Αθήνα

15 oC

αραιές νεφώσεις

Οι αριθμοί δείχνουν την φτωχοποίηση

Δεν χωρά αμφιβολία ότι από τα οικονομικά στοιχεία των ερευνών, προκύπτει ότι η φτωχοποίηση των Ελλήνων φορολογούμενων είναι κάτι παραπάνω από δεδομένο.

Δεν χωρά αμφιβολία ότι από τα οικονομικά στοιχεία των ερευνών, προκύπτει ότι η φτωχοποίηση των Ελλήνων φορολογούμενων είναι κάτι παραπάνω από δεδομένο.

ΓΡΑΦΕΙ Ο Βαγγέλης Γιακουμής

Τα τελευταία 9 χρόνια όλοι εμείς γίναμε φτωχότεροι, αφού αφαιρέθηκαν από την τσέπη μας 5.200 ευρώ και βρεθήκαμε σε διαφορετική «ταχύτητα» της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την πρώτη μαζί με τις άλλες χώρες.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να περιοριστεί η αγοραστική μας δύναμη και να σταματήσουμε να καταναλώνουμε σε διάφορα προϊόντα κατά 76%  του μέσου όρου της Ε.Ε. Φτάσαμε στο ίδιο ποσοστό με τις χώρες του πρώην ανατολικού μπλοκ, την Πολωνία και την Σλοβακία.

Σε ό, τι αφορά στα άλλα κράτη της Ε.Ε εκεί υπήρξε ανάπτυξη, ενώ αντίθετα οι πολίτες της Ελλάδας, είδαν να συρρικνώνεται το κατά κεφαλήν τους εισόδημα.

Οι αλλεπάλληλες περικοπές μισθών, συντάξεων και επιδομάτων, καθώς και  κάθε άλλου είδους απολαβών στην εποχή των Μνημονίων μαζί με την βαρύτατη φορολογία που ξεπέρασε κάθε προηγούμενο είχε ως αποτέλεσμα να γυρίσουν το εισόδημα των Ελλήνων φορολογουμένων σε επίπεδα του 2000.

Πλέον, η Ελλάδα έχει κατρακυλήσει στη  18η θέση στην Ευρωπαϊκή Ένωση και 15η στην ευρωζώνη. Χειρότερα από εμάς βρίσκονται η Τσεχία (17.200 ευρώ), η Σλοβακία (15.000 ευρώ), η Εσθονία (14.600 ευρώ), η Λιθουανία (12.700 ευρώ), η Ουγγαρία και η Πολωνία (11.800 ευρώ), η Λετονία (11.600 ευρώ), η Κροατία (11.500 ευρώ), η Ρουμανία (8.300 ευρώ) και η Βουλγαρία (6.300 ευρώ).

Τι σημαίνουν όλοι αυτοί οι αριθμοί; Ότι τα στοιχεία για την οικονομική μας ευεξία κάθε άλλο παρά ανθηρά είναι αφού ως πολίτες και κατ’ επέκταση ως χώρα, έχουμε υποχωρήσει αρκετά από το μέσο επίπεδο της Ευρώπης φτάνοντας κοντά σε χώρες που βρίσκονται ακόμη σε πολύ χαμηλά επίπεδα με μέσο όρο κατά κεφαλήν εισόδημα που κυμαίνεται περίπου γύρω στις 15 χιλιάδες ευρώ.

Send this to a friend