Αθήνα

21 oC

αραιές νεφώσεις

Όταν ο Ανδρέας αποφάσισε να μην τιμωρήσει τον Κ. Μητσοτάκη

Άνθρωποι λιγοστοί που μετείχαν σε μια σύσκεψη με τον Α. Παπανδρέου και σήμερα βρίσκονται στη ζωή, θυμούνται τότε που έπρεπε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ που μόλις είχε αναλάβει από τον Μητσοτάκη, να απαντήσει αν πρέπει να πάρει τη ρεβάνς και να οδηγήσει στη δικαιοσύνη την τότε κυβέρνηση της ΝΔ για το ότι είχε προηγηθεί το ειδικό δικαστήριο.

Γράφει ο Βαγγέλης Γιακουμής

Μιλάμε για την εποχή του 1993. Ένας εξ αυτών που μετείχε  τότε στις συζητήσεις, του ζητήθηκε η γνώμη του για το αν πρέπει ή όχι να ανταποδώσει πολιτικά το ΠΑΣΟΚ στη ΝΔ για το ειδικό δικαστήριο που είχε παραπεμφθεί ο Ανδρέας Παπανδρέου. Τα κύρια πρόσωπα τότε ήταν εκτός των άλλων που συζητούσαν  ο Αντώνης Λιβάνης και ο Δημήτρης Κρεμαστινός.

Συζητήσεις επί συζητήσεων μέχρι να καταλήξουν στην τελική τους απόφαση. «Ζυγίστηκαν» τα πάντα, τα θετικά και τα αρνητικά και αποφασίστηκε πως η χώρα δεν αντέχει νέες περιπέτειες και διχασμούς.

Έτσι δεν προχώρησε ο Ανδρέας στην τιμωρία του Κ. Μητσοτάκη για το ειδικό δικαστήριο που στήθηκε σε βάρος του το βρώμικο 89, με τη λογική ότι η χώρα θα μεταμορφωθεί σε μια απέραντη πολιτική αντιπαράθεση η οποία και τελικά δεν θα οδηγούσε πουθενά επί της ουσίας παρά μόνο στην εκδήλωση πολιτικού διχασμού και προς την κοινωνία.

Τι θέλουν να πούνε με αυτό που θυμήθηκαν όσοι μετείχαν στις συσκέψεις τότε. Πώς τους πολιτικούς τους κρίνουν τα φυσικά δικαστήρια για το αν έχουν βάλει το δάκτυλο στο μέλι, και την πολιτική τους πορεία, την κρίνει ο λαός. Αυτός ξέρει και έχει το αδιάσειστο κριτήριο για το ποιος ευθύνεται και πρέπει να πάει σπίτι του.

Send this to a friend