Αθήνα

11 oC

σποραδικές νεφώσεις

Οι αλήθειες της επίσκεψης Ομπάμα

Οι αλήθειες της επίσκεψης Ομπάμα

Η ουσία της επίσκεψης Ομπάμα και η ερμηνεία των λόγων του είναι ένα εντελώς διαφορετικό ζήτημα από τη στάση και την παρουσία Τσίπρα.

Ενδεχομένως η χαώδης διαφορά ανάμεσα στο «στήσιμο» των δύο ανδρών να είναι τελικώς αυτή που υπερτονίζει το χάρισμα του Αμερικανού προέδρου και την εγγενή αδυναμία του Έλληνα πρωθυπουργού.

Γράφει ο Αιμίλιος Περδικάρης

Όμως, θα πρέπει να αντιμετωπίζουμε τα δύο ζητήματα ξεχωριστά. Ασφαλώς και η γενικότερη παρουσία Τσίπρα, τα λάθη που έκανε και η ανεξήγητη επιμονή του στα... greeklish αποτελούν αρνητικά σημεία. Αλλά είναι διαφορετικό το γεγονός ότι η επίσκεψη Ομπάμα, εκ του αποτελέσματος, ήταν η πιο επιτυχημένη επίσκεψη Αμερικανού προέδρου στην Ελλάδα. Προκαλεί εντύπωση μάλιστα ότι μάλλον ο Ομπάμα μίλησε περισσότερο ως... Έλληνας πρωθυπουργός παρά ως Αμερικανός πρόεδρος, με τις αναφορές που έκανε στην οικονομική κρίση και την ανάγκη βελτίωσης που περιμένει κάθε Έλληνας στην καθημερινότητά του.

Ας παραδεχθούμε και κάτι ακόμα: ναι μεν ακούσαμε όσα θα θέλαμε να ακούσουμε από τον Ομπάμα για το χρέος και την οικονομία - παρά το γεγονός ότι οι αναφορές του έχουν και «ψιλά γράμματα». Όμως, το γεγονός για το οποίο η επίσκεψη και η ομιλία του Αμερικανού προέδρου στην Αθήνα έγιναν πρώτο θέμα σε όλα τα διεθνή δίκτυα δεν ήταν αυτό.

Ήταν όσα είπε για την έξαρση του λαϊκισμού και τις δημοκρατικές αξίες και αρχές που κινδυνεύουν, με τελευταία αφορμή την εκλογή Τραμπ. Ήταν απλώς η πρώτη φορά που ο Ομπάμα μίλησε δημοσίως και σχολίασε το αποτέλεσμα των αμερικανικών εκλογών. Και αυτό είναι που κυριαρχεί παντού. Όχι η «απλοχεριά» στην Ελλάδα για το χρέος, το οποίο τελικώς δεν μπορεί να ρυθμίσει μόνος ο (όποιος) Αμερικανός πρόεδρος.

Send this to a friend