Αθήνα

7 oC

αραιές νεφώσεις

Οι αριστερές κατασχέσεις

Η… κληρονομιά-θηλιά, που άφησε πίσω της, η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα απαριθμεί 1.215.755 κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών, αυτή τη στιγμή, για χρέη προς το δημόσιο. Επρόκειτο για πολιτική εκβιασμού, που ασκούσε η προηγούμενη κυβέρνηση, απέναντι σε οφειλέτες που λόγω της κρίσης, δεν μπορούσαν να αποπληρώσουν τα χρέη τους, στο δημόσιο.

Η… κληρονομιά-θηλιά, που άφησε πίσω της, η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα απαριθμεί 1.215.755 κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών, αυτή τη στιγμή, για χρέη προς το δημόσιο. Επρόκειτο για πολιτική εκβιασμού, που ασκούσε η προηγούμενη κυβέρνηση, απέναντι σε οφειλέτες που λόγω της κρίσης, δεν μπορούσαν να αποπληρώσουν τα χρέη τους, στο δημόσιο.

ΓΡΑΦΕΙ Ο Ανδρέας Κωνσταντάτος

Ή πληρώνετε με τα λεφτά που έχετε στο στρώμα ή κατάσχονται οι λογαριασμοί σας , ήταν το μήνυμα χωρίς καμία διέξοδο.

Τώρα με τον νεοφιλελεύθερο κ. Μητσοτάκη, αποκτούν μια εναλλακτική λύση . Οι οφειλέτες γλυτώνουν τις κατασχέσεις, αν μπουν στις 120 δόσεις.

Γιατί δεν έδωσε μια τέτοια διέξοδο ο κ Τσίπρας, μετά τη λήξη του μνημονίου; Δεν την σκέφτηκε; Ίσως.
Κυρίως όμως γιατί ήθελε το ζεστό χρήμα, από τα στρώματα των πολιτών, στο ταμείο του, προκειμένου να ασκεί την πολιτική των υψηλών υπερπλεονασμάτων και τη διανομή των επιδομάτων.

Πρόκειται για άλλη λογική, αριστερή, λατινοαμερικανική, όπως θέλετε πείτε την, αλλά αυτή ήταν η πολιτική του στόχευση. Να τα πάρει από τα στρώματα και να μοιράσει επιδόματα.

Όποιος χρωστούσε στο δημόσιο τρία,τέσσερα άντε και πέντε χιλιάρικα, και τα είχε στο στρώμα για μια έκτακτη ανάγκη, οδηγείτο στο ....απόσπασμα.

Δέσμευση τραπεζικών λογαριασμών για μικρομεσαίους σήμαινε και τον οικονομικό θάνατο τους, γιατί τους αφαιρούσε ένα εργαλείο δουλειάς, που θα μπορούσαν να ...ανασάνουν .
Αυτή η πολιτική των υπερπλεονασμάτων, μπορεί να «σκότωσε» οικονομικά αρκετούς , να μην έδωσε τελικά τη νίκη στον ΣΥΡΙΖΑ, τον διέσωσε όμως από μια στρατηγική ήττα.

Διοχέτευσε κονδύλια σε ορισμένες πληθυσμιακές ομάδες που είχαν πράγματι ανάγκες και σ άλλες που δεν είχαν, απλά για την εκλογική του πελατεία, προσλήψεις στο δημόσιο , αυξήσεις μισθών ( ΕΡΤ ,μετακλητοί , υπ οικονομικών κ.α.).

Τώρα όμως η πολιτική που ασκείται από τη νέα κυβέρνηση, έχει άλλη στόχευση, το σύνολο των πολιτών και η κοινωνική πολιτική της , δεν φαίνεται περιέχει επί πλέον διανομή επιδομάτων , καθώς θεωρεί πως μια τέτοια πολιτική, ενισχύει τη φτώχεια και εξαρτά τους οικονομικά αδύναμους από την κάθε κυβέρνηση .

Η φτώχεια, λένε, θα αντιμετωπιστεί, μέσα απο την αύξηση της απασχόλησης και την ενίσχυση των εισοδημάτων.
Τεράστιο το στοίχημα για τον κ Μητσοτάκη , αλλά και τεράστια η ιδεολογική διαφορά αντίληψης για την αντιμετώπιση των φαινομένων φτώχειας.

Τα πρώτα βήματα της νέας κυβέρνησης αποκαλύπτουν το σκληρό προσωπείο της προηγούμενης.
Και οι πολίτες αντιλαμβάνονται πιο εύκολα , αυτά που λέει και κάνει ο κ Μητσοτάκης, παρά αυτά που εξακολουθεί να υποστηρίζει ο κ Τσίπρας.

Καταλαβαίνουν πως είναι άδικο , όταν χρωστάς στο δημόσιο το επιτόκιο να φτάνει στο 5% και όταν το κράτος σου χρωστά να το κατεβάζει στο 3%. Καταλαβαίνουν πως κάτι δεν έχει πάει καλά με τη ΔΕΗ , όταν αποκαλύπτονται πλούσιοι που έκαναν χρήση του κοινωνικού τιμολογίου χωρις καμία κύρωση, αντιλαμβάνονται πια πως τα πλεονάσματα των 3,5% του ΑΕΠ δεν είναι οικονομικό επίτευγμα , αλλά «θηλιά» στο λαιμό της οικονομίας και των ίδιων, αφού επιτείνουν τη λιτότητα.

Κυρίως όμως καταλαβαίνουν πως η αριστερή πολιτική του στην Ελλάδα, έχει πολλούς αστερίσκους, έβλαψε πολλούς και ευνόησε λίγους.

Τώρα απλά περιμένουν τον επίλογο αυτής της πολιτικής, την άρση των capital controls, που επιβλήθηκαν απο την προηγούμενη κυβέρνηση όταν κατέρρευσε η προσπάθεια της να εφαρμόσει το πρόγραμμα που υποσχέθηκε στον ελληνικό λαό.

Send this to a friend