Αθήνα

14 oC

αίθριος καιρός

Οι «αρμοί» της ανοησίας

Ο Αλέξης Τσίπρας μάς είπε ότι θέλει να ελέγξει τους «αρμούς της εξουσίας», γιατί  δεν πρόλαβε κατά την «πρώτη φορά αριστερά» παρ’ ότι η  σύζυγος του, του το είχε επισημάνει, από το 2015 εκφράζοντας δημόσια το παράπονο της, με τη φράση «έχουμε την κυβέρνηση όχι την εξουσία».

Ο Αλέξης Τσίπρας μάς είπε ότι θέλει να ελέγξει τους «αρμούς της εξουσίας», γιατί  δεν πρόλαβε κατά την «πρώτη φορά αριστερά» παρ’ ότι η  σύζυγος του, του το είχε επισημάνει, από το 2015 εκφράζοντας δημόσια το παράπονο της, με τη φράση «έχουμε την κυβέρνηση όχι την εξουσία».

ΓΡΑΦΕΙ Ο Ανδρέας Κωνσταντάτος

Τότε ο κ. Τσίπρας είχε την κυβέρνηση, πλειοψηφία στη Βουλή, δικό του πρόεδρο Δημοκρατίας, τοποθέτησε δικούς του σε  Δικαιοσύνη, Αστυνομία, Ένοπλες Δυνάμεις, Πυροσβεστική, ΔΕΚΟ, κράτος, ΕΣΡ Ανεξάρτητες Αρχές και διόρισε δεκάδες χιλιάδες «ημέτερους» στο δημόσιο επιβαρύνοντας τον προϋπολογισμό, ακόμα και κατά τη διάρκεια του μνημονίου του.

Όλα αυτά που λίγο πολύ κάνουν, όλες οι κυβερνήσεις. Ήθελε όμως και κάτι παραπάνω. Να ελέγξει τους «αρμούς» της Δημοκρατίας, τα  μέσα ενημέρωσης, τους πολιτικούς του αντιπάλους, το σύστημα, τους «αρμούς» του τραπεζικού  συστήματος, αλλά και την επιχειρηματικότητα με  δημιουργία νέων επιχειρηματικών «τζακιών».

Σ' αυτά απέτυχε. Το  ΣτΕ σταμάτησε την επιχείρηση άλωσης των τηλεοπτικών καναλιών, ακυρώνοντας τον περιβόητο νόμο Παππά, η επιχείρηση ποινικοποίησής μέσω σκανδάλων, των πολιτικών του αντιπάλων,  κατέρρευσε και το αριστερής έμπνευσης σχέδιο, «να βάλουμε δυο τρεις φυλακή για να πάρουμε τις εκλογές», ήταν τελικά, μια κακοστημένη παγίδα, στην οποία έπεσε μέσα ο κ. Τσίπρας.

Παρέδωσε τις τράπεζες στους ξένους, και το μόνο που κατάφερε ήταν ο έλεγχος της Τράπεζας Αττικής για να χορηγεί δάνεια στους δικούς του. Έβαλε «όλα τα λεφτά του»,  στον κ Καλογρίτσα, αλλά πτώχευσε μόλις έπεσε από την εξουσία ο κ. Τσίπρας. Τι σύμπτωση …

Για μια και μόνη θέση, πολέμησε με πάθος, πάλι χωρίς επιτυχία, για τη θέση του διοικητή της Τράπεζας Ελλάδος. Ο κ. Στουρνάρας, άντεξε στη θέση του, γιατί είχε τη στήριξη υπερεθνικών δομών, όπως η ΕΚΤ και τη Ε.Ε.

Αυτά που δεν μπόρεσε να ελέγξει ο κ. Τσίπρας στην «πρώτη φορά αριστερά», θέλει να τα ελέγξει στη «δεύτερη φορά». Να ελέγξει το πολιτικό σύστημα, τους πολιτικούς του αντιπάλους, τα μέσα ενημέρωσης, το τραπεζικό σύστημα για να χειραγωγήσει την κοινωνία και τους ψηφοφόρους.

Δεν πήρε το μάθημα του ο κ. Τσiπρας της αριστεράς, και δεν κατάλαβε πως στις δημοκρατίες της Ευρώπης, το σύστημα είναι πολυπολικό, η κυβέρνηση δεν ελέγχει τα πάντα, η κυβέρνηση ελέγχεται από την κοινωνία, από τις δομές που η ίδια  δημιουργεί  και κανείς στην Ελλάδα, πλην ολίγων, που μπήκαν με δέος  στο Κρεμλίνο, το 2015 ζητώντας ελεημοσύνη από τη Μόσχα, δεν επιθυμεί μια σοβιετικού τύπου αυταρχική διακυβέρνηση, Στάλιν η Μπρέζνιεφ, ούτε κατ ελάχιστο.

Μην ανησυχείτε. Ο κ. Τσίπρας, στην κεντρική επιτροπή, θέλησε να δικαιολογήσει στους συντρόφους του, την αποτυχία της πολιτικής του και την τετραπλή ήττα του, από τον Μητσοτάκη, με τη θεωρία περί «αρμών εξουσίας».  Όμως εγώ πιστεύω πως για έναν πολιτικό της αριστεράς που χαρακτήριζε τον Βαρουφάκη «asset»,  πολλά πέτυχε.

Send this to a friend