλογικές αναμετρήσεις, εκεί που οι ηττημένοι δεν εκτιμούσαν ούτε τον αντίπαλό τους κι ούτε το λαό που ψήφισε.

Το είδαμε και τώρα, όπου οι μπηχτές έδιναν κι έπαιρναν από τους χαμένους, που ανακάλυπταν συνωμοσίες και ένωση των δυνάμεων του σκότους για να μη βγουν!

Άλλοι μίλησαν για σκοταδισμό και συντηρητισμό που θριάμβευσε, άλλοι για σκοτεινές μεθόδους, άλλοι για ανυπαρξία του αντιπάλου που «θα διαλύσει την πόλη».

Έτσι, μέσα σε ένα έτσι κι αλλιώς νοσηρό περιβάλλον, ποτισμένο με φανατισμό και τυφλό οπαδισμό, ήταν όαση οι αντιδράσεις κάποιων ηττημένων υποψηφίων, που δίδαξαν πολιτισμό και ανθρωπιά.

Όπως για παράδειγμα στον Πειραιά, όπου ο ηττημένος, ο Νίκος Βλαχάκος, δεν έμεινε σε ένα τυπικό τηλεφώνημα, όπως έκαναν άλλοι. Πήγε ο ίδιος στο εκλογικό κέντρο του αντιπάλου του, του Γιάννη Μώραλη, για να τον συγχαρεί δια ζώσης!

Κι έκανε και δηλώσεις.

«Συγχαρητήρια στο Γιάννη Μώραλη, ήμουν, είμαι και θα είμαι δίπλα σε κάθε Πειραιώτισσα και σε κάθε Πειραιώτη» .

Μάλιστα δεσμεύτηκε ξανά λέγοντας ότι θα καθίσει στο ίδιο τραπέζι με τον εκλεγμένο για δεύτερη φορά δήμαρχο ώστε να πετύχουν το καλύτερο δυνατό για το δήμο.

Προφανώς για τον γιατρό Βλαχάκο δεν φταίει ο… λαός που δεν τον ανέδειξε νικητή. Κάθε άλλο!

«Νιώθω την ανάγκη να ευχαριστήσω τον Πειραϊκό λαό για τη δύναμη που μας δίνει με το αποτέλεσμα αυτό στο νέο δημοτικό συμβούλιο της πόλης μας ώστε να τον εκπροσωπήσουμε επάξια»

Αυτό ναι, είναι πολιτισμός στον υπέρτατο βαθμό. Ίσως γιατί ο Νίκος Βλαχάκος δεν είναι πολιτικός και δεν έχει να απολογηθεί σε κανέναν.

Ο άνθρωπος χωρίς δεσμεύσεις έτσι συμπεριφέρεται.

Εξαιρετική ήταν και η αντίδραση του Νάσου Ηλιόπουλου, που έχασε από τον συνυποψήφιό του για το δήμο της Αθήνας Κώστα Μπακογιάννη.

Η δήλωσή του ειλικρινής, δείγμα ήθους και πολιτικής σύνεσης.

«Συγχαρητήρια στον Κώστα Μπακογιάννη για τη νίκη του. Παρά τις διαφωνίες μας, είμαι βέβαιος ότι θα συνεργαστούμε για το καλό της πόλης. Και αυτή είναι η πραγματική κρίση για όλους μας. Πρέπει να δώσουμε τη μάχη, μικρές και μεγάλες μάχες στις γειτονιές, καθημερινά για να πείσουμε τους πολίτες ότι η Αθήνα μπορεί να γίνει καλύτερη. Τώρα αρχίζουν τα δύσκολα»

Αλλά κι ο νικητής είχε φροντίσει να ευχαριστήσει τους αντιπάλους του από τις προηγούμενες μέρες.

«Ένα μεγάλο ΕΥΧΑΡΙΣΤΏ στον Παύλο Γερουλάνο και τον Νάσο Ηλιόπουλο που επισκέφθηκαν το περίπτερό μας, μίλησαν με τους εθελοντές μας και εκδήλωσαν τη συμπαράσταση τους, μετά την επίθεση που δέχθηκε από θιασώτες της βίας, χθες το βράδυ. Κάποιοι άλλοι υμνητές του μίσους, έκαναν επίθεση στο περίπτερο του Νάσου στα Άνω Πατήσια. Ο πολιτικός μας πολιτισμός στην πράξη βγαίνει νικητής. Είναι και καλός οιωνός για το αύριο της Αθήνας. Όλοι μαζί θα παλέψουμε με τη βία και το μίσος από όπου και αν προέρχονται. Χωρίς αστερίσκους, χωρίς συμψηφισμούς. Όλοι μαζί για μια πόλη που μας ενώνει και μας συμφιλιώνει».

Μακάρι αυτές οι κινήσεις να νικήσουν τον σκοταδισμό. Το κέρδος για τους πολίτες θα είναι τεράστιο.

Προφανώς υπάρχουν και οι φελλοί -και στους νικητές και στους χαμένους- που προκαλούν με τις δηλώσεις αλλά και με τις πράξεις τους. Γι’ αυτούς ναι, φταίει και ο λαός που δεν τους μαύρισε ομαδικά. Που δεν τους έστειλε μια και καλή στα σπίτια τους…

Send this to a friend