• Κυριακή, 8 Δεκεμβρίου
  • 23:08

Αθήνα

11 oC

αίθριος καιρός

Οι «μπαρουτοκαπνισμένοι»

Την αγωνία του νέου πρωθυπουργού, να ψηφίσει άμεσα τα βασικά νομοσχέδια, για τα οποία έχει δεσμευτεί στον ελληνικό λαό, αποτυπώνει, η ανθρωπογεωγραφία του νέου υπουργικού συμβουλίου.

Την αγωνία του νέου πρωθυπουργού, να ψηφίσει άμεσα τα βασικά νομοσχέδια, για τα οποία έχει δεσμευτεί στον ελληνικό λαό, αποτυπώνει, η ανθρωπογεωγραφία του νέου υπουργικού συμβουλίου.

ΓΡΑΦΕΙ Ο Ανδρέας Κωνσταντάτος

Έμπειρα στελέχη για άμεση δράση. Παλαιότερα έλεγαν πως ένας νέος υπουργός, χρειάζεται έξη μήνες για να εξοικειωθεί με το υπουργείο του . Τώρα τους έξη μήνες, τους χρειάζεται ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, για να αλλάξει την εικόνα της χώρας και να βάλει τα θεμέλια της τετραετούς διακυβέρνησης του.

Γι αυτό και στο νέο υπουργικό συμβούλιο μετέχουν σε επίπεδο υπουργών ...παλαίμαχοι της κυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου.

Ο πρωθυπουργός έχει σχεδιάζει ένα κυβερνητικό πρόγραμμα, για πρώτη φορά εδώ και δέκα χρόνια μακριά από ανελαστικές μνημονιακές απαιτήσεις. Ακόμα και το πλεόνασμα του 3,5% του ΑΕΠ, παρά τις επιφυλάξεις των δανειστών, πιστεύει πως μπορεί να το ξεπεράσει. Γι αυτό όμως, πρέπει να φέρει άμεσα οικονομικά αποτελέσματα. Να ξεμπλοκάρει το Ελληνικό, να ενισχύσει την ανάπτυξη, να στείλει μηνύματα στους επενδυτές Έλληνες και ξένους.

Θέλει πολύ γρήγορα, έως τον Αύγουστο, να ξηλώσει τις αμφιλεγόμενες διατάξεις του νέου ποινικού κώδικα, να κλείσει τις ...πληγές που έχει αφήσει η ιδεολογική αγκύλωση ΣΥΡΙΖΑ με το πανεπιστημιακό άσυλο , την ανοχή στα Εξάρχεια, στο Ρουβίκωνα και την τρομοκρατία. Η παρουσία του πολύπειρου Μιχάλη Χρυσοχοΐδη στο υπερυπουργείο Δημόσιας Τάξης ,δεν αφήνει αμφίβολίες για την αποφασιστικότητα του Κυριάκου Μητσοτάκη σ αυτό τον τομέα.

Η καινοτομία του Κυριάκου Μητσοτάκη, στο σχηματισμό της νέας κυβέρνησης, έγκειται στο διορισμό 21 εξ κοινοβουλευτικών τεχνοκρατών. Οι περισσότεροι από αυτούς άφησαν επιτυχημένες καριέρες στο εξωτερικό και το εσωτερικό και ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του νέου πρωθυπουργού, να εργαστούν για την ελληνική κυβέρνηση, σε συγκεκριμένους τομείς. Είναι πρώτη φορά, που μια σχετικά μεγάλη ομάδα, μη πολιτικών, αφήνουν τις δουλειές τους στον ιδιωτικό τομέα, προκειμένου, να ασχοληθούν με την πολιτική.

Αλλά επίσης είναι η πρώτη φορά που τόσες λίγες γυναίκες μετέχουν ενός υπουργικού συμβουλίου. Η μεγάλη συμμετοχή γυναικών σε μια κυβέρνηση φαίνεται πως είναι τελικά αριστερό προνόμιο στην Ελλάδα. Είναι τυχαίο ότι ο Αλέξης Τσίπρας έλαβε 28% στους άνδρες και 35,6% στις γυναίκες;

Send this to a friend