Αθήνα

5 oC

ελαφρές νεφώσεις

Ολισθηρό το «ολιστικό» σχέδιο Τσίπρα

Τελικά το πολυαναμενόμενο ολιστικό σχέδιο ανάπτυξης της κυβέρνησης δεν είναι μόνο χωρίς έμπνευση, πνοή και όραμα, αλλά περιέχει μερικά εφιαλτικά στοιχεία για τους συνταξιούχους για τους ιδιοκτήτες ακινήτων.

Γράφει ο Ανδρέας Κωνσταντάτος

Ο ΣΥΡΙΖΑ αποδέχτηκε τη μονιμοποίηση του ΕΝΦΙΑ, καθώς αναγράφει στο σχέδιό του, ως σταθερό μακροπρόθεσμο στόχο την επίτευξη εσόδων 2,65 δισεκατομμυρίων ετησίως και εσαεί.

Ταυτόχρονα αποδέχτηκε και θα ψηφίσει στη Βουλή την περαιτέρω συρρίκνωση των συντάξεων, με την περικοπή συνολικά επιπλέον 7 δισεκατομμυρίων ευρώ έως το 2020 -με βάση το σημερινό ΑΕΠ- από τις δαπάνες του προϋπολογισμού για τις συντάξεις.

Στην σελίδα 74 προβλέπεται, επίσης, ότι μετά το 2025 το κράτος θα εγγυάται μόνο τα 384 ευρώ της κρατικής σύνταξης κάτι που θα οδηγήσει τους συνταξιούχους σε νέα φτώχεια και απελπισία.

Η λογική του κ. Τσίπρα είναι πως όσο αυξάνεται το ΑΕΠ τόσο θα μειώνεται η πίεση για μείωση των συντάξεων, τόσο θα περιορίζεται η συμμετοχή του κάθε ιδιοκτήτη στον ΕΝΦΙΑ.

Αλλά ο κ. Τσίπρας και η κυβέρνησή του απέδειξαν πως δεν έχουν σχέση με την ανάπτυξη. Γιατί αν μπορούσαν να επιτύχουν αύξηση του ΑΕΠ, τότε ίσως να μην υπήρχε ανάγκη μείωσης των συντάξεων στο τέλος του έτους.

Το 2017 είχαν προϋπολογίσει 2,7% και κατέληξαν στο 1,4%, έπεσαν έξω κατά 50 % και ο στόχος της ανάπτυξης 2,4 % για το 2018 μειώνεται συνεχώς!

Η ανάπτυξη μπορεί να δώσει λύση σ’ αυτά τα καυτά ζητήματα, αλλά με άλλη κυβέρνηση.

Ο κ. Τσίπρας κατέγραψε τις ευχές του σ’ ένα κείμενο, το οποίο ονόμασε «ολιστικό», αλλά νομίζω πως μοιάζει περισσότερο με... ολισθηρό, καθώς θα κληθούν ξανά να πληρώσουν οι πιο αδύναμες ομάδες του πληθυσμού.

Send this to a friend