Αθήνα

9 oC

ελαφρές νεφώσεις

Hottest

Ενημέρωση σε…fast-forward!

Αλέξης Κούγιας: Μηνύσεις κατά πάντων – Τι λέει για Καπουτζίδη και για την «επαγγελματία κυρία» της Μυκόνου, παρουσιάστρια του OPEN

STIGMA

Όποιος σπέρνει ανεμογεννήτριες…

Σε γενικές γραμμές απαγορεύεται να χτίσει κάποιος ξενοδοχείο σε δημόσια έκταση. Σε γενικές γραμμές υπάρχουν κυρώσεις αν κάποιος μετατρέψει μια πλατεία σε έδρα της δικής του επιχείρησης

Στην Τήνο τούτες οι βασικές αρχές καταστρατηγούνται. Επενδυτής αιολικού πάρκου εντελώς αυθαίρετα ανοίγει δρόμο σε δημόσια γη ώστε να έχουν πρόσβαση βαρέα οχήματα στον τόπο όπου θα εγκατασταθούν οι ανεμογεννήτριες.

[the_ad id=”493520″]

Πριν αναφερθούμε στα γεγονότα της παράνομης διάνοιξης, ορισμένες επισημάνσεις.

Πρώτη επισήμανση: Το αιολικό πάρκο προορίζεται για την πιο χαρακτηριστική κορυφογραμμή της Τήνου και όχι για κάποιο απομονωμένο σημείο. Οι ανεμογεννήτριες θα έχουν ύψος από 80 ως 110 μέτρα και πτερύγια μήκους περίπου 50 μέτρων. Για να έχουμε μέτρο σύγκρισης: ο Λευκός Πύργος έχει ύψος 34 μέτρα. Δεύτερη επισήμανση: η μεταφορά της ενέργειας από την ανεμογεννήτρια ως τον υποσταθμό θα γίνει αναγκαστικά με εναέρια καλώδια κατά μήκος του νησιού. Δηλαδή ενός κακού μύρια έπονται.

Ας δούμε όμως το ιστορικό της ιδιοκτησίας γης, όπου υπάρχουν σχέδια φύτευσης ανεμογεννητριών.

Το 2001 αγροτική έκταση 10 στεμμάτων πάνω από τα Υστέρνια μεταβιβάζεται σε ιδιώτη. Η έκταση αυτή δεν συνορεύει με κανέναν παλιό αγροτικό δρόμο. Λίγα λεπτά πριν τη μεταβίβαση γίνεται διόρθωση στην αποδοχή κληρονομιάς και τα 10 στρέμματα αυξάνονται σε 45. Και πάλι όμως δεν υπάρχει πουθενά αγροτικός δρόμος πόσω μάλλον αμαξωτός.

Το 2002 η περιοχή αποχαρακτηρίζεται από δασική και γίνεται χορτολιβαδική. Ουδεμία αναφορά σε δρόμους ούτε σε αυτήν την πράξη. Εντούτοις 2004 ο επιχειρηματίας κατέθεσε το ίδιο τοπογραφικό στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου έχοντας προσθέσει χωματόδρομο σε έκταση που ανήκει στον Δήμο.

Το 2005 ο τότε Νομάρχης Κυκλάδων αδειοδότησε περιβαλλοντικά το σχεδιαζόμενο αιολικό πάρκο με ρητή απαγόρευση διάνοιξης οποιαδήποτε οδοποιίας. Το επανέλαβε μάλιστα αυτό το 2010 σε τροποποίηση της προηγούμενης. Ο δρόμος όχι μόνο άνοιξε αλλά διαπλατύνθηκε ώστε να περνούν φορτηγά. Ο δρόμος άνοιξε σε δημόσια γη χωρίς άδεια.

Για να μην πολυλογούμε, αυτή είναι η υπόθεση που εκδικάζεται στην Τήνο αυτές τις μέρες. Αφήνουμε κατά μέρος τη συζήτηση για τα αιολικά πάρκα και αναρωτιόμαστε αν θέλουμε τέτοιες πρακτικές να νομιμοποιούνται. Δηλαδή οιοσδήποτε να ανοίγει δρόμο οπουδήποτε και να αλωνίζει. Υπάρχουν αλώνια, υπάρχουν κατοικίες (οι μικρές αγροτικές κατοικίες για τις θερινές εργασίες) αναλλοίωτα στα βάθη των αιώνων. Ο τόπος αυτός αποτελεί πολιτιστική κληρονομιά.  Το οροπέδιο Πολέμου Κάμπος είναι η υδρολεκάνη από όπου παίρνει νερό η μισή Τήνος.

Σε μια φράση, για να κατανοήσουμε το μέγεθος της βαρβαρότητας: προκειμένου να έχει ρεύμα η Μύκονος, θα χαθεί το νερό της Τήνου.

Παναθηναϊκός – ΑΕΚ: Περίμεναν και οι δύο να το χάσει ο αντίπαλος, παρά να το πάρουν οι ίδιοι!
Ολυμπιακός: Μια νύχτα… Θρυλική! (ΒΙΝΤΕΟ)
Η αξεπέραστη γοητεία των μεταγραφών… αεροδρομίου!
Κάηκε σαν ξεχασμένο παϊδάκι σε ψησταριά του Αγρινίου!
Ο «όχλος»
Μια του κλέφτη, δύο του κλέφτη…