Αθήνα

13 oC

αίθριος καιρός

Όταν το σύμπαν συνωμοτεί για να λυθεί το Σκοπιανό

Θα λύσει και το Σκοπιανό ο Αλέξης Τσίπρας θυμηθείτε το εδώ είμαστε και εδώ είστε. Δεν ξέρω πως αλλά μέχρι τον Ιούνιο όπως διαβεβαιώνουν διπλωματικές πηγές θα υπάρξει λύση με όνομα μέσα και έξω από τη γειτονική χώρα.

Γράφει ο Βαγγέλης Γιακουμής

Ασφαλώς δεν οφείλεται στις μαγικές ικανότητες του πρωθυπουργού, ούτε στο σπάνιο χάρισμα του Ζάεφ που δεν διαθέτει άλλωστε ο άνθρωπος. Οφείλεται κατά κύριο λόγο στο ότι τη λύση την θέλουν οι Γερμανοί, ως Ευρώπη και οι Αμερικάνοι από την άλλη, ο καθένας για δικούς του σκοπούς και συμφέροντα.

Αφού έγινε ο πόλεμος στη Γιουγκοσλαβία και εξομαλύνθηκαν οι καταστάσεις, τα Βαλκάνια αποτελούν για την Γερμανία μία ακόμη "κατάκτηση". Μια νέα οικονομία, παρθένα αγορά , νέες τεχνολογίες που θα εισβάλουν και κυρίως μικρό κόστος εργασιακό. Ότι πρέπει δηλαδή και ότι θέλουν οι επενδυτές που όταν τοποθετούν χρήματα στην αγορά να τα βγάζουν διπλάσια σε σύντομο χρονικό διάστημα και με το λιγότερο δυνατό ρίσκο.
Οι αγορές στα Βαλκάνια με την είσοδό τους άλλωστε και στην Ε.Ε θα ανοίξουν θα αναπτυχθούν και θα αποτελέσουν νέο οικονομικό όχημα για τους ισχυρούς παίκτες.Οι πιο δυνατοί θα επιβιώσουν.

Η χώρα μας λοιπόν κατάλαβε ότι έχει συμφέρον από την επέλαση της αγοράς στην περιοχή συνολικά και κάνει ότι μπορεί για να κλείσει η εκκρεμότητα με το όνομα ώστε να μην υπάρχουν ρίσκα σε οποιαδήποτε επένδυση που θα θελήσει κάποιος μεγιστάνας να στήσει. Από την άλλη ο πόλος και ο ρόλος των Αμερικανών είναι σταθεροποιητικός παράγοντας σε χώρες της περιοχής που δεν θέλουν την επιρροή της Ρωσίας και της Τουρκίας με αποτέλεσμα να υπάρχει και από εκεί τεράστιο ενδιαφέρον.
Με άλλα λόγια συνωμότησε το σύμπαν για να λυθεί το πρόβλημα δεκαετιών και η περιοχή συνολικά να αρχίσει να πέρνει τα πάνω της, σε μια εποχή, που η Ευρώπη συνεχώς ολοένα και συρρικνώνεται θεσμικά, οικονομικά, πολιτικά και κοινωνικά.

Send this to a friend