• Τετάρτη, 18 Σεπτεμβρίου
  • 17:10

Αθήνα

28 oC

ελαφρές νεφώσεις

Όσοι αναπαράγουν, αποδέχονται και δικαιολογούν την αντρίλα, ναι, είναι ξεφτίλες

Θα βάλω το «είστε ξεφτίλες» σε ένα πλαίσιο, αναγκαστικά βιωματικό, ως πολιτικής αρθρογράφου στο Βήμα.

Θα βάλω το «είστε ξεφτίλες» σε ένα πλαίσιο, αναγκαστικά βιωματικό, ως πολιτικής αρθρογράφου στο Βήμα.

ΓΡΑΦΕΙ Η Λώρη Κέζα

Έχω λάβει σε φάκελο φωτογραφία με ανδρικό μόριο και σημείωμα «αυτή είναι η πούτσα του Παπανδρέου, να τη γλείφεις όταν έχεις καύλες». Υποθέτω κανείς άνδρας αρθρογράφος δεν έλαβε φωτογραφία με το αιδοίο της Ντόρας.

Έχω ζητήσει να διαγραφούν σχόλια κάτω από άρθρα μου «σε διαβάζω και σε φαντάζομαι με νεγκλιζέ», «έχεις εξώγαμο του Λοβέρδου», «μην περιμένεις να σε πάρουμε στα σοβαρά αν δεν κουμπώσεις το πουκάμισο». Αυτά μένουν αναρτημένα επειδή είναι «δημοκρατικός διάλογος». Δεν είδα ποτέ να απευθύνονται έτσι σε άνδρα συνάδελφο.

Με έχει υποδεχτεί δημόσιο πρόσωπο λέγοντας «καλώς τη Λώρη με τις βυζάρες της» και κανείς από τους παρισταμένους δεν αντέδρασε_ κάποιοι χαχάνισαν. Στους άντρες δημοσιογράφους δεν κάνουν σχόλια ανατομίας.

Με έχουν περιγράψει στα γραφεία άλλης εφημερίδας ως η «παίρνει-πίπες-στο-αφεντικό», (το είπε μεταφράστρια που κάποτε δούλευε σε εμάς). Κανείς δεν αντέδρασε ούτε καν τα άτομα που μου το μετέφεραν. Ποιος άντρας μπορεί να καταλάβει την ταπείνωση αυτής της φημολογίας;

Χθες, με αφορμή το 61-3 μου είπαν ότι παλιά αποκαλούσαν πεοκόπτριες όσες έχουν φεμινιστικές ανησυχίες. Ποιος άνδρας που συμμετέχει σε συζήτηση για ισότητα έχει υποστεί τέτοια κακοποίηση; Δεν είδα κανένα σχόλιο για τους 61, αν έχουν προβλήματα στύσης.

Όλα αυτά σε μια χώρα όπου οι γυναίκες είναι απούσες από το υπουργικό συμβούλιο και υποεκπροσωπούνται στη Βουλή. Και εκεί μέσα στη Βουλή μπορεί ένας βουλευτής να πει σε βουλευτίνα «κάτσε κάτω μωρή καλτσοδέτα» και να μείνει ατιμώρητος. Εκεί μέσα μπορεί άνδρας βουλευτής να νουθετήσει βουλευτίνα «να μείνει έγκυος για να ηρεμήσει» και οι άλλοι να χασκογελάνε.

Όλα αυτά σε ένα κράτος που δεν είδε ποτέ γυναίκα πρωθυπουργό ή Πρόεδρο της Δημοκρατίας, που δεν είδε ποτέ γυναίκα πρόεδρο τράπεζας. Όλα αυτά σε μια κοινωνία με αρσενικά διοικητικά συμβούλια στον ιδιωτικό τομέα, με άντρες στελέχη στους δημόσιους οργανισμούς, με άντρες στα ανώτατα κλιμάκια των σωμάτων ασφαλείας, με άντρες προέδρους στους επιστημονικούς συλλόγους και τα επιμελητήρια. Όλα αυτά στη χώρα που είδε την πρώτη γυναίκα πρύτανη το 2018, που είδε μια και μοναδική να γίνεται διευθύντρια εφημερίδας εθνικής εμβέλειας.

Όσοι αναπαράγουν, αποδέχονται και δικαιολογούν την αντρίλα, ναι, είναι ξεφτίλες. Ειδικά όταν περιφρονούν τις γυναίκες παριστάνοντας τους προοδευτικούς.

Send this to a friend