Αθήνα

8 oC

αραιές νεφώσεις

Οι «έξι» και οι κάλπες

Η κυβέρνηση δεν βλέπει πολιτικό παράδοξο στην υπόθεση των έξι βουλευτών, αλλά η αντιπολίτευση μιλά για εκτροπή.

Η κυβέρνηση δεν βλέπει πολιτικό παράδοξο στην υπόθεση των έξι βουλευτών, αλλά η αντιπολίτευση μιλά για εκτροπή.

ΓΡΑΦΕΙ Ο Αιμίλιος Περδικάρης

Στην προκειμένη περίπτωση, το κρίσιμο είναι το πώς ακριβώς προσεγγίζει κάποιος το ζήτημα. Διότι οι επιστολές και «δήλωση προθέσεως» των έξι μόνο πολιτική αξία έχει και όχι νομική. Δεν υπάρχει διάταξη του Συντάγματος ή του Κανονισμού της Βουλής που να προβλέπουν αυτή τη διαδικασία. Τουναντίον, θα μπορούσε να ειπωθεί πως αποτελεί παραβίαση του ίδιου του Συντάγματος που μιλά για την ψήφο κατά συνείδηση εκ μέρους των βουλευτών.

Νομικά λοιπόν, αξίζει μονάχα η αξιολόγηση των ερμηνειών που κάνουν - προφανώς αυθαίρετα - η κυβέρνηση και το προεδρείο της Βουλής για να αθροίσουν τους έξι στην κοινοβουλευτική διαδικασία (π.χ. στις ψηφοφορίες). Προσοχή: μόνο στη λειτουργία της Βουλής. Διότι πράγματι οι έξι έδωσαν οριστικά κι αμετάκλητα - τουλάχιστον μέχρι την επόμενη αντίστοιχη διαδικασία - ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.

Πολιτικά, όμως, αποτελεί μια κίνηση υψηλού συμβολισμού. Όχι τόσο απέναντι στην αντιπολίτευση όσο απέναντι στον Πάνο Καμμένο. Αποτελεί ένα ακόμη μήνυμα του Αλέξη Τσίπρα ότι ελέγχει... τους ΑΝΕΛ. Το κόμμα, δηλαδή, του πρώην συγκυβερνήτη του. Και εξ αυτού του λόγου δεν είναι τίποτε άλλο από μια επίδειξη δύναμης του πρωθυπουργού απέναντι σε ολόκληρο το πολιτικό σύστημα.

Από εκεί και πέρα, με αυτές τις παραδοχές, μπαίνει το επόμενο ερώτημα: αρκεί αυτή η επίδειξη δύναμης για να εξαντλήσει ο Αλέξης Τσίπρας την τετραετία; Το πιθανότερο είναι πως όχι, καθώς η πλειοψηφία που έχει διαμορφώσει είναι εύθραυστη και ετερόκλητη. Υπάρχουν, όμως, δύο δεδομένα που ίσως υποδεικνύουν προς την αντίθετη κατεύθυνση: ο φόβος της κατάρρευσης που, όπως έχει αποδειχθεί και στο παρελθόν, συσπειρώνει τους 151 βουλευτές και οι «χρυσές εφεδρείες» που μπορεί να έχει το Μαξίμου εντός του Κοινοβουλίου.

Άλλως ειπείν, οι εκλογές το Μάιο εξαρτώνται από δύο παράγοντες: από τις εκτιμήσεις και τα σχέδια Τσίπρα και από τις αντοχές Καμμένου στον υπόγειο πόλεμο που ο ίδιος ξεκίνησε απέναντι στο Μαξίμου.

Η συνέχεια προσεχώς, λοιπόν.

Send this to a friend